anomismia

In bataia vantului fiecarei zile (continuare)…

Cele doua sesizari depuse la Avocatul Poporului privind exceptia de neconstitutionalitate a Legii 217/2015

on October 21, 2015

La 30 octombrie 2008 se reinfiinta la Cluj Napoca Societatea „Frăţia Ortodoxă Română” – asociatie prin excelenta a mirenilor, care isi propunea promovarea spiritualitatii crestine si a culturii religioase active (sursa infomatiilor: blogul jurnalistului Victor Roncea). “Fratia Ortodoxa Romana a fiintat la Cluj intre anii 1933-1939, sub presedintia profesorului univ. dr. Sextil Puscariu si cu binecuvantarea si ajutorul ierarhilor clujeni din acea vreme episcopii Nicolae Ivan si Nicolae Colan, dupa ce la Cluj s-a sfintit impresionanta cladire a catedralei. Munca de sprijinire a Bisericii Ortodoxe Romane de catre asociatia mireneasca “Fratia Ortodoxa Romana” a reprezentat un moment de mobilizare, comuniune si solidaritate pilduitoare pe care si noi dorim sa-l atingem.” In formula cea noua, dupa 2008, Fratia Ortodoxa “este gandita ca un for de dezbatere publica, ca un mijloc de comunicare cu publicul larg, ca o modalitate de implicare a tuturor la bunul mers al treburilor comunitatii crestine, cu accentul pus pe ideile solidaritatii si moralei crestine, pe sublinierea identitatii noastre in lumea Orientului ortodox si a Occidentului catolic si protestant, pe deschiderile cat mai largi sub raport ecumenic, pentru instaurarea principiilor crestine in bunul mers al societatii de fiecare zi. Suntem convinsi ca numai prin asumarea componentei crestine in viata sociala, politica si culturala a omului secolului al XXI-lea, destinul nostru se poate schimba intr-o mare masura in bine. Un mare scriitor al secolului trecut prezicea secolului nostru o consolidare a spiritualitatii umane pe acest fundament: “Secolul XXI va fi religios sau nu va fi deloc”. Noi staruim in credinta ca el nu poate sa iasa din marasmul agresiv al modelor si influentelor superficiale decat prin apelul la religiozitate.

La 28 iulie 2015 Frăţia Ortodoxă Română a  depus la Instituţia Avocatul Poporului o cerere de sesizare a Curtii Constituţionale privind excepţia de neconstituţionalitate a Legii nr. 217/2015 pentru modificarea şi completarea O.U.G. nr. 31/2002, lege cunoscuta deja drept “UN ATENTAT LA MEMORIA NATIONALA” (cititi o cronica a lui, aici) .

Astazi, 21 octombrie 2015, rapunsul la cererea din luna iulie a fost remis Fratiei Ortodoxe Romane si el contine fraza urmatoare: „nu se justifică sesizarea Curţii Constituţionale”. Intregul material se poate citi pe NAPOCANEWS.

O noua cerere prin care se solicita Avocatului Poporului sa sesizese Curtea Constitutionala cu privire la neconstitutionalitatea Legii 217/2015 a fost depusa de ASOCIAŢIA FOŞTILOR DEŢINUŢI POLITICI ŞI VICTIME ALE DICTATURII DIN ROMÂNIA (AFDPR) la 12 octombrie 2015. Motivatia si documentul integral se pot citi pe pagina AFDPR. Al doilea raspuns oficial este in asteptare.

UPDATE 13 noiembrie 2015: Raspunsul la cererea depusa de AFDPR a fost formulat si transmis expeditorilor in regim rapid, la data de 23 octombrie 2015, are 5 pagini, iar copia lui se poate citi pe pagina AFDPR.  Concluzia este identica cu cea tranmisa Fratiei Ortodoxe Romane : „nu se justifică sesizarea Curţii Constituţionale”.

DSC05610

In curtea Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei de la Sighetu Marmatiei – grupul statuar al detinutilor si placile cu numele miilor de detinuti din inchisorile comuniste ale Romaniei

… Si in loc de epilog in asteptare…,  un mic fragment din postarea “Memoria in strada” (datat la 15 octombrie 2015) a teologului Radu Preda, presedinte executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc:   “Acum, la peste două decenii şi jumătate de la căderea comunismului politic în majoritatea ţărilor Europei de Est, chestiunea memoriei se dovedeşte crucială. Măcar şi din simplul motiv că, în toiul lui Realpolitik, unii decidenţi sunt tentaţi să uite tragediile colective şi personale, călcând, simbolic, peste morminte şi gropi comune. Este limpede că memoria deranjează, dar la fel de evident este că fără ea am risca să repetăm tragedia de care nu ne desparte atât de mult timp. Iată de ce, memoria trebuie să iasă în stradă.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: