anomismia

In bataia vantului fiecarei zile (continuare)…

Arta, artist…

on July 25, 2013
parintele-serghie-sevici

Parintele Serghie Sevici -foto

parintele serghie 1

Parintele Serghie Sevici – desen de Gabriela Mihaita David, albastrude.wordpress.com

Procesul creatiei artistice consta, dupa cum am vazut, din doua momente principale: viziunea launtrica a geniului sau forma ideala si expresia ei in materie sau plasmuirea. Intaiul moment e de caracter subiectiv, al doilea de caracter obiectiv. Viziunea artistului noi n-o cunoastem decat din clipa cand s-a obiectivat ca opera frumoasa, ce ne cade sub simturi. Momentul plasmuirii sau al executiei si conditiile tehnice in care trebuie indeplinit sunt chestiuni ce privesc estetica si nu vin sub nici un raport in consideratia perspectivei noastre teologice. Am spus ca arta, desi apartine ca si morala ratiunii practice, isi are legile proprii, altele decat cele morale. Aceste legi se pot reduce la principiul perfectei conformitati a plasmuirii obiective cu viziunea subiectiva. Truda titanica a unui artist, ca artist, e sa realizeze aceasta perfecta conformitate. El e, din acest punct de vedere, un rob al operei pe care o plasmuieste. O apreciere morala nu incape in acest domeniu, precum nu incape in tehnica dialectica a filosofului  sau in metoda stiintifica a savantului. Ceea ce ne intereseaza moralmente in lucrul filosofului sau al savantului sunt consecintele ce rezulta, pentru viata, din gandirea sau din experienta lor.

Tot astfel, opera de arta nu ne intereseaza in devenirea ei tehnica, ci in repercursiunile asupra sufletului care o contempla. Arta exista in artist inainte de a exista in opera, dar opera, odata desavarsita, exista in public. Artistul se izoleaza de societate pentru a crea, dar creatia lui nu e desinata obscuritatii, ci publicitatii. Arta e prin natura ei generoasa: frumusetea pe care o descopera vrea s-o impartaseasca lumii, caci frumusetea exsita pentru a fi admirata. Fie ca si-o proclama cu orgoliu, fie ca nu, geniul are misiunea de a revela frumusetea, expunand-o sub ochii lumii. Vorbind in termeni proprii, aceasta misiune am numit-o PROFETISM ARTISTIC. Geniul e totdeauna constient de sublima lui chemare si adesea o marturiseste cu orgoliu. Sa traim in viata de toate zilele ca burghezi, zicea Falubert, dar sa cream ca niste semizei.

Profestismul insa, chiar cand e de nuanta artistica, implica ideea morala. Dupa cum am vazut, Edar Poe atribuie poeziei truda de a cobori lumina cerului in sufletul omenirii, iar Beethoven era convins ca muzica lui va mantui lumea de suferinte. In realitate, nici un artist de geniu n-a creat pentru a face pe oameni sa petreaca. Fiecare atribuie frumusetii, pe care a faurit-o, o misiune de purificare si de inaltare.

Extras din cartea “Nostalgia paradisului” (cap. “Arta in public”) – de Nichifor Crainic, Ed. Babel & Ed. Sfintii Martiri Brancoveni, 2013.

Despre Parintele Sergie Sevici, se poate citi aici.


5 responses to “Arta, artist…

  1. http://albastrude.wordpress.com/2013/07/25/schita-pentru-maica-domnului-6/

    …. un dar pentru dvs. ! prima mea postare de azi !
    va imbratisez cu dragoste si cu recunostinta !

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: