anomismia

In bataia vantului fiecarei zile (continuare)…

Remember: Regina Maria a Romaniei, la stramutarea inimii – de artistul Paul Hitter

on November 1, 2015

hitter_regina maria

Ieri, jurnalistul Victor Roncea mi l-a facut cunoscut pe Paul Hitter, postand pe blogul sau una dintre lucrarile foarte recente ale artistului (se pare ca inca neterminata), “Omagiul artistului Paul Hitter pentru victimele de Halloween de la Colectiv Club .

Am avut astfel curiozitatea sa traversez contul de facebook al pictorului si am descoperit multe lucrari extrem de expresive si incarcate de sens, intre care mi-a atras atentia lucrarea de mai sus, “desen in lucru”, postata la 20 octombrie 2015. Inspirat probabil de stramutarea inimii Reginei Maria a Romaniei la Castelul Pelisor – ce va avea loc la 3 noiembrie 2015, dar si de comemorarea zilei sale de nastere de la 29 octombrie, Paul Hitter a realizat o lucrare plina de reperele care au definit viata si activitatea Reginei inimilor: datoria fata de poporul ei, dedicarea alaturi de el in momentele grele de razboi, iubirea pentru flori si arta, si dragsotea pentru locul inimii, Balcicul de la tarmul Marii Negre.

Iata nota biografica a pictorului (traducere de aici):

Arta lui Paul Hitter a fost afișată în galerii pe ambele maluri ale Atlanticului, incepand din 2007. Este un artist prolific, ce isi cauta inspirația in viața de zi cu zi. Arta sa este influențată de viața tiganilor nomazi, precum și de a celor săraci și a celor care traiesc in canale si catacombe. Până în prezent, Paul Hitter si-a creat propriul stil, propriul univers artistic, inspirat puternic de folclorul românesc, de poveștile și legendele din aria Balcanilor. Culorile sale intense și capacitatea sa de a le menține în armonie, a făcut arta sa unică și ușor de recunoscut. Paul Hitter este unul dintre cei mai influenti artisti tigani si co-fondatorul mișcării expresionismului balcanic. Originar din Bucuresti – România, Paul a studiat la Munchen la prestigioasa Akademie der Bildenden Kunste. În perioada finalizarii studiilor  el deja a inceput sa-si expuna arta alaturi de show-urile unor muzicieni celebri, precum Gogol Bordello, Taraf de Hajdouks, Rona Hartner și Fanfara Vagabondu. Această formulă de a expune arta sa alaturi de reprezentatiile muzicale, i-a adus recunoasterea internationala instantanee! In prezent trăiește și lucrează în Los Angeles, California și, ocazional efectueaza turnee prin SUA, impreuna cu Gogol Bordello, Viza si Juana Ghani. În ultimii doi ani arta lui a explodat, s-a aflat în creștere tot mai puternică și la fel s-a intamplat cu prețurile lucrarilor lui. Vizibilitatea sa internațională este de la Kiev la Londra, de la Los Angeles, la Paris sau Milano, sau Sidney, unde este urmarit cu interes. Dar cel mai frumos lucru despre Paul Hitter este că, în ciuda succesului său, sufletul, inima lui mare si deschisa, bunătatea lui, au rămas aceleași, ale unui adevărat vagabond ce traverseaza viata cu zambetul pe buze! “- Text de Eugene Al Pann, curator.

 


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: