anomismia

In bataia vantului fiecarei zile (continuare)…

Semnaturi pentru familia traditionala si crestina, in Romania!

on January 16, 2016

Inițiativa de revizuire a Constituției României NU aparține nici Bisericii Ortodoxe, nici altor culte, ci este o inițiativă cetățenească exercitată în temeiul art. 150 din Constituție. Lista initiatorilor se gaseste aici. Cultele, la fel ca și ONG-urile și orice alte structuri de drept privat sunt libere să susțină initiativa.

Primii reprezentanti ai clerului ortodox care au exprimat verbal sustinerea actiunii au fost Mitropolitul Ardealului si Mitropolitul Banatului, care, la sfarsitul slujbelor din ziua de Craciun, la 25 decembrie 2015, au facut anuntul in biserica. In ziua de Anul Nou, la 1 ianuarie 2016, Mitropolitul Ardealului a reluat anuntul, la sfasitul slujbei din Catedrala Mitropolitana din Sibiu.

Intre hotărârile luate de Sfântul Sinod la 14 ianuarie 2016, in prima şedinţă de lucru a Sinodului Bisericii Ortodoxe Române din acest an, s-a specificat ca: “A luat act cu apreciere de iniţiativa cetăţenească pentru amendarea articolului 48 din Constituţia României în sensul precizării că familia este constituită prin căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie. Această iniţiativă a mirenilor aparţinând mai multor culte este sprijinită de Biserica Ortodoxă Română, pentru că exprimă învăţătura acesteia despre familie, precum şi poziţia sa constantă din punct de vedere juridic.” In acest fel, BOR sprijina OFICIAL initiativa de modificare a constitutiei.

În toamna anului 2015, Coaliția pentru Familie a decis demararea procedurilor de revizuire a Constituției României pentru modificarea art. 48, alineat 1, FAMILIA, pentru a înlocui termenul „soți” cu exprimarea „bărbat și femeie”. Mai exact, se propune înlocuirea sintagmei „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi” cu „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat și o femeie”.

 

fam

In aceasta perioada, Coaliția pentru familie strânge semnături pentru modificarea prevederii din Constituție referitoare la căsătorie. Conform Articolului 150 din Constituția României inițiativa revizuirii Constituției poate fi inițiată de cel puțin 500.000 de cetățeni cu drept de vot dar aceștia trebuie să provină din cel puţin jumătate din judeţele ţării, iar în fiecare din aceste judeţe sau în municipiul Bucureşti trebuie să fie înregistrate cel puţin 20.000 de semnături în sprijinul acestei iniţiative.

Publicarea în Monitorul Oficial a proiectului de lege privind revizuirea Constituţiei României, a expunerii de motive și a avizului favorabil al Consiliului Legislativ s-a realizat la 25.11.2015 (M.O., Partea I, nr. 882).

Etapele demersului in curs, sunt urmatoarele:

  1. Colectarea în termen de 6 luni a minim 500.000 de semnături valide, de la cetățeni cu drept de vot, împărțiți în minim jumătate din județele țării, cel puțin 20.000 de semnături de fiecare județ.
  2. Depunerea semnăturilor și a dosarului de revizuire la Parlament – termen 24.05.2016
  3. Procedura prealabilă de avizare a Curții Constituționale, urmată de votarea în Parlament a propunerii legislative.
  4. Referendumul și validarea acestuia de către Curtea Constituțională
  5. Implementarea modificării art. 48, alineat 1, de către Parlamentul României, validată de poporul român.

ATENȚIE! Propunerea legislativă nu poate fi semnată online, ci EXCLUSIV olograf (semnătură pe hârtie)! De aceea, Coalitia pentru familie ofera o pagina de Internet de pe care doritorii sunt pusi în legătură cu persoanele delegate să colecteze semnături la nivelul localității sau județului de resedinta.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: