anomismia

In bataia vantului fiecarei zile (continuare)…

“Ceva despre mistica luminii în pictura Părintelui Arsenie Boca” – un articol al Isabelei Vasiliu-Scraba

on December 26, 2017

Am revizitat biserica din satul Draganescu, pictata de Parintele Arsenie Boca, la sfarsitul lunii august 2017. Am constatat cu mare bucurie, dar si cu uimire, ca atat pictura interioara cat si crapaturile peretilor, au fost renovate complet si minunat! Am putut observa ca lumina aceea initiala (probabil) in tonuri deschise, dominata de galben si auriu, sunt din nou vii, foarte vii, foarte proaspete, pe zidurile de la Draganescu! Parca Parintele Arsenie insusi refacuse totul…si nu-mi reveneam privind in amanunt pictura nou-nouta si plina de lumina! Restaurarea probabil ca s-a efecutat in primavara-vara anului acesta – 2017, cu smerenie si in deplina tacere. Slava Domnului pentru mainile maiastre care au refacut impecabil totul. In august se efectua renovarea si in exterior, asa incat azi, “Capela sixtina a ortodoxiei romanesti” straluceste la propriu!!!

Articolul de mai jos este semnat de D-na Isabela Vasiliu Scraba (Sursa: https://isabelavs2.wordpress.com/articole/isabelavs-ghius/):

“REZUMAT DE IDEI: Lumina Raiului într-o Biserică pictată de un Sfânt. – Urmașii lui Nichifor Crainic la catedra de mistică.- Ioan G. Savin și Părintele Arsenie Boca înfățișându-l pe Renan. -Vremurile „filocalice” dinainte de arestarea Sfântului de la Sâmbăta. -Asemănarea lui Dumnezeu în om după Benedict Ghiuș. -Basarabia lui Benedict Ghiuș și a profesorului Ioan G. Savin. – Arestări politice abuzive (Rugul aprins). – Rugăciunea isihastă (D. Stăniloae). Evoluția de la chip la asemănare și asemănarea sfinților din Biserica Drăgănescu. -Lumina harului în temnițe comuniste: Iisus în zeghe pictat la Elefterie de Părintele Arsenie Boca.

Motto: „Oamenii simpli înțeleg mai bine decât cei cultivați sensul imaginilor. Vorbirea imaginii e mai complexă și mai directă decât cea a cuvintelor.” (Sf. Ioan Gură de aur).

Primul care a sesizat cu justețe sensul „luminii de tonuri deschise” din pictura Bisericii Drăgănescu n-a fost un om tocmai simplu. Inainte să fie întemnițat 16 ani fără să fi fost adusă nici o singură probă a inventatelor vinovății (1), fusese profesor de Ascetică și Mistică la Facultatea de Teologie din București. În locul lui (al profesorului Nichifor Crainic) avea să predea în 1945-1946 asistentul său, arhimandritul Benedict Ghius, pentru ca apoi (în anul universitar 1946-1947) cursul de ascetică și mistică ortodoxă să fie predat de prof. Ioan Gh. Savin (2) specializat în filozofie și teologie la Berlin și Heidelberg, închis „administrativ” la Sighetul Marmației din 1950 până în 1955….” (continuati lectura articolului, aici)


Leave a comment