anomismia

In bataia vantului fiecarei zile (continuare)…

Se lucreaza in sfarsit, conform procedurii oficiale a BOR, la dosarul de canonizare a Parintelui Arsenie Boca: prima sedinta, Deva, 16 aprilie 2016

on April 17, 2016

La nivelul Mitropoliei Ardealului a fost semnalata public intrunirea ce insoteste prima etapa din cadrul derularii procedurii standard in vederea posibilei canonizari a Parintelui Arsenie Boca. Scurtul comunicat oficial publicat ieri de Episcopia Devei si Hunedoarei (de care apartine Manastirea Prislop) suna astfel: “Sâmbătă, 16 aprilie 2016, la sediul Episcopiei Devei și Hunedoarei, s-a desfășurat prima ședință de lucru a comisiei teologice mitropolitane speciale care cercetează viața și activitatea părintelui Arsenie Boca“.

Practic, avem dovada ca dosarul de canonizare este in faza examinarii de catre organe eparhiale si persoane competente (profesori, cercetatori, istorici, canonisti, etc.) in perspectiva promovarii procedurale. Eparhia (Episcopia Devei si Hunedoarei -in acest caz) se ingrijeste deci de realizarea referatului – sinteza cu motivele si argumentele care ar putea conduce la luarea unei hotarari de canonizare. Aceeasi eparhie va fi cea care va intocmi si proiectul Tomos-ului de canonizare. Conform procedurii, urmeaza ca rezultatele studiilor si cercetarilor sa fie publicate in presa eparhiala si in alte reviste bisericesti.

La sedinta de ieri au participat, conform imaginii de mai jos (publicata langa telegraficul anunt, pe site-ul Episcopiei): Mitropolitul Ardealului IPS Laurentiu Streza (care este totodata si preşedintele Comisiei sinodale de canonizare a sfinţilor români! si inalt statatorul atat al Manastirii Prislop cat si al Manastirii de la Sambata – in care a slujit Parintele Arsenie Boca), academician prof. univ. dr. pr. Mircea Pacurariu (care a publicat, intre altele, cele trei editii deosebite ale cartii “Manastirea Prislop. Monografie istorica”, cea de a III-a editie fiind aparuta la Editura Episcopiei Devei si Hunedoarei in 2013), Pr. Episcop Daniil Stoenescu al Daciei Felix (ucenic din anii din urma ai Parintelui Arsenie, fost preot al Manastirii Prislop in anii ’80 si cel caruia i se datoreaza aducerea la lumina si publicarea majoritatii lasamantului scris al Parintelui Arsenie ramas la metocul din Sinaia dar si nenumarate conferinte despre personalitatea si sfintenia Parintelui Arsenie), Episcopul Devei și al Hunedoarei PS Gurie Georgiu (care a coordonat toate activitatile legate de Manastirea Prislop si de editare-publicare din anii din urma), Pr. Simion Todoran – profesor la Facultatea de Teologie din Alba Iulia (unul dintre putinii preoti care a sustinut fara rezerva si fara teama: “Cred cu tărie. Părintele Arsenie este sfânt!”), istoricul Adrian Nicolae Petcu (cercetator in arhivele CNSAS pe problematica preotilor detinuti si cel care a publicat, de o buna bucata de vreme, numeroase articole despre Parintele Arsenie Boca din perspectiva documentara, inclusiv in cotidianul Patriarhiei BOR)  si inca doi preoti.

EPDH-16.04.2016-4

Imagine de la prima sedinta pentru studiul dosarului de canonizare a Parintelui Arsenie. Sursa foto: aici

Pentru cititorii interesati de evolutia activitatilor in directia canonizarii – din ultimii doi ani si jumatate, oferim, in ordinea cronologica a pasilor intru canonizare, si trimiteri catre urmatoarele articole (in marea majoritate, de pe acest blog):

13 septembrie 2014:  Parintele Arsenie Boca – o canonizare in asteptare…

25 septembrie 2014:  O noua cerere de canonizare a Parintelui Arsenie Boca, adresata Patriarhiei Romane de catre Asociatia  Fostilor  Detinuti  Politici 

28 noiembrie 2014:   lansarea Petitiei pentru canonizarea Părintelui Arsenie Boca, initiata de jurnalistul Victor Roncea. Petitia are in prezent (17 aprilie 2016) peste 13.500 de semnaturi (petitia este inca descisa!)

22 decembrie 2014:  Demersurile anului 2014 intru canonizarea Parintelui Arsenie Boca, continua…

13 februarie 2015:  Semnale pozitive ale Patriarhiei Romane cu privire la Parintele Arsenie Boca!

31 martie 2015:  Cateva elemente de fundamentale din Metodologia de cercetare si examinare a propunerilor de canonizare ale Sfantului Sinod, conform hotararii 4255/2002 (valabila si azi)

12 aprilie 2015:  Pe tema canonizarii Parintelui Arsenie Boca, la B1 TV, azi…

2 mai 2015:   Mormantul Parintelui Arsenie Boca de la Prislop a fost acoperit de un chivot de protectie

3 august 2015:  La Manastirea de la Sambata se amenajeaza un parc ce reinviaza atmosfera din in timpul slujirii Parintelui Arsenie Boca

29 septembrie 2015:  Scrisoarea-cerere adresata de jurnalistul Victor Roncea Patriarhului Romaniei

29 septembrie 2015:  Primul pas din demersul intru posibila canonizare a Parintelui Arsenie Boca, a fost in sfarsit facut la nivelul ierarhilor: 28 septembrie 2015, declaratii de presa ale clericilor

30 noiembrie 2015:  Pasi in demersul pentru canonizarea Parintelui Arsenie Boca: respingerea contra-argumentelor

***

In loc de incheiere:  

Redau mai jos, preluat din “Nota asupra Editiei I” la cartea “Cararea Imparatiei” scrisa de Parintele Arsenie, cele scrise de Monahia Zamfira Constantinescu cu referire la un citat din Baudelaire aflat intre insemnarile ramase de la Parintele Arsenie, citat care i se parea maicii “definitoriu pentru activitatea si personalitatea Sfintiei Sale”:

Orice opera mare si severa nu se poate incrusta in amintirea oamenilor si nici nu-si poate cuceri locul in istorie, fara impotriviri crancene. Oamenii nu stiu cu ce rabdare si inzestrare a inzestrat Providenta pe cei carora le-a incredintat o misiune“.

DSC00541

Detaliu colt de icoana pictata de Parintele Arsenie Boca, cu semnatura sa – AB, (una dintre foarte putinele cu semnatura)

 

 


8 responses to “Se lucreaza in sfarsit, conform procedurii oficiale a BOR, la dosarul de canonizare a Parintelui Arsenie Boca: prima sedinta, Deva, 16 aprilie 2016

  1. Irina says:

    Sa speram ca nu se face vreo greseala, pentru ca pr Arsenie Boca este nitel cam controversat. Parinti ca Ilie Cleopa, Dumitru Staniloaie, Arsenie Papacioc, Paulin Lecca, Iustin Parvu erau cam sceptici in privinta sfinteniei pr Arsenie Boca. Majoritatea ucenicilor lui au vederi ecumeniste, in plus pr Arsenie Boca la Draganesc i-a pictat printre Sfintii Ortodocsi pe ereticii Francsic de Assis si ierarhul arian Ulfie si nu a lasat nici o explicatie de ce a facut asta. Minunile si pelerinajul ce a deveni o moda la mormantul pr Arsenie Boca nu sunt niste criterii de baza ale sfinteniei, toate acestea trebuie insotite de dreapta credinta pana la sfarsitul vietii, ori la parintii de mai sus am auzit ca la inceput pr Arsenie Boca a vorbit de ex impotriva ecumenismului, dar spre sfarsitul vietii din contra ar fi avut o viziune ecumenista. Si nu cred ca atatia parinti de o valoare morala si duhovniceasca s-au putut insela. Hai s-o fi inselat unul sau doi, dar toti cei enumerati mai sus, putin probabil. Puteti gasi pe youtube filmari video cu unii dintre ei care vorbesc despre ratacirile pr Arsenie Boca. Nu sunt impotriva pr Arsenie Boca, dar daca exista aceste suspiciuni din partea altor parinti mari, atunci cine sunt eu sa sustin cu tarie sfintenie unui om pe care nu l-am cunoscut asa de bine ca acesti parinti contemporani cu el.

    • anomismi44 says:

      V-as raspunde cu insesi cuvintele Parintelui Arsenie Boca… Am sa citez practic o parte a predicii cu titlul “CE SUNT SFINTII?” tinuta de Parintele Arsenie si pastrata de Parintele Arhimandrit Serafim Popescu, prieten intreaga viata al Parintelui Arsenie (scrierea este extrasa din cartea “Din Invataturile Parintelui Arsenie Boca: Omul, zidire de mare pret“, Ed. Credinta Stramoseasca, ed. III-a, 2009 (pp.194-197)):
      “Cine sunt sfintii? Sunt oameni ca si noi, numai ca acestia au pus iubirea de Dumnezeu mai presus decat iubirea de tata, de mama, de fiu, decat iubirea de patrie, decat iubirea de pamant, decat iubirea de lumea aceasta. Sfintii, prin urmare, sunt oameni care au urmat intocmai pe Iisus, iubindu-L pe El mai presus decat acestea din viata asta […]

      Si multi Il urmeaza pe Iisus pana la muntele Fericirilor, dar foarte putini Il urmeaza pana la Golgota, pana pe Cruce. Pana sub Cruce astrabatut numai iubirea Maicii Sale si a ucenicului iubirii.

      Acum stiti ce-s sfintii – eroii iubirii divine!

      Am avut o vreme din viata mea – caci si viata mea se aseamana cu a tuturor oamenilor – in care imi era rusine sa pomenesc de “iubire”, pentru ca nu stiam de iubirea divina, ci stiam numai ce stiu oamenii sa iubeasca: parinti, sotii, copii, casa, avutie; iar altii se intrec sa iubeasca pacatele, marirea desarta, stralucirea, luxul. Si pentru aceasta imi era oarecum rusine sa pomenesc numele “iubire”.

      Orice altfel de iubire este pacat, afara de iubirea divina – adica de Dumnezeu si de iubirea de oameni, pornind de la Dumnezeu.

      Daca Il iubesti pe Dumnezeu si din cauza Lui ii iubesti pe oameni, atunci te sfintesti. Daca iubesti pacatele, te pacatosesti, ajungi sa te indracesti.

      Puneti acestea doua: iubirea de Dumnezeu si iubirea de pacat, ca doua capete de scara pe care se suie si coboara oamenii. Bagati de seama, aceste doua capete va imbie acum cu gandul de a va sui de la iubirea de pacate la iubirea de Dumnezeu. Ca mai mult va inflori viata ta daca vei fi un erou al iubirii divine si nu o victima a iubirii pacatoase. Toti acestia care au stralucit sunt norul de martori de care pemeneste Sfantul Apostol Pavel. Acest nor de martori a fost adus de Sfantul Apostol Pavel indemnare ca: <> (Evrei 12, 1-2).

      Caci n-ai a te lupta cu Evanghelia, ci cu pacatele tale, cu gaurile din tine. Aceasta e lupta care ne sta inainte, avand privirile la Iisus Capetenia si implinitorul credintei. […]

      Iata aici invatatura pe care vreau sa v-o impartasesc: Care este taina sfinteniei si daca o putem primi toti?

      Mai fratilor! Voi carora vi se pare ca n-aveti valoare in fata lui Dumnezeu, aveti cat Il iubiti pe Dumnezeu; cu atat suiti pe scara iubirii!

      Sa stiti ca avem vremuri foarte bune de mantuire si vai de aceia care sunt legati de lucrurile acestea trecatoare. (N-ati auzit cand s-au schimbat banii, unii s-au aruncat pe fereastra, altii s-au sinucis…). Acestea sunt ale cezarului, iar el le si cere. Atsfel, fara sa vrea el ajuta mantuirea ta, ca te ajuta sa te sui pe scara! Ia sileste-te, ca si iubirea e silinta. Aceasta iubire divina se imbie (impune) crestinului si cel ce o traieste, cel ce se tine de acest cuvant al lui Iisus, acela n-are nimic de pierdut in lumea aceasta, ci totul de catsigat. Sa va ajute Dumnezeu sa urcati si voi pe scara iubirii divine si sa fiti si voi “norul de martori” de care pomeneste Sfantul Apostol Pavel.”

  2. […] In cateva zile se vor implini 106 ani de la nasterea Sfantului Ardealului – fata de care Sinodul Bisericii Ortodoxe Romane a inceput lucrul, in luna aprilie 2016, la dosarul ce ar putea conduce la canonizarea Parintelui Arsenie. […]

  3. […] vederea canonizarii Parintelui Arsenie Boca este in curs, fiind inceputa in aprilie 2016 (cititi aici), iar comisia pentru studiul dosarului de canonizare il are ca presedinte pe Mitropolitul […]

  4. […] speciale care cercetează viața și activitatea părintelui Arsenie Boca in vederea canonizarii (cititi aici). Din cunostinta noastra, aceasta comisie si-a incheiat prima etapa de lucru, aceea a adunarii si […]

  5. […] Prima  ședință de lucru a comisiei teologice mitropolitane speciale (conform procedurii standard de canonizare) care cercetează viața și activitatea părintelui Arsenie Boca, s-a intrunit sâmbătă, 16 aprilie 2016, la sediul Episcopiei Devei și Hunedoarei. […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: