anomismia

In bataia vantului fiecarei zile (continuare)…

Pictura absidei altarului Bisericii Sfantul Elefterie-Nou din Bucuresti – opera a Parintelui Arsenie Boca

on December 14, 2013

DSC00509Maine, 15 decembrie, este ziua Sfântului Mucenic Elefterie.

Biserica ce poarta numele sfantului, situata in Bucuresti, langa Opera Romana, are bolta absidei altarului pictata de Parintele Arsenie Boca. Pictura – Fecioara Maria cu Pruncul, a fost realizata in perioada toamna 1959 – sfarsitul anului 1960 (caci din 3 ianuarie 1961, Parintele Arsenie a intrat angajat al Atelierelor Patriarhiei de la Schitul Maicilor – conform datarii exacte a Parintelui Ioan Tudorache – link aici). In luna mai 1959 Parintele Arsenie parasea fortuit Manastirea Prislop, si avea sa se stabileasca in Bucuresti, nemaivanad insa voie sa slujeasca.

DSC00498
Desi  nu exista consemnat oficial faptul ca Parintele Arsenie Boca ar fi pictat la Biserica Sf. Elefterie Nou (nici pe inscriptia despre monument nu e aminitit numele sau – foto alaturi), mai multe depozitii au indicat veridicitatea acestui fapt:  cele ale lui Alexandru Valentin Craciun, ale Parintelui Ioan Tudorache – aminit mai sus;  mai recent, si Florin Dutu – in cartea sa, “Parintele Arsenie Boca – o biografie. Si cartile au fost deschise”, 2013.

Pictorii oficiali sunt mentionati a fi Iosif Keber si Vasile Rudeanu. Si totusi, Parintele Arsenie Boca, “anonimul”, este cel care a pictat cupola altarului (foto mai jos). Il “seconda” de fapt pe Vasile Rudeanu.

DSC00508Patriarhul Iustinian Marina, care aprecia mult harul si darul Parintelui Arsenie, si-a luat probabil aceasta indatorire de curaj si responsabilitate ierarhica, in acele vremuri de mare tulburare sociala si politica, de a oferi marelui duhovnic ardelean cat mai curand de la indepartarea nemiloasa din calugarie, posibilitatea implinirii misiunii sale, insa pe planul “mut”, al exprimarii pictural-vizuale. Pana la stabilirea unui statut social concret, Parintele Arsenie a avut astfel posibilitatea sa picteze anonim, o fresca-unicat, la Biserica Sf. Elefterie Nou din Bucuresti… (foto mai jos).

DSC00503 DSC00500 DSC00504


2 responses to “Pictura absidei altarului Bisericii Sfantul Elefterie-Nou din Bucuresti – opera a Parintelui Arsenie Boca

  1. […] urma o fresca minunata, vizibila si azi, cu Fecioara Maria si Pruncul – in absida altarului (vedeti aici), in perioada 1960-1962 avea sa fie invitat sa initieze un proiect pictural de anvergura – […]

Leave a comment