anomismia

In bataia vantului fiecarei zile (continuare)…

“Unica biserica din tara inconjurata de tricolorul romanesc” – biserica Manastirii Petru Voda

on July 25, 2013

Astazi, site-ul revistei Fundatiei Justin Parvu de la Petru Voda, “Atitudini“, a publicat prima mica serie de marturii: “Întâmplări minunate cu Părintele Justin: Câteva minuni săvârşite în timpul vieţii, dar şi după adormirea Părintelui Justin“. Cei ce le vor citi, vor intelege.

CAM_8492

Parintele Justin, la usa din spate a chiliei sale de la Manastirea Petru Voda, septembrie 2009

Tot astazi, Parintele Filotheu, ucenicul destoinic al Parintelui Justin Parvu, a surprins in fotografii doua ipostaze ale slujbei de pomenire de azi, 25 iulie 2013, la mormantul parintelui de la Manastirea Petru Voda (cele doua fotografii pot fi vizualizate aici). Slujind, ii zarim pe doi dintre apropiatii Parintelui Justin: Parintele Ioan Sismanian (“ziditorul”) si pe devotatul sau ucenic Gurie (“ocrotitorul”). Cateva sute de persoane sunt adunate in jurul mormantului, la rugaciune. Mormantul pare izbitor de similar cu cel al Parintelui Arsenie Boca – un loc unde florile nu se ofilesc niciodata! Dovada iubirii ce i-o poarta cele/cei ce se ingrijesc de acest loc, devenit din sfant, si mai sfant… Chipurile oamenilor sunt de o tristete sfasietoare, iar dorul si nevoia de cuvantul bun al Parintelui, razbate pe fetele multora, in fotografiile de azi. Se-apropie parastasul de 40 de zile, ce va fi sambata (peste doua zile), in ziua cand este comemorat si serbat si Sfantul Pantelimon, doctorul fara de arginti. Asa a asezat Domnul, ca ziua in care  sufletul Parintelui nostru Justin se prezinta la judecata particulara, sa fie  ziua unui mare doctor fara de arginti…caci si aceasta a reprezentat Parintele Justin, pentru foarte multi, un mare doctor fara de arginti.  Privesc cele doua fotografii facute de Parintele Filotheu, si am impresia ca vad fotografii de famile, ale unei unice familii, mari si indurerate, ca si a membrilor care nu se vad aici, si care i-au fost umbre si ucenici parintelui, ani la rand – vietuitorii celor doua obsti de la Petru Voda. Parintele tuturor, a plecat…

Frunzaresc admirabila carte a profesoarei Gratia Lungu Constantineanu, “Parintele Justin Parvu – Viata si invataturile unui marturisitor” (Ed. Haritina, Iasi, 2008). Recitesc “povestea” aparitiei Manastirii de la Petru Voda. O redau mai jos, partial, din cartea citata, pentru frumusetea si limpezimea ei, asa cum a exprimat-o insusi Parintele Justin, in propriile-i cuvinte:

CAM_8484

Biserica Manastirii Petru Voda, septembrie 2009

CAM_8502

Biserica Manastirii Petru Voda, septembrie 2009

Am dorit sa-mi arat recunostinta fata de neamul acesta pe care l-am iubit asa de mult, incat nu puteam sa am alta manifestare, decat sa doresc ca o ultima expresie a nevointelor mele, sa asez drapelul tarii mele sub streasina bisericii mari a manastirii, inconjurand biserica, pentru neamul nostru jertfitor din 1948 pana in 1964. ESTE UNICA BISERICA DIN TARA CARE ESTE INCONJURATA DE TRICOLORUL ROMANESC,  acele trei culori, pentru neamul nostru jertfitor dintotdeauna. In Manastirea Petru Voda avem acum opt preoti, trei diaconi, iar restul monahi si frati, in total saizeci de vietuitori (n.n. – era in mai 2007 si era vorba numai de obstea de monahi-barbati). Avem in constructie un paraclis care are hramul tuturor sfintilor romani. Eu am mers cu Evanghelia in fata si cu natiunea in spate. In ’91 cand am venit, nu era decat iarba verde, curata, sanatoasa. Pe vremuri, aici ma jucam cu copilasii cand veneam cu mieii la pascut. Mai fata cate o oaie din mers si duceam mielul acasa, in traista. Iar paraul, intram pana la brau in apa dupa cate-o lostrita, 5-6 copii deodata. Nu ne lasam pana nu secam ochiul de apa unde se pitise pestele, ca sa-l prindem. Iar de multe ori veneam si petreceam Pastile aici cu copiii, cantand cantece bisericesti. In momentele grele din ’76 pana-n ’91, cand ma aflam sub supraveghere la Bistrita, oamenii n-au incetat sa vina la mine, i-am casatorit, le-am botezat copiii. Ei, cu acesti oameni am realizat ceea ce se vede aici. Doua lucruri m-au determinat sa intemeiez aceasta manastire: mai intai am facut aceasta in cinstea martirilor din  inchisori, iar al doilea motiv a fost pentru ca am vazut multimea aceasta de credinciosi din zona, oameni care au ramas curati si neafectati, care s-au mentinut nealterati de erezia ateo-comunista. Relieful, cat si sufletele acestor oameni au ramas aceleasi, nici mai mult nici mai putin, s-a pastrat aceasta frumusete spirituala fara nici o deviere. Si a mai fost dorinta si intentia credinciosilor de aici si care ma cunsoteau pe mine de prin alte parti.”


One response to ““Unica biserica din tara inconjurata de tricolorul romanesc” – biserica Manastirii Petru Voda

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: