anomismia

In bataia vantului fiecarei zile (continuare)…

Documente ramase din vremea slujirii Parintelui Arsenie Boca la Manastirea de la Sambata…

on October 4, 2016

Fotografiile de mai jos au fost realizate si postate de membrii Fundatiei Crestine Parintele Arsenie Boca (de unde le preluam si noi aici, cu multumiri si gratitudine!) la sfarsitul lunii septembrie 2016. Din cate stim, ele au fost pentru prima oara facute publice de fundatie, zilele trecute.

In fiecare an, la sfarsitul lui septembrie, in jurul datei de 29, membrii fundatiei comemoreaza la Manastirea Brancoveanu de la Sambata de Sus, ziua de nastere a Sfantului Ardealului. In acest an, la 106 ani de la nasterea Parintelui Arsenie, membrii fundatiei au facut un pelerinaj si la biserica din satul Hurez, aflat la cativa km de orasul Fagaras, unde se pare ca se pastreaza cele trei documente dupa care s-au facut fotografiile.

Primul este o insemnare care indica “inceputul lucrarii la Schitul Sambata de Sus – care este in Muchea Dragusului”- la data de 25 iunie 1943, unde apar numele mirenilor care au contribuit la primele sapaturi si munca. Schitul despre care se vorbeste este ceea ce astazi este cunoscut ca fiind “chilia Parintelui Arsenie” din Muntii Fagaras:

img_1492

Al doilea document poarta numele scris de mana Parintelui Arsenie si evidentiaza rigoarea cu care se tineau toate inscrisurile la Manastirea Brancoveanu, unde parintele era staret. Este o confirmare oficiala asupra persoanei delegate sa ridice drepturile de alimente care se primeau de manastire pe cartela, in aprlie 1945. Documentul poarta si stampila manastirii.

img_1491

Al treilea document este un ravas manuscris destinat “fratelui Vasile” (probabil este vorba despre acelasi Vasile Bica din satul Ludisor din zona Fagarasului, care apare si in celalte doua documente), scris de mana Parintelui Arsenie, in care se pomeneste numele Maicii Veronica Gurau de la Manastirea Vladimiresti si a Parintelui Dumitru Staniloae (cu care Parintele Arsenie colaborase pentru aparitia primelor 4 volume din Filocalia) – aflati temporar la Bucuresti si de hranirea carora, iata, se ingrijea cu dragoste Parintele Arsenie in martie 1947:

img_1493


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: