anomismia

In bataia vantului fiecarei zile (continuare)…

Relatarile Danielei Lungu, realizatoarea filmului ‘Mărturisind pe Mărturisitorul Justin Pârvu’

on January 3, 2016

In ziua de Nasterea Domnlui, la Craciunul lui 2015, postul B1 TV a transmis cel mai recent film documentar despre Parintele de la Manastirea Petru Voda – ‘Mărturisind pe Mărturisitorul Justin Pârvu’. Scenariul si regia filmului sunt semnate de Daniela Lungu. Este un film care, dupa parerea mea, nu numai ca a surprins marturii esentiale ale unor monahii si monahi care au fost foarte apropiati de Parintele Justin, configurand astfel profilul marelui duhonic roman din varii perspective, dar este si un film realizat cu multa smerenie, echilibru si onestitate. Cautand dupa elemente din ‘portofoliul’ profesional al omului de televiziune si scriitorului Daniela Lungu (despre care nu auzisem), tocmai fiindca in general o abordare precum cea mentionata nu este nicidecum la indemana oricarui profesionist din breasla, am gasit doua elemente revelatoare, pe care am simtit nevoia le reproduc si sa le distribui aici: mai intai prezentarea cartii Danielei Lungu – ‘Colonia cu demoni‘ cu ocazia lansarii, unde autoarea descrie pe scurt intalnirea ei cu o alta lume, care o va marca, se vede, enorm, si  repspectiv marturisirea sa de pe propriul blog, datata la 5 noiembrie 2015, cu titlul: ‘CÂND MĂ DUC LA PREOT, MĂ DUC DE FAPT SĂ STAU DE VORBĂ CU DUMNEZEU‘ (pe care o preiau in intregime mai jos, cu multumiri), in care aflam cum a ajuns la Parintele Justin Parvu:

“Ca să ilustrez titlul de mai sus (n.n. ‘Colonia cu demoni’) voi povesti ceva intim dar care acum, mai mult ca niciodată, trebuie spus in gura mare. După ce am scris două treimi din Colonia cu Demoni, o carte care unora dintre voi le-a plăcut foarte mult,  m-am blocat şi nu mai aveam chef şi nici chemare să o termin. M-am dus la preotul meu duhovnic şi l-am întrebat dacă să o mai termin sau nu. Dânsul m-a sfătuit să o termin neapărat şi: să nu scrieţi un roman-fluviu, ci unul mai scurt pentru că oamenii azi nu mai au timp de citit; dacă se poate cu multe învăţăminte pentru fiecare dintre cititori” . coperta1_final1

Mi-a intrat pe o ureche şi mi-a ieşit pe cealaltă. A trecut timpul aiurea dar vinovăţia de a nu fi terminat-o mă sfredelea, gândeam  însă cu capul meu de mirean păcătos că poate nu e de mine să scriu aşa o carte, cu un asemenea subiect dificil. Cine-s eu? Nimeni!

La vreun an după toate acestea l-am visat pe părintele Iustin Pârvu ieşind din altarul unei biserici şi făcându-mi semn să mă apropii. Am luat visul ca pe un semn divin şi m-am dus. Era prima şi ultima oară când aveam să-l văd. I-am povestit angoasa mea vis a vis de scrierea cărţii. Iată ce mi-a spus după ce a închis preţ de câteva secunde ochii cu chipul îndreptat spre tavanul odăiţei în care m-a primit:

să nu scrieţi un roman-fluviu, ci unul mai scurt pentru că oamenii azi nu mai au timp de citit; dacă se poate cu multe învăţăminte pentru fiecare dintre cititori” . 

Vi se pare că sunt aceleaşi cuvinte cu cele ale duhovnicului meu? Da, ei bine, sunt chiar aceleaşi cuvinte.  Unul slujeşte în Bucureşti, celălalt păstorea la Mânăstirea Petru Vodă.

Ce învăţătură am extras din această întâmplare?

Când te duci să vorbeşti cu un preot, nu vorbeşti cu omul din preot, ci chiar cu Dumnezeu în mod tainic nemijlocit. De aceea, cei doi mi-au spus aceleaşi cuvinte la distanţa de sute de kilometri unul de altul şi de 12 luni. Pentru că de fapt mesajul venea nu de la fiecare dintre ei, ci de mai SUS!

Respectaţi preotul, pentru că aşa vă demonstraţi iubirea pentru Dumnezeu. El este Unsul Lui Dumnezeu, devenit preot prin sfinte taine numai de El ştiute şi traduse in limba pământeană prin ritualuri.  Să nu judecăm ce nu pricepem cu mintea omenească!

Inimă bună s-aveţi!

Daniela”

Ieri, la 2 ianuarie 2016, Daniela Lungu a postat pe canalul sau youtube si o colinda a copiilor de la caminul Manastirii Paltin -Petru Voda surpinsa “in timpul filmarilor pe care le-am facut la Manastirea Petru Voda Paltin, copiii de la Casa de copii ingrijiti si gazduiti de maici, pentru ca era in Ajunul Craciunului, ne-au colindat pe noi, cei din echipa de filmare a documentarului Marturisind pe Marturistorul Justin Parvu.” (vizualizati colinda aici sau pe contul de facebook al Manastirii Paltin).


8 responses to “Relatarile Danielei Lungu, realizatoarea filmului ‘Mărturisind pe Mărturisitorul Justin Pârvu’

 1. Oh, m-ai facut un pic sa plang, numai un pic, pentru ca daca imi dadeam drumul lacrimilor umpleau un râu. Şi acum simt gratia Parintelui Justin Parvu. Tot timpul filmarilor am fost intr-o stare de gratie speciala, ca si atunci cand am terminat cartea Colonia cu Demoni. El e acolo si e cu mana pe umarul meu , ca eu sa fac lucruri pentru oameni, care sa curete cararea catre Dumnezeu prin el, prin parintele Justin, cu mana pacatoasei Daniela. Ştiu sigur asta! Stiu de la varsta de sase ani ce traseu am in viata. In sfarsit il implinesc, de fapt implinesc Voia Sa. Si ii multumesc Lui ca mi-a aratat ce drum am si cum sa il parcurg! Doamne ajuta, tuturor! La multi ani mantuitori!
  Daniela

  • anomismi44 says:

   Ma bucur mult ca exista (si) in televiziune oameni ca dumneavoastra, si ca, iata, azi am avut curiozitatea si ragazul sa va citesc putin – de pe site-uri electronice (romanul dumneavoastra nu l-am citit inca, nu stiam de el…), ca sa inteleg cine este omul care s-a aplecat ca sa ne daruiasca inca o mare si atat de pretioasa marturie, noua, romanilor, prin filmul despre Parintele Justin – pe care l-ati realizat! Cu ani in urma citisem si cele doua carti ale d-nei profesoare Gratia Lungu Constantineanu, despre Parintele Justin. Ma intrebasem la un moment dat cand, la sfarsitul vizionarii filmului ‘Mărturisind pe Mărturisitorul Justin Pârvu’ a aparut numele dumneavoastra ca scenarist si regizor, daca exista vreo legatura de rudenie cu dumneaei, fiindca purtati acelasi nume de familie… Ma bucur ca am descoperit ‘legatura’ adanca despre care vorbiti, si in general, e atat de frumos cand oamenii se (re)gasesc sub acelasi patrafir ceresc. Si m-am mai bucurat de ceva: sa va zaresc azi, de asta data stiindu-va chipul, la inceputul filmului, punand o lumanare la mormantul Parintelui Justin… Un an bun si luminos sa aveti! Va imbratisez cu drag si cu stima! Doamne ajuta! A.

 2. […] de mai jos despre Parintele Justin de la Manastirea Petru Voda, jud. Neamt, a fost realizat de DANIELA LUNGU, a fost transmis de B1 TV in ziua de Craciun 2015 si postat (si) pe canalul youtube al Revistei […]

 3. Ma inclin cu mare respect Daniela!Mesajele vin de sus , dar prin oameni! Mii de imbratisari!

 4. […] 2015,  ‘Mărturisind pe Mărturisitorul Justin Pârvu’, scenarista si regizoarea Daniela Lungu, s-a reintors la Manastirile surori de la Petru Voda, pentru a continua “povestea” si […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: