anomismia

In bataia vantului fiecarei zile (continuare)…

Monahia Ecaterina Fermo: de la moarte catre viata, o prelegere… (ianuarie 2009)

on December 9, 2015

Am cunoscut-o pe Maica Ecaterina Fermo intai citind prima sa carte, un cutremurator jurnal al convertirii, “Talita Kumi. Inviind pe drumul Damascului“. Era cu cca. 11 ani de zile in urma. Am cunoscut deci, ca cititor, pe omul, pe tanara Monica Fermo care fusese – caci cartea este totalmente autobiografica. Actrita in acea vreme a Teatrului National din Bucuresti, Monica Fermo era (in epoca comunista) o tanara prinsa de buna voie, predata cu drag chiar, dupa propria-i afirmatie, “in ghearele diavolului” si care la varsta de 30 de ani, la o petrecere cu masti, a avut cumplita inspiratie de a se costuma in personajul “Talpa iadului” (numai cei care au trait in perioada ceausista pot intelege dimeniunea “jocului” de acest fel in acele timpuri)…

Cartea “Talita Kumi” a avut pentru mine ca cititor un impact urias, constituind practic momentul unor decizii personale interioare majore, cum nu avusesem niciodata pana atunci.  In timp, la aparitia urmatoarelor 3 carti ale Maicii Ecaterina, care la cumpana anilor ’90 parasea Romania pentru a se aseza in tara tatalui sau, in Israel, insa la o manastire ortodoxa de-acolo (se calugarise deja), am avut bucuria sa o cunosc si mai bine pe cea care actualmente este considerata similara feminina a altui mare convertit la ortodoxie de origine evreiasca, Parintele Nicolae Steinhardt.

Cu cateva luni de zile in urma “s-a intamplat” sa o intalnesc putin pe Maica si fata catre fata, pentru intaia data. A fost o imensa bucurie pentru mine, deoarece in fine, in persoana, intalneam un model de om si sprijin existential de exceptie pentru mine, pe care il gasisem cuprins intre paginile unei carti, dar care traise si traia si care imi insotise intr-un fel constiinta in permanenta, in anii de dupa acea lectura. Din punctul meu de vedere a fost una dintre cele mai naturale intalniri cu un om, fiindca asa este Maica, precum in carte, precum in prelegerile sale, precum in exprimarile sale.

Ma gandesc acum, vizionand o inregistrare din 2009, cati dintre noi, sau mai ales cati dintre tinerii de azi, mai pot macar imagina ca vieti precum ale Maicii Ecaterina sunt nu doar exemplare, dar sunt dovezile atat de vii si limpezi ale existentei si lucrarii lui Iisus langa noi, aici, in fiecare clipa… Daca veti avea dorinta, audiati o prelegere sustinuta la Bacau in ianuarie 2009 a Maicii Ecaterina, in care vorbeste despre propria cale dar si despre ce a inteles si invatat pe cale. In prezent, Maica Ecaterina a revenit (cu totul) in Romania, dupa multi ani de vietuire in Tara Sfanta, in manastire.


One response to “Monahia Ecaterina Fermo: de la moarte catre viata, o prelegere… (ianuarie 2009)

  1. […] editata la Manastirea Paltin – Petru Voda, este semnat de Maica Ecaterina Fermo, este preluat aici integral, cu multumiri, de pe pagina revistei, si va avea o continuare intr-un […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: