anomismia

In bataia vantului fiecarei zile (continuare)…

A aparut editia a II-a a biografiei Parintelui Arsenie Boca – de Florin Dutu

on November 6, 2015
DSC07815

Florin Dutu – autorul biografiei Parintelui Arsenie Boca: imagine dintr-o emisiune de la B1 TV, 12 aprilie 2015

Pana in prezent, cea mai documentata biografie a Parintelui Arsenie” (conform afirmatiei Parintelui Daniil Stoenescu – Episcop-loctiitor al Daciei Felix) – a aparut zilele acestea (inceput de noiembrie 2015) in cea de a doua editie, revizuita si adaugita de autorul ei, teologul si economistul cibernetician Florin Dutu.

Prima editie a biografiei, cu tiltul „Şi cărţile au fost deschise” (Apocalipsă 20, 12). Părintele Arsenie Boca (1910-1989) – o biografie. Bucureşti: Editura Floare Albă de Colţ, a  fost publicata in 2013. La doi ani, iata, s-a cerut a aparea a II-a editie. Despre aceasta carte – la publicarea primei editii, Alexandru Valentin Craciun nota (vedeti intreaga referinta, aici):  “Un merit incontestabil al cărţii este contextualizarea istorică, situarea biografiei Părintelui Arsenie în „tăvălugul” marilor curente culturale, sociale, politice, care au însoţit prima jumătate a secolului trecut, culminând, desigur, cu instaurarea comunismului. Dar „munca de detectiv” a lui Florin Duţu are o miză apologetică: aceea de a da un răspuns documentat, detractorilor vechi şi noi ai memoriei Părintelui Arsenie Boca“.

DSC09787

DSC09788

 

 

Alexandru Valentin Craciun, absolvent de filosofie si master in teologie este cunoscut indeosebi in urma debutului sau din revista Lumea Credinţei  din 2007, cand a semnat un articol despre pictura Părintelui Arsenie Boca – in legatura cu identificarea paternitatii celebrei fresce a lui ‘Iisus în Zeghe’ de la Biserica Sfantul Elefterie-Nou de la Bucuresti. In aprilie 2010, A. V. Craciun sustinea intr-un interviu: “Părintele Arsenie continuă să fie un personaj incomod. De ce continuă să fie incomod – nu mă întrebaţi, nu ştiu. Astea sunt reacţiile pe care eu le-am constatat pe teren. Ele oscilau aşa: de la teamă, suspiciune, până la refuz încăpăţânat, adică negare. Deci părintele este şi temut şi contestat în acelaşi timp. De confraţii dânsului vorbesc. Cum mi-am explicat eu chestia asta?.. Din ce-am mai citit despre biografia dânsului, pentru că n-am avut privilegiul să-l cunosc în viaţă, s-a păstrat mentalitatea comunistă foarte mult în Biserică, iar pe de altă parte, prigoana pe care dânsul a suportat-o în tăcere, renumele pe care l-a avut în timpul vieţii, de om căutat de foarte multă lume şi de om văzător cu duhul ş.a.m.d., sunt lucruri care au fost foarte incomode şi pe care Biserica încă nu şi le-a asumat. Dovadă: nu s-a întocmit un dosar de canonizare a părintelui deşi, cu prisosinţă…” (intregul interviu, de citit aici).

Biografia Parintelui Arsenie in cea de a doua editie realizata de Florin Dutu contine si cateva fotografii absolut inedite cu Parintele Arsenie, din 1987, cu doi ani si jumatate inainte de trecerea sa la cele vesnice. Astfel, pe coperta I a cartii (vedeti mai sus), sunt reproduse doua fotografii datand de la 14  aprilie 1987: fotografia cu Parintele vazut din spate a fost realizata in curtea Bisericii din satul Draganescu de langa Bucuresti (unde a pictat incepand din 1967/1968 in tempera intregul interior) , Parintele indreptandu-se spre poarta de iesire din curte si probabil spre a traversa si a ajunge la Casa Parohiala unde gazduia, la Parintele Paroh Savian Bunescu (gardurile se pastreaza si azi in aceeasi forma!). Fotografia ce il infatiseaza din fata este un detaliu, iar imaginea a fost surprinsa in aceeasi zi, in dreptul usii de iesire din biserica in pridvor. In aceasta editie a cartii mai apar pentru intaia data si alte doua fotografii din 1987, de la Draganescu. Cred ca fotografiile din 1987 sunt ultimele realizate inainte de plecarea Dincolo a Parintelui.

Cartea biografica, in a doua editie, este prezenta si la Sibiu, la Targul National de carte si revista religioasa de zilele acestea. De la acelasi targ am aflat ca se asteapta, posibil chiar la ziua de pomenire a Parintelui Arsenie Boca – 28 noiembrie 2015 – 26 de ani de la trecerea in lumea dreptilor, lansarea celui de al III-lea volum al cartiiParintele Arsenie Boca in arhivele securitatii. Opis de documente” – volum realizat si ingrijit de Florian BichirRomeo Petrasciuc si Ramona Toderel.


2 responses to “A aparut editia a II-a a biografiei Parintelui Arsenie Boca – de Florin Dutu

  1. […] Biografia Parintelui Arsenie in cea de a doua editie realizata de Florin Dutu contine si cateva fotografii absolut inedite cu Parintele Arsenie, din 1987, cu doi ani si jumatate inainte de trecerea sa la cele vesnice (continuarea aici) […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: