anomismia

In bataia vantului fiecarei zile (continuare)…

Valeriu Gafencu, acum 70 de ani, la Galda de Jos. Bisericuta din Galda, atunci si acum…

on May 15, 2016

Intre 1946 si inceputul lunii mai 1948, Valeriu Gafencu – Sfantul Inchisorilor, s-a aflat ca detinut in colonia de munca din satul Galda de Jos, jud. Alba.

Părintele Gheorghe Drăgulin, în cartea “Din temnițe spre sinaxare” (Ed. Egumenita, 2008), nota despre perioada respectiva (pag.230-231): “Pentru Valeriu Gafencu, repartizat la Galda de Jos, judeţul Alba, a fost un prilej de cultivare al unui aspect al personalităţii sale. În afară de lucrul în pădure, la grădina de legume şi în construcţii, el se ruga îndelung într-o biserică veche şi părăsită. Alteori fredona Serenada de Schubert sau cântări religioase îndătinate, precum La râul Vavilonului, sau Cu noi este Dumnezeu. „Improviza chiar el melodii proprii, – spun foştii fraţi de suferinţă – dar toate erau într-o tonalitate minoră. Cântece lumeşti nu l-am auzit cântând, parcă nu făcea parte din lumea aceasta”. Alteori se scula de dimineaţă şi culegea flori pe care le ducea la biserica satului.

Bisericuta din Galda de Jos despre care se vorbeste, apare intr-una dintre fotografiile ramase cu Valeriu Gafencu, in fundal:

galdacumamasiion

Valeriu Gafencu – in stanga mamei sale Elena Gafencu, si alaturi de prietenul sau, Ion Ianolide (cca. 1946-1947), in perioada detentiei in colonia de  munca de la Galda de Jos; in spate, in fundal – bisericuta din Galda de Jos; cei trei sunt asezati pe ramasitele unei foste fantani arteziene (sursa foto – aici)

De curand, am reusit sa vizitez si eu Galda de Jos si sa gasesc bisericuta care apare in poza de mai sus, renovata proaspat. In anii 2007-2008, ea arata precum aici. Mai jos sunt fotografiile  de exterior cu bisericuta, realizate de mine in aprilie 2016 (eu am gasit-o  incuiata, dar in interior se tin slujbe la sarbatori). Ceea ce am aflat in plus, este ca bisericuta are hramul “Nasterea Maicii Domnului”, ca cel mai probabil a fost ctitorita de domnitorul Mihai Viteazul (sec. XV), ca este una dintre rarele constructii de piatra ridicate langa un castel nobiliar (este vorba de castelul si domeniul Kemeny, trecute in proprietatea statului si tranformate la mijlocul anilor 1940 in colonie de munca pentru detinutii politici – castelul si dependintele devenind temnita si lagar de munca pentru detinutii politici din inchisoarea de la Aiud) si ca pictura (executata in sec. XVII-XVIII) prezinta Sfanta Treime intr-o modalitate neobisnuita – Dumnezeu Tatal cu trei capete.

Aceasta este bisericuta iubita a lui Valeriu Gafencu, astazi…

Iata ce nota Valeriu Gafencu, cu exact 70 de ani in urma, in vremea cand se afla la Galda:

15 mai 1946:
“Toţi umblăm după fericire. Toţi o dorim, toţi o căutăm. (…) Intru direct în intimitatea inimilor voastre şi vă spun: căutaţi fericirea în sufletele voastre. Nu o căutaţi în afara voastră. Să nu aşteptaţi fericirea să vină din altă parte decât dinlăuntrul vostru, din sufletul vostru, unde sălăşluieşte Hristos. Dacă veţi aştepta fericirea din afara voastră veţi trăi decepţii peste decepţii şi niciodată nu o veţi atinge. Vă spun atât: căutaţi iubirea şi trăiţi-o cu multă smerenie! (…) Cine împlineşte cuvântul lui Hristos realizează Maximum, Totul!” (extras din cartea “ÎNTOARCEREA LA HRISTOS. Document pentru o lume nouă” – de Ioan Ianolide, Ed. Bonifaciu, 2006, pag. 136)


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: