La sfarsitul anului 1916, Regina Maria a Romaniei publica la Londra cartea “Tara mea“, (orig. MY COUNTRY, Marie Queen of Rumania, Hodder and Stoughton, London, 1916), in care amintea si despre unul dintre cele mai indragite locuri ale inimii sale, Manastirea Horezu din Oltenia (in scrierea originala, Hurezi), adaugand in carte si cateva fotografii din prima si a doua decada a anilor 1900 realizate la Horezu (cititi si vedeti aici: “Inedit: Regina Maria a Romaniei – legatura de suflet cu Manastirea Hurezi (Horezu)“).
In 1925, o noua carte despre tara a carei regina era, aparea la Londra, cu titlul “THE COUNTRY THAT I LOVE. An Exile’s Memories” – by Marie Queen of Rumania, Illustrated by Queen Elizabeth of Greece, Duckworth, London, 1925) Cartea a fost tradusa in acest an si in Romania, si puteti citi si viziona cateva imagini din carte, aici: La 100 de ani de la angajarea Romaniei in Primul Razboi Mondial va propun citirea cartii Reginei Maria, “Tara pe care o iubesc. Memorii din exil”. Si in aceasta carte, Regina Maria deapana amintiri de suflet despre Manastirea Horezu si stareta ei, si aminteste despre gazduirea pe care o avea cand vizita Horezu, la o “cula” olteneasca din imprejurimi. Iata, extras din cartea originala, cap. 11, un mic text in engleza pe aceasta tema: “PEAKING of our convents, a topic to which I return ever again with special pleasure, I would relate a strangely touching scene of which I once was witness. Having come for a few days to the regions I loved, I was living in a “cula,” a quaint, tower-like old house near the convent Horez. The greater part of my time was spent within the convent’s holy precinct, roaming about amidst its ancient treasures, absorbing its world-forgotten charm into my soul, building up dream upon dream, for ever was it my desire one day to make a home for myself in this place of peace….” (cititi continuarea, aici). In carte se gaseste si un desen, realizat de fiica cea mare a Reginei Maria, Principesa Elisabeta (devenita “Queen Elizabeth of Greece” – cea care semneaza ilustratiile cartii) care reprezinta o cula olteneasca, cel mai probabil Cula Maldarescu (ce avea sa fie cumparata in primii ani dupa 1900 de politicianul I.G. Duca) si de atunci incoace se va numi “Cula I.G. Duca”.

Desen dupa cula olteneasca unde, alaturi de mama sa Regina Maria, Principesa Elisabeta isi petrecea uneori verile, langa Horezu… (reporducere imagine din cartea “The country that I love” – desenul este al principesei Elisabeta)
Am vizitat de curand Complexul Muzeal Maldaresti, care contine doua cule exceptionale, Cula I.G. Duca si Cula Greceanu (aceasta a doua, a fost locuita si poarta pe pereti fresca unicat, din anii 1933-1934, ai renumitei artiste crestine Olga Greceanu!). Satul Maldaresti se gaseste la cca. 4 km de Manastirea Horezu, iar culele si gradinile lor sunt minunat prezervate! Am recunoscut locul unde era gazduita Regina Maria cand venea la Horezu, ca fiind Cula I.G. Duca, si intreband ghida complexului muzeal, mi-a confirmat supozitia, desi nicaieri nu exista specificat ceva. Prima camera de la etaj (stanga) era cea preferata de Regina Maria ca dormitor in perioadele cand venea la Horezu.
Inserez dedesubt cateva fotografii realizate in acest octombrie 2016 in incinta curtii, gradinii si Culei Duca (construita de boierul Gheorghita Maldarescu la 1812 si cumparata de Duca in primii ani ai lui 1900), alaturi de care se afla si casa memoriala I.G. Duca – cea scunda, ridicata de omul politic curand dupa cumpararea culei, mai exact in perioada 1910-1912. La cateva zeci de metri de cula se gaseste o minunata si foarte veche bisericuta cu hramul “Sf. Nicolae. Sf. Gheorghe si Sfintii Voievozi”, ridicata in perioada 1774-1790, ce este clasificata drept monument istoric de categoria A, adica de importanta nationala si universala (fotografii si cu bisericuta din Maldaresti, mai jos).
[…] 4 km de orasul Horezu, sunt prezervate minunat doua cule oltenesti: “Cula I.G. Duca” (am postat imagini aici) si “Cula Greceanu“. Culele au fost ridicate de bioernasii olteni ca si locuinte, dar […]