Ciberneticianul si teologul Florin Dutu pregateste o noua aparitie editoriala de exceptie. In urma cercetarilor in arhivele CNSAS a adunat si organizat materialul care va reconstitui periplul unei vieti de mare marturisitor crestin – cea a Preotului militar Dimitrie Bejan, asa cum se regaseste in arhivele securitatii.
Ioan Ianolide il caracteriza sintetic, la mijlocul anilor 1980, pe Parintele Bejan, astfel: “Un erou, un vulcan de credinţă, un munte de caracter. A fost preot militar pe frontul de Răsărit. Şi-a început lupta cu ateismul în lagărele de soldaţi români din U.R.S.S., când a refuzat să intre în divizia Tudor Vladimirescu, formată din românii care acceptaseră reeducarea cu scopul de a reveni în ţară. În 1948 a fost trimis spre judecare la Bucureşti. A trecut prin mai multe închisori din ţară. După eliberare, a continuat să fie urmărit, persecutat şi torturat.“( extras din cartea lui Ioan Ianolide – “Întoarcerea la Hristos. Document pentru o lume nouă“, Editura Bonifaciu, București, 2012, pag. 330).

Preotul Dimitrie Bejan in arestul securitatii (cca. 1948) – sursa fotografiei: aici (cu multumiri!)
Dupa cum se cunoaste, Parintele Dimitrie Bejan a fost vizitat si intervievat in casuta sa de la Harlau cel putin o data, si anume in decembrie 1993, filmarea si dialogul fiind purtate de Parintele Serafim Joanta (pe atunci proaspat ales Mitropolit al Gemaniei si Europei de Nord). Am regasit in arhiva fotografica a portalului “Fericiti cei prigoniti” si fotografia de dedesubt, in care ii recunoastem pe Parintele Dimitrie Bejan (al doilea din stanga), alaturi de Parintele Serafim Joanta (in dreapta sa) si de Parintele Rafail Noica (in stanga doamnei din fotografie). Posibil ca fotografia este realizata chiar in perioada acelei vizite din decembrie 1993.

Parintele Dimitrie Bejan si vizitatorii sai de la Harlau, din decembrie 1993: intre ei, Parintele Rafail Noica si Parintele Serafim Joanta (sursa fotografiei – aici, cu multumiri!)
Un alt element semnificativ apare pe fotografia mormantului Parintelui Bejan (fotografia de mai jos – preluata, cu multumiri, de pe acelasi portal Fericiti cei prigoniti), care are inscriptionate pe cruce cateva versuri ale poeziei profesorului Nichifor Crainic, “Unde sunt cei care nu mai sunt?” – poezie compusa de academician in temnita Aiudului… (audiati-o aici, in recitarea Profesorului Crainic insusi!)
La sfarsitul lunii octombrie 2015, portalul MARTURISTORII prezenta in premiera stirea conform careia teologul Florin Dutu pregateste volumul biografic despre Parintele Dimitrie Bejan. Date si cateva fotografii din dosarele de securitate se gasesc in articolul citat: INEDIT. Părintele Dimitrie Bejan urmărit de Securitate. FOTOGRAFII cu obiectivul „Bujor Sandu” şi amintiri din închisoare cu Nichifor Crainic şi despre Părintele Arsenie Boca
Leave a Reply