anomismia

In bataia vantului fiecarei zile (continuare)…

Biserica fata in fata cu problemele grave ale prezentului: o prelegere a arhidiaconlui Ioan Ica jr. la Brasov, la 17 decembrie 2015

on January 1, 2016

Implicarea clerului bisericii ortodoxe romane in problemele actuale ale societatii se face tot mai clar si puternic simtita in ultimele luni. Un exemplu aparte este Parintele conferentiar univ. Constantin Necula de la Facultatea de Teologie din Sibiu, consilier misionar-pastoral și de imagine al Mitropoliei Ardealului, care are in spate o activitate misionara de exceptie. Acesta s-a implicat activ in ultimul an de zile, inclusiv prin Asociaţia „Părinţi pentru Ora de Religie” (APOR) la susţinerea şi îmbunătăţirea predarii Religiei in scoli, apoi, la inceputul lunii noiembrie 2015 a fost ‘singurul preot care a apărut în mijlocul protestatarilor din Sibiu‘ – dupa incendiul de la clubul ‘Colectiv’ din Bucuresti iar apoi, imediat ulterior, a devenit unul dintre cei 16 membri ai comitetului de initiativa pentru Revizuirea art. 48, alineat 1, din Constituția României, din cadrul Coalitiei pentru familie, revizuire care va fi unul dintre cei mai dificili si provocatori pasi din societatea romaneasca din primavara-vara lui 2016.

Alaturi de Parintele Necula, arhidiaconul Ioan Ica jr., profesor univ. la Facultatea de Teologie din Sibiu, a avut, in ultimele doua luni de zile, doua discursuri adresate clerului si care au fost facute publice pe propriul canal youtube. In discursurile sale analizeaza cu minutiozitate, luciditate, curaj si asumare situatia dificila a bisericii azi, asa cum apare ea, privita din interior.  Dupa prelegerea sa, sustinuta la Conferința preoteasca a Protopopiatului Sibiu de la 19 noiembrie 2015, in care a pus ‘degetul pe rana’, a urmat cea de la Brasov, din 17 decembrie 2015, in care a prezentat o propunere de regandire si reflexie asupra momentului actual dar si o solutie de amenajare a ‘spatiului eclezial’ exterior si interior.

Inregistrarea video a prelegerii de la Brasov, mai jos (cu siguranta si aceasta a doua prelegere merita cu prisosinta audiata!):


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: