anomismia

In bataia vantului fiecarei zile (continuare)…

“Pictura ma suplineste” – Parintele Arsenie Boca despre pictura sa de la Draganescu…

on March 21, 2015

Parintele Razvan Lucian Petcu este, din 1999, preotul paroh al bisericii ortodoxe Sf. Nicolae de la Draganescu de langa Bucuresti, acolo unde Parintele Arsenie Boca a lasat pentru noi toti testamentul sau necuvantator dar plin de invatatura, sa ne ghideze prin viata: o istorie in imagini a lumii noastre de jos si a celei de Sus, asa cum a receptat-o si transfigurat-o Sfantul Ardealului pe peretii necuvantatori.   In perioada 1984-1989 Razvan Lucian Petcu a urmat cursurile Facultăţii de Fizică din Bucureşti (in satul Magurele, nu foarte departe de satul Draganescu…), secţia Fizică Tehnologică. In 1986 l-a intalnit pentru prima oara la Draganescu pe Parintele Arsenie. Faptul avea sa aiba impact major in viata sa, la cativa ani dupa intalnirile studentiei.

Fizicianul care era deja, a virat complet profesional in scurt timp, asa incat  între 1992-1996 a urmat cursurile Facultatii de Teologie “Andrei Şaguna” din Sibiu – acolo unde cu multi ani in urma invatase si Parintele Arsenie. Din 1999 a devenit preot slujitor la biserica “Sf. Nicolae” din satul Draganescu, devenind preot paroh imediat dupa pensionarea Parintelui Savian Bunescu (cel care pastorise locul in toti anii cat a pictat si locuit acolo Parintele Arsenie). Cu ani in urma, pe vremea studiilor de fizica, Parintele Arsenie Boca ii prevestise tanarului Razvan ca se va aseza cu traiul la Draganescu – dar pe atunci asa ceva parea imposibil… Parintele Razvan Petcu a urmat in anii din urma un masterat la aceeasi facultate de teologie din Bucuresti,  iar între 2006-2011 o doctorandura la Şcoala Doctorală a Facultăţii de Teologie “Patriarhul Justinian” din Bucureşti.  In prezent urmeaza o noua scoala doctorala la Facultatea de Teologie din Alba Iulia. Acesta este lapidarul profil al unuia dintre pastorii unui loc neasemuit din Romania: bisericuta sateasca pictata de Parintele Arsenie Boca, langa Bucuresti.

Va invit sa audiem o inregistrare audio din 28 februarie 2014 de la Fagaras, cand Parintele Razvan Petcu a vorbit oamenilor despre pictura Parintelui Arsenie de la Draganescu, inregistrare insotita si de imagini din biserica pictata:


2 responses to ““Pictura ma suplineste” – Parintele Arsenie Boca despre pictura sa de la Draganescu…

  1. ioan says:

    bunaziua! daca sunteti in cunostinta de cauza, ma puteti lamuri de ce sfantul parinte Arsenie Boca nu a fost trecut in patericul romanesc. din cate am inteles (de prin alte bloguri), par. Ioanichie Balan nu-l agreea pe sf. parinte deoarece era convins ca, credea in reincarnare.

    • anomismi44 says:

      Doamne ajuta! Personal am audiat si eu o inregistrare audio in care, intr-adevar, Pr. Ioanichie Balan afirma cele spuse de dumneavoastra despre Parintele Arsenie Boca (era un dialog cu Pr. Arsenie Papacioc). Ceea ce pot spune este ca eu personal nu am gasit nicaieri scris de Parintele Arsenie ca sfintia sa credea in reincarnare. Nu pot judeca decat cele ce le stiu eu insami – din sursele parcurse de mine, si nu pot pune nadejde in spusele altora – care nu stiu ce surse au avut. Sa judecam?…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: