anomismia

In bataia vantului fiecarei zile (continuare)…

“Amintirile unui coleg de profesie despre George Manu” (fizicianul si omul)…

on April 8, 2016
George-Manu-si-tara-lui-Silviu-Moldova-Ed-Mica-Valahie-2012.jpg

“Cu trupul plin de rani ca ale lui Iov, profesorul George Manu a trecut la cele vesnice in 12 aprilie 1961 la Aiud si aruncat in gropile de pe Dealul Robilor. A ramas demn, cu o credinta de sfant martir care n-a facut nici un compromis, nu s-a pus in slujba minciunii si a ateismului” (extras de aici – inclusiv ca sursa imaginii)

O evocare purtand titlul de mai sus a fost publicata astazi pe site-ul Buciumul (cititi-o integral, aici!).

Cunoscut in ultimii ani mai mult ca o personalitate care a amprentat vietile intemnitatilor din inchisoarea de la Aiud, cunoscut drept “rectorul din zarca Aiudului” (filmul domentar cu acelasi titlu a fost realizat cu doi ani in urma de regizorul Nicolae Margineanu), fizicianul  Gheorghe/George Manu (n. 13 februarie 1903, Bucureşti – d. 12 aprilie 1961, Aiud) a fost intai de toate un renumit savant si profesor, si apoi si un mare roman.

Evocarea realizata de acad. Radu Grigorovici, cu titlul ” George Manu. Monografie” in cartea îngrijită de Gheorghe Jijie si (re)aparuta la Editura Babel, Bacău, 2010 (pp. 386-392) si preluata de site-ul Buciumul, este o valoroasa punere in lumina a personalitatii remarcabile a omului de stiinta si intelectualului roman.

Doctorand la Paris sub indrumarea marii fiziciene, dubla premainta Nobel ( in fizica – 1903 si in chimie – 1911), Marie Skłodowska Curie, Gheorghe Manu si-a realizat teza de doctorat (sustinuta in 1933) cu o tema de fizica nucleara, avand ca subiect radiatiile ionzante: “Cercetări asupra absorbţiei razelor alfa”  (“Recherches sur l’absorption des rayons alfa”) – publicată în “Annales de Physique, seria XI, tome I, pag. 407-531. Refuzand propunerea profesorului Marie Curie de a ramane definitiv în laboratoarele institutului de radioactivitate de la Paris, Gheorghe Manu avea sa revina în tară, unde, la 1 noiembrie 1935 avea sa ia în primire functia de asistent la Catedra de Fizică moleculară, Acustică si Optică (a profesorului Eugen Bădărău), de la Facultatea de Stiinte a Universitătii Bucuresti…

Cu doi ani de zile in urma, in aprilie 2014, portalul Ziaristi Online publica un articol de exceptie cu titlul: “Institutul Elie Wiesel a blocat numirea votata a savantului Gheorge Manu ca membru post mortem al Academiei Romane. DOCUMENTE. Soviet Communization of Romania from 1944 until present day“.

 


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: