anomismia

In bataia vantului fiecarei zile (continuare)…

Medicul Pavel Chirila in conferinta despre bioetica crestina la Sibiu, azi

on October 14, 2015

DSC09759In aceasta seara, in Aula Magna a Facultatii de Medicina din Sibiu a conferentiat medicul si profesorul Pavel Chirila, la invitatia Organizatiei Tinerilor din Sibiu.

Tema prelegerii a fost “Aspecte ale bioeticii crestine“, iar in deschidere, Prof. univ. dr. Pavel Chirila s-a adresat cu predilectie studentilor medicinisti.

Au fost prezenti in sala, alaturi de nucleul organizatiei gazda, foarte multi tineri studenti ai universitatii sibiene, dar si cateva cadre didactice si auditoriu matur.

Conferinta s-a deschis cu o scurta rugaciune catre Dumnezeu a gazdelor si cu binecuvantarea preoteasca. In preambul gazdele au facut cunoscuta tinerilor o sinteza biografica a medicului si profesorului Pavel Chirila, care de ani buni de zile deja, este si cadru didactic al Facultatii de Teologie din Iasi, sustinand acolo un curs de bioetica crestina, ale carui elemente pivotante au fost prezentate asta-seara la Sibiu in Aula Magna. In deschidere a vorbit si lingvistul si traducatorul Manuel Valeriu, citand dintr-o recent tradusa carte semnata de filosoful Thomas Molnar.

Am retinut cateva aspecte prezentate de dr. Pavel Chirila pe tematica centrala a prelegerii:

“Bioetica laica este limitata de existenta pamanteasca a fiintei umane. Bioetica crestina abordeaza medicul in perspectiva eshatologica, cu constiinta ca sufletul lui evolueaza in vesnicie.”

“Elemente de anatomie spirituala: – Trupul este templu al Duhului sfant; – Sufletul este cineva, nu este ceva; El este perssoana; El da definitia vindecarii integrale; – Inima – este centrul; toate vin spre inima, toate pleaca din inima, toate trec prin inima, toate exista in inima; – Mana – este simbolul lucrarii; – Genunchiul – este simbolul rugaciunii si al privegherii universale; – Sangele – este simbolul vietii biologice si al fraternitatii; – Ochii: “daca nu plangi, plangi pentru aceasta, ca nu poti sa plangi” (Sf. Ioan Scararul);

S-a vorbit apoi despre omul in ceasul mortii, citandu-se pe aceasta tema din Parintele Dumitru Staniloae si Diognet. Atat din Scriptura, cat si din propria sa experienta de la clinicile ridicate prin efort propriu unde sunt ingrijiti in spririt crestin ortodox bolnavii de cancer, Medicul Pavel Chirila a subliniat ca in pragul mortii oamenii experiaza ca “timpul se dilata si spatiul se rarefiaza”.

O parte foarte importanta din prelegere s-a centrat pe conceptul si abordarea mortii cerebrale – cu exemple si explicatii deosebit de argumentate, atat din perspectiva stiintifica cat si crestina. Un alt subiect semnificativ a fost legat de donarea si prelevarea de organe si de transplant. Prelegerea a fost presarata cu citate din Sfintii Parinti, Scriptura, amintiri de ganduri duhovnicesti culese si reimpartasite de la marii duhovnici (si a fost citat Parintele Arsenie Papacioc in cateva randuri).

Prelegerea a durat ceva mai putin de o ora si a fost urmata de raspunsurile la intrebarile din sala si povestirea multor experiente si invataturi proprii – de mare valoare pentru public, asa incat intreaga intalnire a durat aproape trei ore. O foarte interesanta argumentatie s-a adus temei homeopatiei, ca raspuns la una dintre intrebari. La final, un tanar din public a avut initiativa de  a multumi in mod cu totul special Profesorului-medic Pavel Chirila pentru modul sau de abordare si tematica prezentata, el insusi recomandandu-se ca revenit in tara din Occident si remarcand izbitorul contrast dintre abordarile stiintifice vestice si actuala prelegere.

Cateva fotografii din aceasta seara, mai jos (click pe fiecare pentru marire).

UPDATE 21 octombrie 2015: Fotografii si impresii de la intalnirea organizata de ei, de Organizatia Tinerilor din Sibiu, postate pe contul de Facebook al organizatiei, vedeti aici.


2 responses to “Medicul Pavel Chirila in conferinta despre bioetica crestina la Sibiu, azi

  1. Sandrina says:

    Am citit cu mult interes articolul. Ideea ca in pragul mortii ” timpul se dilata si spatiul se rarefiaza” imi suna familiar. Am avut si eu destule senzatii sau trairi asemanatoare…Probabil ca nu pt toti senzatia e aceeasi…Cred ca un om cu constiinta curata experiaza altfel moartea decat un pacatos…Primul intra intr- o pace si libertate tot mai adanca, iar pacatosul intr-o tulburare,frica si incatusare la fel de adanca…

  2. […] medicul Pavel Chirila l-am audiat recent la Sibiu, intr-o prelegere despre bioetica crestina, si o fac ori de cate ori se iveste prilejul, nu numai spre imbunatatirea si incunostintarea mea, […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: