anomismia

In bataia vantului fiecarei zile (continuare)…

Arhive de aur: revista GANDIREA in format online, colectia anilor 1921-1944

on May 14, 2014

Am avut imensa bucurie sa descopar azi ca Biblioteca Centrala Universitara “Lucian Blaga” din Cluj Napoca a pus la dispozitie, in “biblioteca digitala” o sumedenie de periodice interbelice rare dar si colectia sa de patrimoniu, cu scrieri si aparitii grafice datand de la mijlocul anilor 1800 incoace. Toate pot fi accesate pe Internet.

Intre periodice am gasit seria revistei GANDIREA, care acopera toata perioada sa de aparitie, incepand cu primul numar, din luna mai 1921 si pana la numarul final, din iunie-iulie 1944Fondată în 1921, la Cluj, de Cezar Petrescu și D. I. Cucu, revista s-a mutat în 1922 la București, iar din 1926 conducerea revistei a fost preluata de Nichifor Crainic, care va deveni directorul si ideologul publicației, din 1928. Revista GANDIREA a fost una dintre cele mai importante reviste culturale ale interbelicului românesc. Faptul ca astazi este accesibila gratuit pe Internet, contribuie in cea mai profunda masura la intelegerea pulsului real al societatii, istoriei si culturii romanesti ante-comuniste, regaliste. Etapele istorice si culturale interbelice romanesti sunt exceptional oglindite in revista,  iar faptul ca ea este accesibila in aceasta maniera acum, ofera posibilitatea accesului total si liber la memorialul national pana nu demult complet inaccesibil. 

Mai jos, cu click pe imagine, obtineti legatura directa in baza de date a revistei digitale de la Cluj:

 

gandirea front

 


3 responses to “Arhive de aur: revista GANDIREA in format online, colectia anilor 1921-1944

  1. […] ‘gandirist’. Din fericire, numerele vechi ale revistei pot fi consultate online (vedeti aici) si reprezinta o comoara culturala romaneasca rarisima. Ca profesor de teologie, Crainic a […]

Leave a comment