anomismia

In bataia vantului fiecarei zile (continuare)…

“Copilarie si sfintenie”: o talcuire a Parintelui Arsenie Boca

on April 2, 2016

Dupa doctrina crestina sunt doua lucruri indeosebi care fac pe om capabil de sfintenie. Unul este simplitatea spiritului, iar al doilea e puritatea inimii.

Simplitatea spiritului se mai numeste in termen obisnuit saracia cu duhul. Cei saraci cu duhul sunt binecuvantati de Mantuitorul cu fericirea de-a trai in Imparatia Cerurilor. Cei curati cu inima sunt binecuvantati de El cu fericirea de-a vedea pe Dumnezeu. Esenta celor noua fericiri rostite in Predica de pe Munte se reduce in realitate la acestea doua. Iar aceste doua, sunt in fond una si aceeasi, pentru ca a fi in Imparatia Cerurilor si a vedea pe Dumnezeu insemneaza unul si acelasi lucru. Numai caile prin care se ajunge acolo sunt deosebite, intrucat odata e vorba de spirit si apoi e vorba de inima.

Spiritul e cel care cunoaste.

Inima e cea care iubeste.

Religia e cunoasterea si iubirea de Dumnezeu totdeodata.

draganescu_tel

Una dintre reprezentarile socante pictate de Parintele Arsenie Boca in biserica Sf. Nicolae din satul Draganescu. Stiinta si tehnologia care indeparteaza omul de fericire si adevar: “Pentru problema desavarsirii omului, semidoctia e totdeauna o nenorocire”.

Cunoasterea lui Dumnezeu e conditionata de simplitatea spiritului sau de saracia lui. Ce insemneaza aceasta saracie sau aceasta simplitate? Activitatea proprie spiritului nostru este aflarea adevarului. In munca nobila pentru a-l afla, spiritul se incarca cu nesfarsita varietate a cunostintelor, cu imaginile, cu reprezentarile si cu ideile tuturor lucrurilor ce cad in raza preocuparilor sale. Ingramadirea acestor elemente intelectuale pricinuieste adesea ratacirea spiritului, care poate sa ia drept adevar ceea ce nu este in realitate si sa treaca nepasator pe langa adevarul pe care-l cauta. Cel mai trist si mai elocvent exemplu de ratacire este acela al semidoctilor care, posedand o suma oarecare de cunostinte insuficiente, sunt siguri ca poseda adevarul insusi. Caracteristica semidoctului este ca nu-si da seama de limitele stiintei omenesti si ia drept absolut ceea ce e fragmentar si relativ. Pentru problema desavarsirii omului, semidoctia e totdeauna o nenorocire.

(cuvant al Parintelui Arsenie Boca extras din cartea “Parintele Arsenie – Omul imbracat in haina de in si ingerul cu cadelnita de aur”, editia a II-a, Sinaia, 2009, Ed. Charsima, pag. 303-304)


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: