anomismia

In bataia vantului fiecarei zile (continuare)…

Intalnirea Parintelui Gheorghe Calciu cu istoricul religiilor, Mircea Eliade…

on December 15, 2013

Am citit astazi un foarte interesant articol despre legatura deosebita care a existat, in anii ’80, intre Parintele Gheorghe Calciu si filosoful si scriitorul Mircea Eliade.

In perioada celei de a doua detentii a Parintelui Calciu (1979-1984 – pe o perioada de 5 ani si jumatate), in ajutorul sau s-au ridicat o seama de intelectuali aflati in exil: Mircea Eliade, Virgil Ierunca, Eugen Ionescu, Monica Lovinescu, Paul Goma.  Mircea Eliade a fondat in SUA  “Comitetul pentru Salvarea Parintelui Calciu“, si la presiunile externe, in final, Nicolae Ceausescu a fost fortat sa dispuna eliberarea anti-comunistului (care in 1978, in Postul Sfintelor Paști, a ținut un șir de 7 prelegeri, intutulate “Șapte cuvinte către tineri“, prin care lua atitudine fatisa impotriva comunismului si ateismului din Romania vremurilor).

Actiunile de sustinere de catre diaspora romaneasca a Parintelui l-au facut ca, odata ajuns in SUA, sa doreasca sa  il intalneasca si sa multumeasca personal lui Eliade. Asa se face ca la cateva luni dupa ce a fost transferat din Romania in SUA, mai exact in februarie 1986, Parintele Calciu l-a vizitat la Chicago pe Mircea Eliade. Acea vizita a fost o intalnire si un prilej cu totul special, mai ales ca s-a petrecut cu numai cateva luni inainte de moartea ilustrului istoric al religiilor. Preocuparea comuna a Parintelui si a filosofului asupra vietii si a mortii, a facut sa se lege un dialog extrem de interesant atunci dar mai ales sa conduca la o intrebare grea, ce il va urmari pe Parintele Calciu o buna perioada dupa moartea lui Eliade: „De ce a fost ars trupul lui Mircea Eliade?“ Articolul scris de Parintele Calciu are o incarcatura personala si spirituala cu totul aparte, si dezvaluie felul in care Parintele Calciu a ajuns la o concluzie personala privind motivatia alegerii acestui mod de vesnica odihna.  Articolul intreg se poate citi aici.

Mai jos am gasit si inserat (de pe un alt site) una dintre fotografiile despre care vorbeste in textul articolului Parintele Calciu, si care a surprins memorabila intalnire a celor doi. Am remarcat dragostea cu care Parintele Calciu l-a prins de brat pe Mircea Eliade. Articolul de mai sus va demonstra cu prisosinta aceasta.

corbut-eliade-ronnett-calciu

In centrul imaginii: Mircea Eliade (stanga) si Parintele Gheorghe Calciu Dumitreasa (dreapta), Chicago, februarie 1986. Sursa imaginii aici.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: