anomismia

In bataia vantului fiecarei zile (continuare)…

“Despre Moloh și jertfele nevinovate” si “Despre neo-satanismul de feisbuc” – Parintele Savatie Bastovoi, la 5 si 6 noiembrie 2015

on November 6, 2015

“Diavolul este singura entitate care lucrează în lume și căreia îi convine uneori să nu existe. Diavolul nu poate fi numit deoarece nu are identitate. Așa cum Hristos pururea se împarte și niciodată nu se sfîrșește, diavolul este un mare gol care înghite și niciodată nu se umple.

Atunci cînd Dumnezeu ni l-a descris pe diavol, El l-a descris simplu: ”tată al minciunii și ucigaș de oameni”. Iată de ce închinarea supremă adusă diavolului este arderea de tot a unor oameni. Deoarece ura diavolului este îndreptată în primul rînd împotriva lui Hristos, el cere jertfe nevinovate. Istoria cunoaște obiceiul de a arde prunci de lapte într-un taur uriaș de aramă sub care se făcea focul. Acest taur era adorat ca un zeu și i se zicea Moloh.

Veți întreba, desigur, care este condiția pruncilor nevinovați arși în pîntecele de aramă a lui Moloh: ajung ei oare în brațele diavolului? M-am întrebat și eu și cred că nu.

Atunci cînd în București s-a aprins un club în care au ars de vii peste 30 de tineri, aproape că nu s-a vorbit de cauzele incendiului. Presa a decis din primele minute că e un accident, ceva ce se poate întîmpla oricui, oriunde. Ca să aflăm în cîteva zile că vinovatul a fost de fapt un personaj abstract numit Corupție. Eu țin să spun că Corupția e și ea un demon, un Moloh cu burta mare cît România în care ard zilnic jertfele nevinovate luate din acest popor.

Corupția a dat foc băieților și fetelor la Colectiv. Corupția este un demon. Sau poate nu? Ah da, demonii nu există pentru toți. Să știți că nici Corupția nu există pentru toți.

Diavolul acesta, numit Corupție, a corupt mințile comentatorilor TV ca să nu mai vorbească nimic despre Molohul care a înghițit viețile acelea, ci a preferat să se acopere cu nevinovăția lor. Așa ne-am trezit cum slugile diavolului, tot vorbind despre frumusețea și nevinovăția tinerilor, au început să pară și ei tineri și frumoși. Iar oamenii normali care nu încetează să întrebe ”cine a pus focul?”, sînt înfruntați pînă la demonizare.

Fraților, nu vă pierdeți în detalii. Știți cine se ascunde în detalii. Nici de această dată nu e altfel.” (preluare text integral, de aici)

***

“Cum credeți, de ce apostolul Ioan a zis: ”Iubiților, cercetați duhurile”? (1 Ioan 4, 1). Nu a zis cercetați vorbele, cercetați ideile. Căci fiecare vorbă și fiecare idee se zice sub stăpînirea unui duh, bun sau rău. ”Nimeni nu poate să-L mărturisească pe Hristos Domn decît în Duhul Sfînt”, zice apostolul Pavel (1 Corinteni 12, 3). Tot așa, nimeni nu se poate numi satanist, decît în duhul răutății.

Spun aceste cuvinte deoarece s-a umplut internetul de copii care se declară ”sataniști” în ghilimele dintr-un teribilism ușor de înțeles pe valul manipulării generale care se face în aceste zile. Am văzut declarații ale unora care se leapădă de botez, invocînd lipsa de reacție a Patriarhiei față de drama de la Colectiv. Alții declară cu emfază că nu luptă cu Biserica, ci cu instituția bisericii (un joc de cuvinte pe care nu l-am înțeles niciodată). Toate aceste manifestări sînt roade din aceeași grădină care au doar vremea diferită de coacere.

Fiți treji în aceste zile, evitînd polemicile fără sfîrșit cu personajele care apar brusc peste tot unde se vorbește despre Biserică, despre credința curată în Hristos. Ați avut o ocazie nemaipomenită să cunoașteți pe viu năvălirile celor care hulesc, vorbesc urît, blesteamă și totodată își atribuie meritul de a schimba lumea. Vom avea ocazia să vedem și schimbările, așa cum multe s-au mai văzut în istorie, dar să nu uităm că cea mai grea schimbare este cea care se face înăuntrul omului.

Celor care comentează în apărarea Bisericii le amintesc sfatul Sfîntului Antonie cel Mare, care spunea că pentru orice vorbă să avem o mărturie din Scriptură. Nu vorbiți ca și cum lumea ar fi început acum pe feisbuc, cercetați Scripturile și păstrați-vă în latura Sfinților Părinți și ai tradiției ortodoxe. Altminteri, emoțiile trec, dar vorbele rămîn.” (preluare text integral, de aici)


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: