anomismia

In bataia vantului fiecarei zile (continuare)…

Ziarul Lumina: portrete de marturisitori crestini in baza documentelor din arhiva CNSAS – Valeriu Gafencu si Ioan Ianolide

on October 12, 2015

Ziarul Lumina a publicat foarte recent un grup de articole-sinteza alcatuite de istoricul si cercetatorul Adrian Nicolae Petcu, articole ce aduc o serie de lamuriri documentare privind portretul a doi mari marturisitori crestini ai temnitelor comuniste: Valeriu Gafencu si Ioan Ianolide.

Ioan Ianolide lasase in urma scrieri de o uriasa valoare documentara, pe care dragostea si munca grupului monastic de la Manastirea Diaconesti le-a adus la lumina prin publicarea, la Editura Bonifaciu din Bacau, a trei carti nepretuite: ““Intoarcerea la Hristos. Document pentru o lume noua” (2006),  “Detinutul profet” (2009)  si “Testamentul unui nebun” (2015).

AN_petcu

Istoricul Adrian Nicolae Petcu

Iata ca in ultimele sapatmani, Ziarul Lumina, prin aportul documentar al lui Adrian Nicolae Petcu, completeaza informatiile de tip memorialistic din cartile citate prin publicarea unor elemente semnificative extrase de asta data din dosarele existente in arhiva CNSAS. In acest fel, profilul celor doi se desavarseste cu cinste in revista Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Romane.  Seria din Ziarul Lumina se intituleaza “Mărturii de spiritualitate creștină în temnița comunistă”. Primul subtitlu este “Duhovnicul lui Valeriu Gafencu” – articolul a aparut la 30 septembrie 2015  (cititi aici), iar al doilea, este: “Confesiunea lui Ioan Ianolide” – acesta fiind divizat in parti (partea I – publicata la 7 octombrie 2015, partea a II-a la 12 octombrie 2015, si aflata in curs de publicare intr-un numar viitor al revistei, partea a III-a).

Imaginile de mai jos sunt preluate din partea I-a si a II-a a articolelor semnate A.N. Petcu citate mai sus si sunt fotocopii ale unor pagini din procesul verbal de confruntare despre care se face vorbire, dintre detinutul reeducat Nuti Patrascanu si detinutul care a refuzat reeducarea, Ioan Ianolide, confruntare ce a avut loc la 17 aprilie 1959. Valeriu Gafencu si Ioan Ianolide au fost considerati ca elemente de baza din cercul misticilor care se opuneau incercarilor de reeducare orchestrate de Securitate.

IIanolide1 facsIIanolide

Din textul partii a II-a a articolului semnat de Adrian Nicolae Petcu, redau aici (cu multumiri) un scurt paragraf: “În anul 1950, fiind împreună cu legionarul Gafencu Valeriu la Târgu Ocna, acesta mi-a făcut cunoscută starea lui de conștiință în fața morții, pe care el și-a fixat-o într-un număr de aproximativ 36 principii intitulate, sub diferite forme ca: «Principii de viață creștină», «Năzuințe creștine» și «Votul meu». Aceste principii au un caracter exclusiv creștin și ele aveau drept scop integrarea omului creștin-ortodox în învățătura și dogmatica Bisericii creștine. Ele se refereau și la cei care nu sunt creștini și la cei ce sunt mai puțin creștini, în scopul de a-i aduce și pe aceștia pe adevărata linie creștină. (…) Scopul cu care am discutat principii de viață creștină cu cei menționați mai sus a fost cunoașterea de către ei a învățăturii creștine și a mijloacelor de purificare sufletească.

***

Va invit sa vizionati un interviu din 9 octombrie 2014 de la ADEVARUL LIVE cu tema „Religia e opiu pentru popor!“ Despre prigonirea bisericilor în comunism şi despre „sfinţii închisorilor“ – la care a participat si Adrian Nicolae Petcu.


2 responses to “Ziarul Lumina: portrete de marturisitori crestini in baza documentelor din arhiva CNSAS – Valeriu Gafencu si Ioan Ianolide

  1. […] aceasta toamna, istoricul si cercetatorul in arhivele CNSAS, – Adrian Nicolae Petcu – publica, in serial, “Mărturii de spiritualitate creștină în temnița comunistă: confesiunea lui Ioan […]

  2. […] si fila din dosarul de la CNSAS) a aparut in Ziarul Lumina la 4 decembrie 2015, avand ca autor pe istoricul Adrian Nicolae Petcu, cel care semneaza, de o buna bucata de vreme, numeroase articole din aceeasi categorie, in […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: