anomismia

In bataia vantului fiecarei zile (continuare)…

Ganduri la ziua Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil, 8 noiembrie…

on November 8, 2015
sf ingeri-coperta

Coperta cartii Sfintii Ingeri – in varianta originala, scrisa de Maica Alexandra (editia a IV-a, 1987) si un mic text de intampinare, o rememorare a intalnirii personale cu Ingerul, in copilarie… (courtesy of Tom Kinter)

In cartea sa, “Sfintii Ingeri” (titlul original, in engleza, “The Holy Angels”) – scrisa de Maica Alexandra – fosta Principesa Ileana a Romaniei (1909- 1991),  fiica mezina a Reginei Maria si a Regelui Ferdinand, aceasta descrie  pe cei patru arhangheli (dintre care pe primii doi biserica ortodoxa ii serbeaza azi), astfel:

Arhanghelii sunt individualităţi distincte şi sunt un ordin al fiinţelor cereşti în ele însele, împărţind natura lor şi cu Domniile şi cu Îngerii. Şi ei sunt mesageri, ca şi îngerii. Sunt şapte Arhangheli pomeniți, dintre care primii patru sunt menţionaţi cu numele lor în cărţile Bibliei.
1. Mihail (Cine este ca Dumnezeu?), cel mai mare conducător al cetelor cereşti. El este cel care a învins balaurul (Lucifer) şi l-a alungat din Rai.
2. Gavriil (Omul lui Dumnezeu) , îngerul Bunei-Vestiri.
3. Rafail (Vindecătorul lui Dumnezeu), conducătorul îngerilor păzitori şi cel ce duce rugăciunile noastre în faţa lui Dumnezeu. 4. Uriil (Focul lui Dumnezeu), interpretul profeţiilor.Numele celorlalţi trei arhangheli nu se găsesc în Scripturi. 

Cu cât cunoaştem mai mult despre îngerii luminii, cu atât suntem mai puternici în înclinarea noastră înspre bine şi abilitatea noastră devine mai ascuţită în descoperirea şi rezistenţa la capcanele întinse de inamicii noştri cei mai acerbi, îngerii întunericului. ‘Îngeri fără de trup, care staţi înaintea scaunului lui Dumnezeu și cu strălucirile cele de acolo sunteți luminaţi, şi cu revărsări de lumină în veci străluciţi şi sunteţi a doua lumină, rugaţi-vă lui Iisus Hristos să dăruiască sufletelor noastre pace şi mare milă’.

Cartea “Sfintii Ingeri” este intre foarte putinele scrise pe aceasta tema, in toata literatura teologica. Scrisa de Maica Alexandra – Principesa Ileana a Romaniei in cea mai mare parte dupa circa 15 ani de la intrarea efectiva in monahism (pentru ca a fost inceputa inainte de calugarirea sa), adica in deceniul al 8-lea al secolului trecut, si dupa alti multi ani petrecuti in exil in SUA – unde, in anii ’50 a sustinut numeroase prelegeri şi conferinţe despre experienţele sale de dincolo de cortina de fier, ea este  “o splendidă monografie închinată angelologiei Vechiului şi Noului Testament. […] Această carte a Maicii Alexandra („Sfinţii îngeri”) este o expresie a sufletului ei curat, un suflet care L-a căutat pe Dumnezeu în toată viaţa ei, condus de îngerul copilăriei. îngerii supuşi lui Dumnezeu, sunt văzuţi numai de aceia care sunt disponibili, curaţi cu inima, precum inima de copil este curată. In acest secol, foarte puţin s-a scris despre Sfinţii îngeri. In multe minţi, îngerii sunt doar un produs al imaginaţiei, ca Santa Claus (personificare a Crăciunului, în lumea apuseană), sau stafiile magice. Insă Biblia accentuează realitatea lor şi servirea constantă în numele poporului lui Dumnezeu. Intr-o lume materialistă, care totuşi este depănată cu rău şi suferinţă, trebuie să descoperim din nou învăţătura autentică a Sfintei Scripturi despre Sfinţii îngeri. Conţinutul spiritual al întregii lumi îngereşti se comunică şi înrâureşte (influenţează), tară îndoială, conţinutul spiritual al lumii omeneşti. Maica Alexandra a arătat cât de important este locul îngerilor în viaţa omului. Ea a întreprins un studiu biblic şi patristic despre îngeri. Studiul este fascinant şi actual, subiectul fiind mai relevant astăzi decât, poate, oricând în istorie. Aceasta deoarece îngerii sunt cei care ne aduc un orizont nou de cunoaştere şi un ajutor în dezvoltarea originalităţii noastre pe linia unei frumuseţi a curăţiei şi a unui caracter superior. In mijlocul unei lumi deşirate, care trăieşte într-o perpetuă stare de criză, subiectul despre îngeri va fi de mare mângâiere şi inspiraţie pentru cei care cred în Dumnezeu şi un stimulent pentru necredincioşi. îngerii se află într-o solidaritatea ontologică (logică) cu oamenii şi cu lumea sensibilă, înălţând împreună doxologie (laudă) lui Dumnezeu. Vestindu-L pe Dumnezeu oamenilor, ei slujesc mântuirii lor.” (text extras din “Precuvântare” – de  Irineu Pop-Bistriţeanul, Episcop Vicar si traducatorul in romana al cartii).

Cartea, aparuta initial in SUA in a doua jumatate a anilor 1980, a fost tradusa in romana si a fost publicata de Fundaţia Anastasia in 2009  cu binecuvântarea Părintelui Mitropolit al Ardealului Î.P.S. Laurentiu Streza.

Cartea “Sfintii Ingeri” avea/are pe prima fila drept cuvant de inceput urmatorul gand al Maicii Alexandra – Principesa Ileana a Romaniei:

“Să nu uităm de Sfinţii noi Mucenici Mărturisitori ai închisorilor comuniste române”


 


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: