anomismia

In bataia vantului fiecarei zile (continuare)…

Constiinte jurnalistice si premii: Premiile UZPR “Eminescu Ziaristul” – iunie 2013

on July 2, 2013
IMG_20130629_120627_0

Semnatura Lui M. Eminescu, in marmura, la baza statuii sale din Cluj Napoca

Luna iunie a fost nefasta pentru Mihai Eminescu, crezul sau jurnalistic a fost frant brutal odata cu indepartarea sa din randul celor cu drept de exprimare, la 28 iunie 1883 – cand parasea fortat redactia ziarului “Timpul”. Tot in iunie, pe data de 15 a anului 1889, pleca definitiv din aceasta lume, de care fusese atat de hulit si indurerat. Ultimul articol publicat de Eminescu in ziarul “Timpul” poate fi citit de pe formatul original aici si oricine va putea constata cata perenitate exista in ceea ce a scris atunci, in 1883… Care au fost motivele si metodele prin care Eminescu a fost cenzurat, sugrumat si chiar exterminat, se poate citi aici.

DSC09263

Casa cu chilia unde a locuit, la Manastirea Rohia, Nicolae Steinhardt, purtand, la etaj, efigia lui Mihai Eminescu

Vizitand de curand Manastirea Rohia si casa in care a locuit scriitorul si monahul Nicolae Steinhardt, am fost placut surprinsa sa vad reprezentata efigia chipului lui Eminescu pe aceasta, deasupra chiliei in care a locuit in ultimii sai ani de viata, Steinhardt (foto alaturata). Semn al pretuirii de care s-a bucurat si se bucura inclusiv in randul celor mai aproape de Dumnezeu, al ortodoxiei practicante. In sustinerea aceasta puternica s-au gasit si alti oameni de cultura, viitori monahi, si cel mai important nume este al academicianului Zoe Dumitrescu Busulenga devenita Maica Benedicta (link aici).

IMG_20130629_120751_0

Statuia lui Mihai Eminescu din fata Teatrului National din Cluj Napoca

Un eveniment important in legatura cu mentinerea credeo-ului eminescian in ziaristica, a fost, in iunie anul acesta, decernarea premiilor “Eminescu Ziaristul” de catre Uniunea Ziaristilor Profesionisti din Romania. Evenimentul a fost surprins pe scurt aici iar pe larg pe site-ul UZPR – aici.

Jurnalistul independent Victor Roncea a fost unul dintre cei doi ziaristi care a primit distinctia “Eminescu Ziaristul” si a declarat: “Dedic acest premiu părintelui Iustin Pârvu, care a plecat la ceruri acum 12 zile, lui îi datorez faptul că sunt aici, pentru că în momentul în care am fost eliminat din presa centrală m-am dus la dânsul şi voiam să las presa, el m-a obligat să nu abandonez presa, de fapt mi-a interzis să o abandonez, m-a rugat să merg înainte” (link aici pentru intregul articol din care am extras).


6 responses to “Constiinte jurnalistice si premii: Premiile UZPR “Eminescu Ziaristul” – iunie 2013

  1. Roncea.ro says:

    Felicitari pentru articolele si fotografiile Dvs de pe vechiul blog. Ar trebui sa va faceti un site si sa le transferati pe toate acolo. Merita si nu costa mult.
    Despre evenimentul “Eminescu, ziaristul” mai gasiti detalii aici
    http://uzp.org.ro/premiile-uzpr-eminescu-ziaristul-i/
    si aici:
    http://www.cvlpress.ro/01.07.2013/eminescu-ziaristul-jurnalistul-victor-roncea-%E2%80%9Ecel-mai-onorant-premiu-din-cariera-mea/
    Cateva filmari, aici:
    http://www.youtube.com/user/ZiaristiOnlineTV
    Doamne, ajuta!

    • anomismi44 says:

      Cu respect, va multumesc!!! In masura in care cei care ma vor citi vor fi mai multi, voi deschide un blog unitar, cuprinzator.
      Spor si buna indreptare in tot ceea ce intreprindeti si sa ne dea Domnul macar o farama din curajul si credinta Parintelui Justin!

Leave a comment