anomismia

In bataia vantului fiecarei zile (continuare)…

O scrisoare a marturisitorului Ioan Ianolide catre Principesa Ileana a Romaniei (Maica Alexandra)

on November 4, 2013

Ioan Ianolide, numit si avva temnitelor comuniste, este cel caruia ii datoram unul dintre cele mai zguduitoare documente-complex ale persecutiilor anti-crestine romanesti care ne-au ramas, pe care l-a adunat in cartea sa “Intoarcerea la Hristos” (Ed. Christiana, Bucuresti, 2006). O carte scrisa spre marturie, spre intelegere, spre accesul la adevar al posteritatii din Romania. Ioan Ianolide i-a cunoscut, direct sau indirect, pe mai-toti marii oameni ai acestei tari, si a impartit cu ei, intre 1941-1964 celulele inchisorilor. A fost o vreme buna alaturi de “sfantul inchisorilor”, Valeriu Gafencu, si a inteles, ca nimeni altul, uriasa personalitate-martir a Parintelui Gheorghe Calciu. Paginile cartii au fost scrise in clandestinitate si in teroare, in perioada 1981-1984, din dorinta de a lasa in urma un adevar pe care cineva trebuia sa il spuna.

Intre paginile cartii, a carei istorie pana la publicare este ea insasi un miracol, a fost gasita o foaie impaturita cu grija, pe care Ioan Ianolide a scris zece “scrisori” scurte, randuri emotionante adresate unor mari nume ale exilului romanesc. Una dintre ele este adresata Principesei Ileana, fiica cea mica a cuplului Regina Maria si Regele Ferdinand, sora cu ex-regele Carol al II-lea. Principesa Ileana a parasit Romania in primele zile ale lui ianuarie 1948, imediat dupa Regele Mihai (nepotul sau), obligat sa abdice. A fost exilata ca toti membrii familiei regale care se mai gaseau in tara. In 1967 ea a devenit calugarita, fiind tunsa in monahism in Franta, iar in 1968, in SUA, a pus bazele unei manastiri ortodoxe in Pennsylvania, unde a si inchis ochii, in 1991. Rugaciunea lui Iisus se pare ca a invatat-o de la Parintele Arsenie Boca, insa de copil a avut inclinatii catre spiritualitate.

In perioada cand Ioan Ianolide, in Romania fiind, scria la cartea sa (1981-1984), Principesa Ileana era deja Maica Alexandra la Manastirea sa de la Elwood City, SUA. Iata impresioananta scrisoare a lui Ianolide catre Maica Alexandra ( din “Intoarcerea la Hristos”, pag. 518), care este foarte posibil sa nu fi fost niciodata citita de destinatara ei (din motive obiective; aceasta deoarece abia la multi ani dupa moartea ei, revista Orthodox World a Fratiei Sf. Herman din Platina, California, a publicat, initial, doua capitole din carte):

Maria Ta si Maica, bine ai venit in tainitele inimilor noastre, caci poporul acesta a fost prea mult inselat si fript de incoronate capete, platind pacate si raspunderi de care nu se simte vinovat si care sunt rani si morminte in trupul lui etern. Asa ca avandu-te pe tine vlastar regesc in manastire, aprinsa de  dorul neamului romanesc pentru credinta stramoseasca, te simtim ca un balsam si un motiv de reconciliere. Maica, fii sigura ca te rogi impreuna cu tot neamul crestinesc si romanesc!


5 responses to “O scrisoare a marturisitorului Ioan Ianolide catre Principesa Ileana a Romaniei (Maica Alexandra)

  1. […] ’80, in cartea sa “Intoarcerea la Hristos” (Ed. Christiana, Bucuresti, 2006)  o “Scrisoare catre Maica Alexandra“, in care […]

  2. […] O scrisoare a marturisitorului Ioan Ianolide catre Principesa Ileana a Romaniei (Maica Alexandra) […]

  3. […] In prima jumatate a anilor ’80, Ioan Ianolide, un mare marturisitor al temnitelor comuniste, avea sa ii dedice Principesei Ileana – Maicii Alexandra, in cartea sa “Intoarcerea la Hristos”, o scrisoare emotionanta (cititi aici). […]

  4. […] O scrisoare a marturisitorului Ioan Ianolide catre Principesa Ileana a Romaniei (Maica Alexandra) […]

Leave a comment