anomismia

In bataia vantului fiecarei zile (continuare)…

Astazi, 14 septembrie: Inaltarea Sfintei Cruci

on September 14, 2016

La 14 septembrie, acum 1689 de ani, a avut loc identificarea Crucii pe care a fost rastignit Iisus Hristos, la initiativa de cautare a Imparatesei Elena (canonizata mai apoi), mama Sfantului Imparat Constantin cel Mare. Era in anul 327, an in care, imediat dupa gasire, a avut loc si inaltarea solemna a Crucii Mantuitorului, de catre episcopul Macarie al Ierusalimului. Pe dealul Golgotei fusesera gasite trei cruci. Pentru a afla care a fost crucea pe care a fost rastignit Mantuitorul si care au fost crucile talharilor rastigniti odata cu El, patriarhul Macarie le-a spus lucratorilor sa atinga pe rand crucile de un prunc mort. Pruncul a inviat in momentul in care a fost atins de cea de-a treia cruce, cea pe care a fost rastignit Hristos. Asa s-a identificat Crucea.

Dupa aceasta minune, Patriarhul a poruncit inaltarea Sfintei Cruci intr-un un loc inalt, de unde sa o poata vedea tot poporul. Sarbatoarea praznuita in fiecare an la 14 septembrie, este cea mai veche sarbatoare inchinata cinstirii Crucii.

A doua praznuire in aceasta zi, este datorata  aducerii Sfintei Cruci de la persii pagani, in anul 629, in vremea imparatului bizantin Heraclius, care a depus-o cu  cinste in biserica Sfantului Mormant (a Sfintei Cruci) din Ierusalim. Cand imparatul persan Hosroe a cucerit Ierusalimul, a luat cu el Crucea lui Iisus, in Persia. Sfanta Cruce a ramas acolo timp de 14 ani, pana cand Hosroe a fost invins de imparatul Heraclius, care a readus Sfanta Cruce la Ierusalim.

***

Parintele Arsenie Boca, la Biserica din Draganescu, pe care a pictat-o in intregime pe interior, in tempera, a reprezentat marea sarbatoare a Crucii intr-un fel original, in partea stanga a absidei stangi a altarului. In editia 2005 a cartii aparute la Deva si ingrijite de (pe atunci) Episcop Daniil Stoenescu impreuna cu Monahia Zamfira Constantinescu (trecuta la Domnul in acel an), carte cu titlul “Parintele Arsenie Boca: Biserica de la Draganescu, <<Capela Sixtina>> a ortodoxiei romanesti”, este prezentata imaginea evenimentului si sunt explicate elementele figurate de Parintele Arsenie – imagini si talcuiri pe care le preluam mai jos, cu multumiri:

dsc01247

DSC01249.JPG

dsc01250

dsc01251


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: