anomismia

In bataia vantului fiecarei zile (continuare)…

Vechi biserici sasesti din Transilvania: biserica fortificata din comuna Biertan

on March 19, 2016

Datele de mai jos sunt preluate de pe pagina Wikipedia (cu multumiri), iar fotografiile din biserica si din exterior sunt originale.

DSC07092

Biserica evanghelică fortificată din Biertan (jud. Sibiu) a fost construită în secolul al XII-lea. Localitatea Biertan este una dintre primele aşezări germane de saşi din Ardeal,  fiind atestată documentar în 1283. În 1397, localitatea avea atestat de cetate, fiind construita in jurul bisericii, cu hramul Sfânta Maria. Această veche aşezare săsească este cunoscută în lume datorită bisericii-cetate, inclusă în 1993 pe lista monumentelor patrimoniului mondial al UNESCO. Fortificaţiile din jur sunt considerate drept cele mai puternice din Transilvania, de la o cetate ţărănească. Are trei rânduri de ziduri, 6 turnuri şi 3 bastioaneconstruite în etape diferite începând cu secolul al XIV-lea. La partea superioară are un coridor de apărare, ceasul şi clopotele. Turnul „mausoleu” este amplasat la nord-est şi are la parter un mausoleu care adăposteşte, din1913, mormintele prelaţilor acestei biserici.

Biserica actuală a fost ridicată între 1486-1524 în stil gotic-târziu.  Meşterii din Viena şi Nürnberg sunt părinţii spirituali ai celor care au realizat între 1483 şi 1513 splendidul altar poliptic al bisericii de aici, cel mai mare din ţară, cu cele 28 de panouri pictate ale sale (in fotografiile de mai jos sunt redate si panourile, separat):

Amvonul, sculptat în piatră, din 1500, operă a meşterului Ulrich din Braşov, trădează puternica influenţă sud-germană. Iar stranele din cor sunt caracterizate de George Oprescu astfel: „Mobilierul este de speţă rară şi foarte valoros. Stalurile, adică stranele din cor, de la începutul secolului al XIV-lea, sunt decorate cu benzi de ornamente gotice… Este decoraţia ce o întâlnim pe mobilele de acest fel din Germania şi Elveţia, cu nimic inferioare acestora, aşa încât putem zice că la Biertan se găsesc strane, lucrate la noi, de tâmplari ardeleni, care ar putea figura în orice mare muzeu de artă aplicată”(citat din George Oprescu, in Monografia Bisericile-cetăţi ale saşilor din Ardeal, 1956).

De faimă internaţională se bucură uşa sacristiei, cu un sistem foarte complicat de 19 încuietori, realizată de meşterii locali în anul 1515 şi care a stârnit un interes deosebit, fiind premiată la Expoziţia Mondială din 1900 de la Paris şi care constituie un exemplu reprezentativ de manufactură săsească medievală, datorită excepţionalelor intarsii şi a sistemului original de închidere, care funcţioneaza şi astăzi.

DSC07094


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: