anomismia

In bataia vantului fiecarei zile (continuare)…

O vizita fotografica la Muzeul Mitropoliei Clujului

on April 25, 2016
DSC00240

Catedrala Mitropolitana din Cluj Napoca azi, cu statuia lui Avram Iancu in fata

Imi propusesem de multa vreme o vizita la Muzeul Mitropoliei Clujului, si pana la urma am reusit…

DSC00243

Intrarea in Muzeul Mitropoliei Clujului

Deschis in 1938 ca muzeul eparhial, dar reorganizat si asezat in actuala locatie – la demisolul Catedralei Mitropolitane din Cluj Napoca – la initiativa Mitropolitului Bartolomeu Anania, in cursul anului 2011, Muzeul Mitropoliei clujene  cuprinde numeroase icoane pe lemn și sticlă, obiecte de cult, potire si manuscrise liturgice, acoperind perioada secolelor XV-XIX dar si tiparituri din secolele XVII-XIX provenind din tipografii romanesti. Va invit la un periplu fotografic in muzeu (o foarte mica parte a colectiilor):

Un loc aparte in muzeu, protejata de geam, il are “sora” icoanei Fecioarei Maria cu Pruncul ce se gaseste la Manastirea Nicula si este considerata “facatoare de minuni”. Icoana din muzeu, tot o Maica Domnului cu Pruncul in brate, provine din biserica satului Ilisua si a fost pictata de acelasi mester ca si cea de la Nicula, si anume de Luca din Iclod, in anul 1673. Istoriile orale arata ca ambele icoane au lacrimat, si pentru aceasta in popor sunt considerate “facatoare de minuni”. Mai jos – fotografia cu icoana pastrata in muzeu:

DSC00373

Icoana care a lacrimat, considerata facatoare de minuna, ‘sora’ celei ce se afla la Manastirea Nicula (mult mai cunoscuta), ambele realizate de mesterul Luca din Iclod, in jurul anului 1670

In incinta muzeului se afla si necropola ierarhilor – o capela, care se gaseste pozitionata sub absida altarului catedralei, in care se afla mormintele Episcopului Nicolae Ivan, al Arhiepiscopului Teofil Herineanu si al Mitropolitului Bartolomeu Anania:


One response to “O vizita fotografica la Muzeul Mitropoliei Clujului

 1. dragne costel says:

  Buna ziua.
  Imi puteti trimite va rog pe mail fotografia DSC00364 cu icoana?
  Imi doresc s-o printez doar pentru mine si s-o inramez.
  Credeti ca esti posibil? Va rog mult!
  Doamne ajuta!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: