anomismia

In bataia vantului fiecarei zile (continuare)…

Manastirea Izbuc – sau “La calugari”…

on April 9, 2016

Situata in judetul Bihor, pe soseaua Ineu-Brad (ramificație stanga din satul Avram Iancu – 12.5 km pana la locas), complexul MANASTIRII IZBUC este asezat la poalele muntilor Marna (aproape de varful Biharea) – lantul Apusenilor, într-o poiana din mijlocul padurii, inconjurata de dealuri. Am ajuns acolo in 2014, exact la hram – Sfanta Maria, 15 august. Manastirea imi fusese semnala de nepoata Parintelui Arsenie Boca, doamna Zoe Daian, intr-o convorbire particulara.

Locul s-a numit din vechime imemorabila „La Călugări”. Se stie ca dupa 1772 au venit aici 2 calugari de la Prislop, jud. Hunedoara, apoi dupa anul 1800 si pana in 1920 nu se mai cunoaste nimic. In 1920, a fost reinviata  viata monahala cunoscuta, vatra fiind numita Izbuc, dupa prezenta izvorului aflat alaturi, care izbucneste intermitent.

Bisericuta de lemn a complexului, cea mai veche de aici, a fost construită în 1696 si adusă de la Beius.  Catapeteasma din lemn a fost realizata de mesteri din jud. Neamt.

Locul este neasemuit de frumos, iar unii vietuitori de aici ii aminteau doamnei Daian de unchiul sau, Parintele Arsenie…


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: