anomismia

In bataia vantului fiecarei zile (continuare)…

Ochii – oglinda a libertatii

on July 3, 2013

Chipul-Parintelui-pirogravura_

Ieri sau altaieri, crucea simpla, de lemn, ce strajuieste la capataiul mormantului Parintelui Justin Parvu de la Manastirea Petru voda, a fost “animata” in chip minunat prin dragostea si talentul unei maici care a gravat, tot in lemn, portretul sfantului neamului (imaginea pirogravurii este preluata de aici). Ochii parintelui, mai vii parca decat in viata fiind, fizionomia fetei, de o expresivitate ce te lasa fara grai, imaginea intreaga, este mai reala parca, decat orice impregnare fotografica. Imi vine un gand: “iubirea care zideste”… Aici – a “zidit” chipul parintelui drag!

Cuvant despre LIBERTATE al Parintelui Justin, extras din cartea profesoarei Gratia Lungu Constantineanu, “Parintele Justin Parvu – Viata si invataturile unui marturisitor“:

Libertatea e pretioasa numai dupa ce o pierzi. Sau cel putin asa pare sa gandeasca omul nostru. Omul toata viata lui cauta sa fie liber, dar nu-si da seama de darul libertatii decat atunci cand e prea tarziu. Libertatea e in trup dar si in inima.

Libertatea este in miscare dar si in cuget, in inteligenta. Omul este liber pe cat de destept este, pe cat de sincer iubeste, pe cat de atasat este de valorile cele inalte ale credintei. Omul traieste in trup dar traieste si in cer. De aceea omul are si chipul ingeresc dar si chipul omenesc. El traieste in doua lumi in acelasi timp. Mintea in cer si trupul pe pamant. Si atunci cand am ajuns la aceasta stare, intr-adevar, suntem deopotriva traitori in prezent, trecut si viitor. Scopul nevointei noastre, pe lumea asta, este aceasta lupta pentru recuperarea duhului care anima lumea de la inceputurile ei si pentru a duce mai departe aceasta bucurie a vietii. De asta suntem liberi in masura in care ne asumam misiunea pentru care ne-am nascut, in masura in care ne facem treaba cum se cuvine. A fi liber nu inseamna trandaveala si uitare de sine, inseamna implinirea destinului tau de om.

Si apoi, libertatea nu inseamna sa fac ceea ce vreau, caci, de multe ori, facand ceea ce vrem, facem voia diavolului. Libertatea se cunoaste in discernamantul omului, in capacitatea lui de a alege intre bine si rau. Omul trebuie sa constientizeze faptul ca numai in adevar poate trai liber, ca in lumea aceasta este si multa amagire, de care el trebuie sa se fereasca. Asta n-au inteles comunistii, ca sufletul pe cruce castiga adevarata libertate, ca toate metodele lor de tortura, toate metodele de reeducare psihica au facut mai multi sfinti decat robi,au sfintit pamantul tarii cu sange de mucenici.


One response to “Ochii – oglinda a libertatii

Leave a comment