anomismia

In bataia vantului fiecarei zile (continuare)…

La 100 de ani de la angajarea Romaniei in Primul Razboi Mondial va propun citirea cartii Reginei Maria, “Tara pe care o iubesc. Memorii din exil”

on August 28, 2016

Aparuta ca si carte pentru intaia oara in 1925, la Londra, in Anglia (foto coperta originala mai jos, stanga -courtesy of Tom Kinter), volumul de articole “THE COUNTRY THAT I LOVE. An Exile’s Memories” – by Marie Queen of Rumania, Illustrated by Queen Elizabeth of Greece, Duckworth, London, 1925 a fost tradusa recent si in Romania, unde a aparut la Editura Humanitas, in luna mai 2016. Traducerea apartine doamnei Maria Berza (coperta cartii traduse, mai jos, in dreapta)

Cover_the countrytara pe care o iubesc

Cartea este ilustrată cu reproduceri de picturi și desene realizate in anii 1916-1918 de catre principesa Elisabeta, al doilea copil al familiei regale – Regina Maria si Regele Ferdinand ai Romaniei. In 1916 Principesa Elisabeta avea 22 de ani si avea sa devina Regină a Greciei (in perioada 1922-1924), prin casatorie. Dupa divortul sau din 1935, avea sa se retraga si sa locuiasca in conacul de la Banloc (azi in jud. Timis), pana la exilul intregii familii regale, din primele zile ale anului 1948.

Elisabeth006

Scrierile cuprinse mai tarziu in volumul „Ţara pe care o iubesc: memorii din exil” au fost redactate de Regina Maria chiar în perioada Primului Război Mondial, in vremea retragerii intregii familii regale la Iasi. La sugestia marelui Nicolae Iorga, regina avea sa scrie articole in ziarele romanesti din timpul razboiului, pentru a incuraja oamenii si pentru a-i anima de dragostea fata de tara lor.

Scria Regina Maria: „ATATEA AMINTIRI MA COPLESESC, ATATEA PRIVELISTI, incat mi-e greu sa stiu la care sa ma opresc. Tara iubita! Te vad in toata frumusetea ta si fiecare imagine imi e la fel de draga; oriunde mi se indreapta ochii vad locuri pe care le-am iubit, locuri pe care as dori sa le aduc in amintirea celor care, la fel ca mine, sunt izgoniti din preajma lor pentru o vreme.
    Iti vad campiile, codrii, muntii, dealurile si vaile. Iti vad drumeagurile nesfarsite, cu siruri domoale de carute ce inainteaza rabdator, pana se pierd in zare. Iti vad luncile fermecate ale raurilor sau ale paraielor, vad iarba verde de sub salcii, unde vin vitele sa se adape. Vad tiganii cu straniile lor chipuri, asezandu-si salasul in amurg, si fumul vetrelor cum suie in rotocoale albastrii spre cerul aprins de soarele ce apune.
    Vad aburul usor al colbului plutind in linistea serilor de vara pe ogoare, ca o ceata intinsa ce se ridica din vreo laguna indepartata. Vad vechile cruci de piatra de pe marginea drumului, strajuind neclintite cate un loc, semanand uneori cu batranii pustnici ce nu mai au de-a face cu vreun muritor.
    Vad taranii cum se intorc de pe ogoare la asfintit, cu camasile albe patate de sudoare, si copilasii cu hainute colorate alergand cu pasi marunti pe langa ei, in timp ce soarele aprinde cerul cu flacari minunate inainte sa se cufunde in zare. Aud latratul neintrerupt al cainilor ce isi raspund cu indaratnicie pana tarziu in noapte. Prin usile deschise ale caselor vad focul din camine lucind rosiatic, ca in povesti. ii vad si pe tarani sezand roata in jurul flacarilor, ca niste umbre odihnindu-se dupa o zi de munca.
    In nari parca imi suie mireasma puternica a codrului, ca atunci cand goneam la galop in umbra lui; mai vad pe jos mazarichea viorie smaltuind luminisurile toropite.

Mai jos, reproduc de pe site-ul si cu acordul dlui Tom Kinter, cateva imagini ale picturilor si desenelor prezente in cartea Reginei Maria (inclusiv in editia romaneasca), realizate de fiica sa, Principesa Elisabeta, specifice zonelor Romaniei din acele vremuri:

Frontispiece
ruins of comana
monk.jpg
tigani romani

moara de vant.jpg

casuta.jpg

silent places

Lansarea cartii in Romania a avut loc in iunie 2016, iar o prezentare a ei a fost facuta de scriitorul si criticul Dan C. Mihailescu:

Cititi si postarea de ieri de pe Blogul Familiei Regale a Romaniei:  Mesajul Custodelui Coroanei la un secol de la intrarea României în Primul Război Mondial


One response to “La 100 de ani de la angajarea Romaniei in Primul Razboi Mondial va propun citirea cartii Reginei Maria, “Tara pe care o iubesc. Memorii din exil”

  1. […] fost tradusa in acest an si in Romania, si puteti citi si viziona cateva imagini din carte, aici: La 100 de ani de la angajarea Romaniei in Primul Razboi Mondial va propun citirea cartii Reginei Mar…. Si in aceasta carte, Regina Maria deapana amintiri de suflet despre Manastirea Horezu si stareta […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: