Am citit prima oara despre necesara modificare a articolului 48 din Constitutia Romaniei intr-o postare pe ROST ONLINE a doamnei Alina Ioana Dida, la 13 decembrie 2015, postare pe care o redau prin preluare integrala mai jos (sursa – aici). Initiativa apartine Coalitiei pentru familie, care a demarat actiunea in aceasta toamna a lui 2015.
Ieri, in ziua de Craciun 2015, la Nasterea Domnului, in cel putin doua catedrale mitropolitante ortodoxe din tara, respectiv la Timisoara si Sibiu, mitropolitii Banatului si respectiv al Ardealului, au anuntat crestinii in biserica, la sfarsitul slujbei Sfintei Liturghii, despre initiativa respectiva si despre stangerea de semnaturi. Mitropolitul Banatului, IPS Ioan Selejan, a facut anuntul, care a fost consemnat de NAPOCANEWS, si mitropolitul Ardealului, IPS Laurentiu Streza, a facut la randul sau anuntul in catedrala din Sibiu, fara a fi fost consemnat pana acum (o fotografie din timpul slujbei de ieri, mai jos – preluata de pe site-ul Mitropoliei Ardealului). Este un alt gest extrem de important, de sustinere a familiei crestine, de catre Biserica Ortodoxa Romana, fara publicitate media. Cinste!
Preluarea de pe ROST ONLINE:
‘Coaliţia pentru Familie a anunţat începerea campaniei pentru strângerea a 500 mii de semnături, ce ar permite introducerea pe ordinea de zi a Parlamentului a dezbaterii referitoare la modificarea art. 48 din Constituţie.
Citiţi anunţul integral aici.
Conform art. 48, alineat 1, din Constituția României, „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor.” „Soți” este un termen vag și deschis interpretărilor. Din acest motiv un grup de iniţiativă propune revizuirea alineatului 1 al art. 48 astfel: „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat și o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor.”
Familia, întemeiată pe căsătoria dintre un bărbat și o femeie, este singura relație interumană ce asigură mediul propice nașterii, creșterii și educației generațiilor viitoare. Ca instituție fundamentală a societății, ea asigură continuitatea poporului român. De fapt, locul în care valorile și tradițiile românești sunt transferate noilor generații este reprezentat de familie, iar tradițiile și valorile românești au, la baza lor, familia întemeiată pe căsătoria între un bărbat și o femeie.
Acest rol primordial pe care familia l-a avut de-a lungul istoriei României are nevoie de protecția noastră în fața tendințelor societății moderne de a-i diminua importanța. Faptul că e nevoie de această clarificare a exprimării în Constituția României arată riscul de degradare a conceptului de familie, degradare ce va lăsa urme în societatea românească punând în pericol însăşi identitatea noastră ca popor.
Revizuirea Constituției poate fi făcută dacă este susținută „de cel puțin 500.000 de cetățeni cu drept de vot” (art. 150 din Constituția României).
Campania de strângere de semnături se încheie în luna mai 2016. Până atunci puteţi semna sau, dacă aveţi resurse, puteţi deveni voluntar sau donator.’
[…] Primii reprezentanti ai clerului ortodox care au exprimat verbal sustinerea actiunii au fost Mitropo…, care, la sfarsitul slujbelor din ziua de Craciun, la 25 decembrie 2015, au facut anuntul in biserica. In ziua de Anul Nou, la 1 ianuarie 2016, Mitropolitul Ardealului a reluat anuntul, la sfasitul slujbei din Catedrala Mitropolitana din Sibiu. […]