anomismia

In bataia vantului fiecarei zile (continuare)…

Cerere de donatie de carte romaneasca pentru Basarabia!

on September 2, 2014

Articolul de mai jos este preluat de pe Ziaristi Online (aici) care l-a publicat astazi, 2 septembrie 2014. Sursa originala este blogul domnului Vlad Cubreacov (aici) – preşedinte  al Asociaţiei „Răsăritul Românesc” din Republica Moldova pentru sprijinirea diasporei, a condus, ca președinte,  Fundaţia pentru Democraţie Creştină (2000 – 2010) și Frăţia Ortodoxă Română din Republica Moldova (2002-2012) si este militant pentru recunoasterea Mitropoliei Basarabiei (a fost consilier cu misiuni speciale al Mitropoliei Basarabiei pe care a reprezentat-o  pe parcurusul mai multor ani în justiţia naţională, iar din 1997 si la Curtea Europeană a Drepturilor Omului), a fost membru în Adunarea Naţională Bisericească a Patriarhiei Române si a făcut parte din delegația Patriarhiei Române la două runde de negocieri cu Patriarhia Moscovei. Este autor al mai multor studii si articole despre Mitropolia Basarabiei, despre proprietățile bisericești spoliate de regimul sovietic, despre drepturile românilor din Basarabia, Transnistria și Bucovina.

DSC00494

TEXT ARTICOL:

Asociația ”Răsăritul Românesc” din Chișinău în parteneriat cu Biblioteca publică Crihana Veche și Primăria Crihana Veche, Cahul, lansează o campanie de colectare a cărții în limba română pentru necesitățile culturale ale comunității românești de la Crihana Veche.

Facem apel la solidaritatea românilor din Țară și de pretutindeni pentru un efort de completare fondurilor Bibliotecii publice Crihana Veche cu 36 212 exemplare de carte românească, cifră la care se ridică astăzi deficitul de carte în limba română din comună.

Comuna românească Crihana Veche, Cahul, situată pe malul stâng al Prutului, a fost atestată documentar la 16 mai 1425 și are în prezent o populație de 5400 de locuitori.Necesarul de carte în limba română este de 43 200 de exemplare, pornind de la norma biblioteconomică de 8 exemplare pe cap de locuitor.

Cu toate că în ultimii 25 de ani fondurile Bibliotecii publice Crihana Veche s-a completat continuu cu carte în limba maternă a locuitorilor, astăzi românii din această așezare basarabeană au la dispoziție doar 6 862 de exemplare de carte în limba lor maternă cu alfabet românesc. Totodată, Biblioteca publică Crihana Veche are în fondurile sale un număr de 5 938 de volume în limba rusă sau în limba română cu alfabet rusesc, rămase din perioada ocupației sovietice a Basarabiei.

Toate persoanele, asociațiile și instituțiile doritoare să participe la colecta de carte românească pentru Biblioteca publică Crihana Veche ne pot contacta la numărul detelefon sau ne pot scrie pe adresa electronică cubreacov@gmail.com.

Implică-te dacă ești român!

Donează o carte pentru consângenii tăi de la Crihana Veche!

Cu fiece carte donată clădim unitatea noastră românească!

Vlad Cubreacov, președinte al Asociației ”Răsăritul Românesc”
Maria Cudlenco, directoare a Bibliotecii publice Crihana Veche
Rodica Cucereanu, primar al comunei Crihana Veche, Cahul

Sursa: Vlad Cubreacov via Ziaristi Online


Leave a comment