Anul 1938 a fost pentru viata Reginei Maria a Romaniei, ultimul. La 8 februarie 1938, Regina Maria, insotita de nepotul sau, Marele Voievod Mihai (viitorul Rege Mihai al Romaniei), de fiica sa cea mare – Principesa Elisabeta si de medicul Dumitrescu-Mante, pleca la Meran, in Tirolul italian, “pentru a-si completa convalescenta”(conform datelor din cartea lui Eugeniu Arthur Buhman, “Patru decenii in serviciul Casei Regale a Romaniei“, Ed. Sigma, Bucuresti, 2006). Pana la 15 aprilie 1938, MV Mihai va ramane alaturi de bunica sa, dupa care el va pleca la Florenta, la mama sa, Regina Elena. La 14 mai 1938, Regina Maria parasea Meranul si se interna la Sanatoriul de la Weisser Hirsch, din Germania, starea sanatatii sale inrautatindu-se; de la sanatoriul de langa Dresda, Regina Maria va reveni in tara cu 2 zile inainte de decesul sau, survenit in dupa amiaza zilei de 18 iulie 1938 (vedeti aici).
“S-a deschis testamentul Reginei scris la 29 iunie 1933. A cerut ca inima ei sa fie depusa intr-o urna si asezata in capela palatului din Balcic” – avea sa scrie Eugeniu Arthur Buhman in cartea citata mai sus, dupa decesul reginei. Intr-adevar, fiul ei, Regele Carol al II-lea, a respectat dorinta reginei, si, la sfarsitul lunii octombrie 1938, a transportat si depus inima indepartata din corpul mamei sale, la Capela Castelului de la Balcic al reginei (vedeti aici). E. A. Buhman nota la 29 octombrie 1938: “Sambata. Pentru a implini dorinta testamentara a Reginei Maria, Regele impreuna cu membrii Familiei Regale aflatori in tara, insotiti de Casele Civile si Militare Regale, precum si de autoritatile locale din Balcic, au prezidat la depunerea inimii Reginei in capela Palatului Balcic (Stella Maris). Vasul continand inima a fost purtat de Colonel-Adjutant Filitti C.”
Trupul reginei a fost insa inmormantat alaturi de al sotului sau, Regele Ferdinand, in biserica episcopala a Manastirii Curtea de Arges. Sosirea la Curtea de Arges a avut loc la orele 16 in ziua de 24 iulie 1938, si ceremonialul este descris in cartea lui E. A. Buhman.

La Manastirea Curtea de Arges, la inmormantarea Reginei Maria, 24 iulie 1938: in fata – Regele Carol al II-lea, fiul sau cel mare, mai in spate, imbracat in costum de ofiter de Malta – Principele Nicolae, fiul cel mic, langa el Principesa Elisabeta, fiica cea mare, si mai in spate in dreptul unei coloane, in costumatie militara, MV Mihai (viitorul Rege) – nepotul sau, in lateralul caruia se gaseste sotul Principesei Ileana (fiica mezina), – Arhiducele Anton. Sursa foto – aici.

Ceremonia inmormantarii Reginei Maria, Biserica Manastirii Curtea de Arges, 24 iulie 1938: in centrul fotografiei Regele Carol al II-lea (fiul cel mare) alaturi de sora sa, Principesa Elisabeta; inapoia ei este fiica mezina, Principesa Ileana, alaturi de ea, in costum de ofiter de Malta, fratele ei Principele Nicolae, in spatele lui, in tinuta de ofiter, este nepotul Mihai (viitorul rege), iar alaturi de el este Arhiducele Anton de Habsburg, sotul Principesei Ileana. Sursa foto – aici.
Dupa un periplu sinuos si trist (vedeti aici si aici), deoarece in 1940 Balcicul a devenit pamant bulgaresc, odata cu cedarea Cadrilaterului de catre Romania, inima Reginei Maria se va odihni in sfarsit din nou, intr-unul dintre caminele ei, la Castelul Pelisor, in Salonul de aur, unde a si inchis ochii la 18 iulie 1938.
Despre pregatirile pentru mutarea inimii de la Muzeul de Istorie a Romaniei din Bucuresti, la 3 noiembrie 2015, la Castelul Pelisor din Sinaia, vizionati reportajul de mai jos:
“Casa Majestății Sale Regelui Mihai I invită pe toți cei care doresc să fie prezenți la ceremonialul militar al “Întoarcerii Inimii Reginei” marți, 3 noiembrie, la ora 11, în fața Muzeului Național de Istorie a României, pe Calea Victoriei.
Intrarea va fi liberă pentru public și pentru presă, pe segmentul cuprins între Muzeul Național de Istorie și Splaiul Independenței. Circulația va fi oprită pentru 45 de minute.
Ceremonia va dura de la ora 11 la ora 11.15, iar publicul va avea acces în perimetru începând cu ora 10.
Vor lua parte la ceremonie militari de la Regimentul de Gardă Mihai Viteazul, de la Muzica Reprezentativă a Armatei, precum și militari călare, aparținând Jandarmeriei Române.
Majestatea Sa Regele va fi reprezentat de Alteța Sa Regală Principesa Moștenitoare. Vor fi prezenți AALLRR Principele Radu și Principesa Maria, precum și membri ai familiei Principesei Ileana, fiica cea mai mică a Reginei Maria.
Să fim cât mai mulți cei ce aducem omagiu, iubire și respect Reginei Maria și istoriei noastre!” (text preluat de pe site-ul familiei regale)
[…] de mai sus, “desen in lucru”, postata la 20 octombrie 2015. Inspirat probabil de stramutarea inimii Reginei Maria a Romaniei la Castelul Pelisor – ce va avea loc la 3 noiembrie 2015, dar si de comemorarea zilei sale de nastere de la 29 […]