anomismia

In bataia vantului fiecarei zile (continuare)…

Calendarul ortodox 2014 cu Sfintii Noi Romani, aparut in America…

on October 14, 2013

Editura Sfantului Herman (St. Herman Press) este arondata frăției creștin ortodoxe monahal-misionare a Sfantului Herman din Alaska, care face parte din Eparhia Americii de Vest a Bisericii Ortodoxe Sârbe, sub obladuirea Parintelui Maxim, Episcop al Americii de Vest. Isi are sediul la Platina, California, SUA.

La aceasta editura a aparut de curand cartea-calendar ortodox pe anul 2014, cu tema “NEW CONFESSORS OF ROMANIA – noii marturisitori-sfinti romani (cu un cuprins de 120 de pagini in format mare, in limba engleza).

calendar 2014

Fiecare număr anual al Calendarului Sf. Herman de Alaska are o temă unică cu privire la sfințenie, oferita ca sursă de inspirație pentru creștinii aflati in luptă cu mentalitatea modernă. Temele anilor trecuti au inclus : Sfinții din America  – cu ocazia bicentenarului ortodoxiei din America, Sfinții Români deja canonizati, scriitoare ortodoxe de pe mapamond, dobândirea Duhului Sfânt. Fiecare numar al acestei aparitii anuale include scurte biografii, fotografii rare și iconografie inspiraționala. Calendarul cuprinde datele zilnice ale calendarului ortodox (sinaxar), cu prezentarea sfinților ortodocși, lecturi din Sfanta Scriptura  și perioadele de post pentru fiecare zi a anului, dar si o listă a dreptilor inca necanonizati din ultimele secole. Numerosi sfinți și drepți au fost adăugati in agenda din acest an. Practic, calendarul 2014 editat de Editura Sf . Herman este dedicat noilor mărturisitori din România. Acesta include un articol extins despre istoria prigoanei comuniste din România, articol care detaliază modul în care acești oameni cu mare credință au supravietuit brutalităților sistemului penitenciar lipsit de Dumnezeu, în cele din urmă devenind mari iluminatori pentru cei din jur, cu un rol esențial în orientarea catre o renaștere spirituală în România. In carte sunt incluse si biografiile detaliate ale marturisitorilor romani si portrete iconografice a douăsprezece dintre acesti mărturisitori ai inchisorilor comuniste.

Parintele Justin Parvu de la Manastirea Petru Voda, domnia sa insusi un mare marturisitor roman, a fost, inca de la inceputul anilor ’90, un vesnic ostenitor si veghetor intru comemorarea camarazilor de suferinta. Un singur exemplu: Parintele Gheorghe Calciu a ales, ca loc de veci, ograda manastirii de la Petru Voda pastorita de Parintele Justin (foto mai jos, cu mormantul Parintelui Calciu), caci numai acolo s-a simtit cu adevarat acasa, caci Romania il expulzase demult, luand drumul Statelor Unite, in exil… In legatura cu Parintele Gheorghe Calciu, aceeasi Editura Sf. Herman din SUA a publicat de curand o carte de “Intreviuri, Omilii si Dialoguri” cu Parintele Gheorghe Calciu (“Father George Calciu:  Interviews, Homilies and Talks“), carte de 392 de pagini, in limba engleza!

pr Calciu

DSC02120

Mai jos se poate audia, ”Condacul Sfintilor Romani” – cantat de un grup de maici de la Manastirea Petru Voda din vale (Paltin), ucenice ale Parintelui Justin, de Duminica Sfintilor Romani, serbata anul acesta (2013) la locul de construire a manastirii de vesnica pomenire a marturistorilor ce s-au savarsit la Poarta Alba-Galesul (Canalul Dunare-Marea Neagra)…

 

UPDATE – 18 octombrie 2014: Aceasta pagina a fost preluata pe site-ul Manastirii Petru Voda ieri si poate fi vizualizata aici. Multumiri. Doamne ajuta!


3 responses to “Calendarul ortodox 2014 cu Sfintii Noi Romani, aparut in America…

  1. […] Calendarul ortodox 2014 cu Sfintii Noi Romani, aparut in America… […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: