anomismia

In bataia vantului fiecarei zile (continuare)…

Istoria evreilor trebuie cunoscuta in cele patru puncte cardinale: sa luam aminte si exemplu, de la poporul care-si cinsteste necontenit si nelimitat memoria inaintasilor si a propriilor suferinte si victorii!

on September 24, 2016

Amsterdam, Paris, Budapesta, Berlin, Roma, Atena, Viena, Praga si Varsovia – acestea sunt numai cateva dintre metropolele europene care gazduiesc muzee de istorie a poporului evreu (lista completa a muzeelor despre evrei din Europa, cuprinde cel putin 22 de orase!!).

In zilele din urma, si in Romania s-a readus in discutie deschiderea unui astfel de muzeu, la Bucuresti (cititi aici), dupa ce Institutul Național pentru Studierea Holocaustului „Elie Wiesel”- din România , a semnat cu toate partidele politice reprezentative din tara noastra cate un protocol de colaborare educationala.

In vara incheiata, am vizitat si eu muzeul de istorie a evreilor polonezi, Muzeul POLIN, de la Varsovia. Recunosc ca am fost extrem de impresionata – pentru ca am vizionat unul dintre cele mai interesant organizate si prezentate muzee contemporane! Parcurgand salile in care sunt cu minutiozitate si cu o remarcabila inspiratie tehnologica prezentate etapele celor peste 1000 de ani de istorie a evreilor descalecatori pe taramul actualei Polonii,  am inteles cat de uniti si de luptatori sunt oamenii acestui popor. Ei vor neaparat ca toti ceilalti sa stie cine au fost, cine sunt, cum le-a fost viata si cum au trait, supravietuit, urcat si coborat, printre ceilalti. Desigur, am avut posibilitatea sa le inteleg istoria, traditiile si tragismul perioadelor de cadere, in speta cel al perioadei holocaustului, dar am ramas cu impresia finala ca este unul dintre foarte putinele popoare ale planetei care STIU sa isi respecte cu devotiune TOTALA istoria, suferinta, si existenta. Si evreii mai stiu ceva: sa impuna respectul altora, avand ei insisi, primii, respectul de sine! Avem multe de invatat de la acest popor, noi, care si azi ne mai codim, cand vine vorba de (re)cunoasterea realitatilor romanesti din timpul comunismului ateu de la noi!…

Inserez mai jos cateva fotografii personale de la Muzeul de Istorie a Evreilor – Muzeul Polin, din Varsovia, deschis publicului in aprilie 2013 (desi fondat inca din 2005), ce cuprinde in jur de 4000 metri patrati de expozitie. Din cele cateva fotografii (nu neaparat reprezentative) nu transpare insa modul exceptional de valorizare a fiecarui element de detaliu din viata si istoria evreilor polonezi, asa cum se poate percepe in muzeu, la fata locului:

In final, inserez un film preluat de pe site-ul Muzeului POLIN, in care se vorbeste despre conceptia muzeala de la Varsovia:


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: