anomismia

In bataia vantului fiecarei zile (continuare)…

Principesa Ileana – Maica Alexandra: un destin regal romanesc intru credinta (II)

on January 3, 2014

Mai puteti citi cateva ganduri despre Principesa Ileana a Romaniei, devenita Maica Alexandra – in prima manastire ortodoxa de maici cu slujire in limba engleza din SUA pe care a fondat-o,  in articole anterioare de pe blogurile mele:

In 2011, cartea scriitoarei canadience Bev Cooke, cu titlul original “Royal Monastic. Princess Ileana of Romania – The story of Mother Alexandra” a fost tradusa la noi si a aparut si in Romania, sub titlul ”Principesa si monahie. Domnita Ileana – Maica Alexandra”, Ed. Sophia, Bucuresti. Cartea originala a aparut  in prima sa editie la Conciliar Press, Canada, in septembrie 2008 si a fost nominalizata la Word Guild awards in acelasi an 2008, la categoria Young Adult (mai multe detalii, aici).

Dedesubt se poate asculta un interviu in limba engleza al autoarei  Bev Cooke despre cartea sa – Royal Monastic – Princess Ileana of Romania, interviu din data de  20 septembrie 2008:

[audio http://audio.ancientfaith.com/interviews/afp_2008-09-20.mp3]

mother alexandra

Maica Alexandra s-a stins la 21 ianuarie 1991, la varsta de 82 de ani, dupa ce, in septembrie 1990, bolnava fiind, a reusit sa mai ajunga si sa viziteze Romania, dupa 42 de ani de exil in care nu-si mai vazuse tara. Imediat dupa vizita sa in Romania, la 23 septembrie 1990, eseistul Nicolae Stroescu Stînişoară a realizat un interviu telefonic cu Maica Alexandra, interviu transmis apoi de la microfonul postului de radio Europa Liberă. Interviul poate fi citit aici.

Jurnalele americane au semnalat disparitia Principesei Ileana – Maica Alexandra, in ianuarie 1991, incepand cu ziarul ‘The New York Times‘. Doua extrase din ziarele vremii, mai jos.

                                                                 Ziarul american “The Hour” – Jan 22, 1991:

                                            Ziarul american “Sarasota Herald-Tribune” – Jan 23, 1991:

sarasota 1
***
sarasota 2
***

Ileana57


Principesa Ileana cu prima sa carte, “Traiesc din nou”, 1952 (photo – courtesy of  Mr. Tom Kinter)

IMG_2682

Mormantul Principesei Ileana – Maica Alexandra de la Manastirea din Ellwood City, Penssylvania, SUA

***


7 responses to “Principesa Ileana – Maica Alexandra: un destin regal romanesc intru credinta (II)

 1. mihaeladr1 says:

  Mai sunt si alte carti traduse in romaneste despre si ale Principesei Ileana, in afara de “Traiesc din nou”, “Principesa si monahie. Domnita Ileana – Maica Alexandra” si “Sfintii Ingeri”? Dar netraduse mai sunt? Multumesc!

  • anomismi44 says:

   Din cate stiu, mai exista o carte, posibil chiar doua. Nu sunt traduse si nu am dat de ele la noi in tara. Imediat ce o sa stiu ceva, am sa va anunt sau am sa scriu pe blog. Intr-adevar, Principesa Ileana a fost un om de exceptie! Citesc volumele de memorii ale Reginei Maria, mama sa, si scrie foarte adesea despre adolescenta si tanara Ileana, despre activitatile, sensibilitatile si caracterul ei cu totul special. Sa cititi “Insemnarile zilnice” ale reginei Maria, volumele care au vazut lumina tiparului… Cu bine!

   • mihaeladr1 says:

    Multumesc!

    Aseara am terminat de citit primele doua volume si “am rasfoit” un pic internetul. In afara de blogul d-voastra care este o principala sursa pentru acest subiect am gasit si acel blog la care ati facut trimitere intr-o postare “Balcic si Bran”.
    Oricum si la d-voastra pe blog sunt multe postari pe care o sa le recitesc.

    Mi-ati adus aminte si cred ca voi reciti memoriile Reginei Maria.

   • anomismi44 says:

    Da, volumele de “Insemnari zilnice”, clasificate pe ani, dintre care doua volume au aparut in 2013, merita citite! Inca nu sunt publicate toate, cred ca nici macar 1/3 dintre acestea. Dar… le asteptam cu drag. Regina Maria este un memorialist admirabil! Si, in volumele anilor 1924-1927 cel putin, aminteste extrem de des despre activitatile comune alaturi de cea mai iubita fiica a sa, mezina Ileana…

 2. […] citit de-a lungul vietii mele de pana azi, ramane “Traiesc din nou” – scrisa de Principesa Ileana a Romaniei in anii 1950-1951 (Principesa, sau Domnita Ileana, cum a fost numita de romani, a fost mezina […]

 3. […] Principesa Ileana – Maica Alexandra: un destin regal romanesc intru credinta (II); […]

 4. […] Principesa Ileana – Maica Alexandra: un destin regal romanesc intru credinta (II) […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: