Catre sfarsitul lunii noiembrie 2012, am avut bucuria sa il vad si sa il audiez pentru prima data, la Sibiu, pe Parintele Serafim Joanta – Mitropolit al Mitropoliei Ortodoxe a Gemaniei si Europei de Nord (cititi aici). Mai apoi l-am audiat intr-o a doua prelegere, in aceeasi toamna, la Timisoara. Astfel, am ramas interesata de activitatea misionar-pastorala a sfintiei sale, in masura in care prezenta sa in Romania ori vestile de peste hotare au ajuns la mine. Imi amintesc ca una dintre ideile pe care le-am retinut la Sibiu, audiindu-i raspunsurile la intrebarile din public, a fost cea legata de recunoasterea deschisa a imputinarii drastice a numarului de mari duhovnici romani, in ultimii ani, cu consecintele de rigoare. Daca memoria nu ma inseala, sfintia sa amintea ca daca in anii 1940 Romania avea cateva zeci de mari duhovnici, in ultimii ani numarul lor nu mai este nici macar egal cu cel al degetelor unei maini.
Peste o vreme mai apoi, am aflat si citit despre invitatiile anuale din ultima vreme pe care Parintele Serafim Joanta le facea Maicii Siluana Vlad in Germania, ca gazda, spre a inrauri si dincolo de hotare sufletele ortodocsilor romani emigrati, stiuta fiind activitatea misionara de exceptie a Maicii Siluana.
Mai apoi, in vara lui 2013, IPS Serafim s-a aflat intre invitatii la cuvant ai taberei tinerilor crestin-ortodocsi organizata la Manastirea Oasa (vedeti aici).
Si mai impresionata am fost cand, rasfoind cartea Gratiei Lungu Constantineanu, “Parintele Justin Parvu – Viata si invataturile unui marturisitor“ am descoperit in ea consemnate marturiile Parintelui Justin insusi: “L-am cunoscut si pe IPS Serafim Joanta, se pregatea pentru Occident. Era deja cunoscut in lumea aceasta a noastra, dar eu daca am stat mai mult pe aicea (n.n. pe la Manastirea Petru Voda), nu-l cunosteam pe dansul. Intr-o seara, a venit in apusul soarelui, in amurg, asa, un parinte inalt si prezentabil, cu barba mare. Am intrat in discutie cu dansul in lucruri nu prea importante. M-a intrebat de cand sunt aici, cu asezarea manastirii. I-am povestit ceva din copilaria mea. Dupa cateva zile am aflat ca era IPS Serafim Joanta si ca a plecat inspre Occident. Nu mi s-a dat nici un nume, a spus ca este un parinte de pe aici, un Batran din Bucuresti. A fost dupa anul 2000.”
La pag. 223 (editia 2008 a cartii), sub titlul “Un ierarh la usa chiliei” apare o semnificativa amintire a Parintelui Justin, in care demonstreaza ca Parintele Serafim Joanta a fost primul ierarh care a venit la Manastirea Petru Voda! Era perioada in care manastirea nemteana si traitorii ei erau ocoliti de toti ierarhii bisericii (aceasta perioada s-a prelungit multi ani)!: “Cand a venit pe la mine IPS Serafim, eram intr-o seara pe aici asa in chilie, si a venit un calugar si mi-a cerut vreo cateva cuvinte, sa-i citesc o dezlegare, o rugaciune. Cum era seara, amurg, nu prea se vedea prin camera, cautam Molitfelnicul, observ parca ceva sub rasa, m-am intors aici la scaun si parca observ un engholpion sau o cruce la gat. Atuncea mi-am schimbat pozitia si eu, ca nu e un oarecare monah de aicea, ci e cineva deosebit. Cu toate acestea am citit rugaciunea de dezlegare si a plecat. M-a mai intrebat ceva cu privire la viata occidentala. Ne-am despartit. Intr-adevar, aflu mai tarziu ca el a fost la noi si a vizitat manastirea noastra. M-am invrednicit si eu sa citesc pentru Ierarhul care a fost pentru prima data, cerinta aceasta omeneasca pe care a manifestat-o Inalt Prea Sfintitul. Si cam asta a fost intalnirea scurta cu Inalt Prea Sfintitul Serafim Joanta.”
Mai recent, afland si interesandu-ma despre viata si activitatea Parintelui Dimitrie Bejan – un alt mare marturisitor crestin, am gasit pe Youtube doua inregistrari video extrem de valoroase, si posibil singulare, realizate in decembrie 1993 (cu aproape 2 ani inainte de moartea Parintelui Bejan). Ele au fost inregistrate cu ocazia vizitei si dialogului purtat de IPS Parinte Serafim Joanta (la acea vreme proaspat ales ca Mitropolit Ortodox Român al Germaniei, Europei Centrale şi de Nord) cu Parintele Dimitrie Bejan. Insusi Parintele Bejan avea sa se exprime in perioada 1993-1994 despre Parintele Serafim Joanta, astfel : “Acesta este cel mai pur ierarh din Sinodul Bisericii Ortodoxe Romane de astazi” (in cartea “Bucuriile suferintei” – de Pr. D. Bejan, Ed. Manastirea Sihastria, 2010, pag. 142)
S-a mai intamplat sa stiu apoi, ca in 2015, IPS Serafim Joanta a semnat cuvantul introductiv a doua carticele aparute la Editura Cristimpuri, sub ingrijirea lui Cristian Serban, ambele avand ca figura centrala statura duhovniceasca a Parintelui Arsenie Boca: “Parintele Arsenie Boca – Rugaciune si Har la mijloc de veac” si “Povestiri duhovnicesti”. In acest mod, a sustinut activ punerea in circulatie a altor marturii si invataturi ale marelui duhovnic ardelean, a carui canonizare o sustine deschis si neintrerupt.
Pe de alta parte, acolo in Germania, lucrarea IPS Serafim a fost si ea dovada unui bun ierarh ortodox. In primele zile ale lunii iunie 2013, prin sarguinta Mitropolitului Serafim Joanta, landul german Saar a devenit, după Bavaria, Baden Württemberg şi Hessa, cel de-al patrulea land în care a fost recunoscut oficial statutul de Corporaţie de drept public (Körperschaft des Offentlichen Rechtes) pentru Biserica Ortodoxă Română. Acest statut a pus-o in acelasi rand cu Bisericile mari din Germania. Imi aminteam, citind acea informatie, despre greutatile cu care povestea ca s-a confruntat Parintele Serafim de-a lungul anilor sai de lucrare in Germania, in prelegerea de la Sibiu din 2012.
De foarte curand, la 14 octombrie 2015, Înaltpreasfinţitul Părinte Serafim, a primit Ordinul de merit bavarez „Bayerischen Verdienstorden” – ca semn de recunoastere a activitatii sale misionare de 21 de ani, care a fost marcata de cumpărarea Bisericii evanghelice din Nürnberg și transformarea ei în Catedrală Mitropolitană și sediu episcopal, înființarea şcolii de pictură, activitatea social-filantropică desfășurată, creșterea numărului parohiilor de la 9 la 70, dar și angajamentul în plan ecumenic și la nivel interortodox. Doar 2 dintre cele 38 de personalități distinse cu acest ordin au avut in acest an alta nationalitate decat cea germana – si intre ele, IPS Serafim (intreaga informatie, aici).
Cred ca odata cu aparitia foarte recenta a cartii sale “Sfinții printre noi: De la Paisie Olaru la Rafail Noica – duhovnici pe care i-am cunoscut“, Editura Doxologia, Iași, 2015 (280 pagini), Parintele Mitropolit Serafim Joanta a putut in sfarsit transpune in scris trairea si experienta langa sau sub patrafirul unor mari duhovnici romani pe care i-a cunoscut de-a lungul vietii, experienta conform careia a sustinut ca „abia după trecerea lor la Domnul, chipul și învățătura lor s-au fixat în inima mea”.
Leave a Reply