anomismia

In bataia vantului fiecarei zile (continuare)…

Pelerinaj la locul de nastere al Parintelui Arsenie Boca – dealul Bujoarei, Vata de Sus: sambata, 26 septembrie 2015

on September 27, 2015

Marti, 29 septembrie 2015, vor fi 105 ani de la nasterea Parintelui Arsenie Boca.

In 2012, un brav fiu al satului Vata de Sus (jud. Hunedoara) a adus la lumina o parte complet necunoscuta a vietii parintelui, copilaria sa – publicand o carte inedita a carei coperta este reprodusa in fotografia de mai jos. Autorul lucrarii, Iovu Mihut, a demonstrat documentar ca copilul Zian-Valean Boca s-a nascut la marginea de sud-vest a satului Vata de Sus, intr-o zona numita de localnici “Bujoara” – care este in fapt “un deal foarte frumos dar izolat si greu accesibil, la est de paraul Cerboaia, la limita cu satul Cazanesti.”

DSC09733Extras din prefata semnata de Sabin Ionel, a cartii lui Iovu Mihut, “Copilaria Parintelui Arsenie Boca. Documentar.” Ed. Icona, Arad, 2012:

Referindu-ne strict la cartulia de fata, trebuie spus clar si apasat ca realizarea lui Mihut Iovu este una exceptionala. Dupa ce ani de zile de zile dansul a fost centrul actiunilor de cinstire a parintelui Arsenie pe plan local, acum ne prezinta un documentar care nu va putea fi ignorat de oricine se va interesa in viitor de originea si inceputurile marelui calauzitor de suflete. Nu cred ca o alta persoana ar fi putut implini mai bine sarcina pe care autorul si-a asumat-o benevol, investind timp, bani, energie si o mare dragoste de adevar. […] Dincolo de documentarul propriu-zis, sustinut de facsimile procurate cu greu, merita semnalata prezentarea convingatoare a oamenilor intre care parintele Arsenie si-a trait anii fragedei copilarii. Prezentarea traseului spre locul unde Sfantul Ardealului a deschis intaia oara ochii de culoarea cerului, ca si mentionarea unor obiective turistice din zona, sunt binevenite.

Conform datelor prezentate in carte, “pe vatra fostei case (n.n. din dealul Bujoarei), la 6 septembrie 2009, in prezenta satenilor, a autoritatilor locale si a unui sobor de preoti, am ridicat o cruce comemorativa din marmora alba iar la parastasul de pomenire cu ocazia centenarului nasterii parintelui (n.n. septembrie 2010) am plantat un stejar comemorativ. Impreuna cu satenii am stabilit ca parastasul la locul nasterii sa fie organizat in prima duminica din luna septembrie deoarece la sfarsitul lunii ziua este scurta iar vremea se poate inrautati si datorita distantei si accesului greopi incadrarea in timp este imposibila.

Satul Vata de Sus comemoreaza anual, incepand din 2010, locul de bastina a Parintelui Arsenie in zona bisericii din localitate (cititi si vizionati fotografii in cele doua link-uri de mai jos):

In urma Parintelui Arsenie Boca (I) – mormintele parintilor si surorii sale

In urma Parintelui Arsenie Boca (III) – la Vata de Sus si scrierile Isabelei Vasiliu Scraba

Iata ca ieri, 26 septembrie 2015, comemorarea nasterii parintelui s-a facut in Dealul Bujoarei si a fost descrisa de jurnalistul Daniel Guţă intr-un articol/fotoreportaj cu 26 de imagini prezentate in ziarul electronic ADEVARUL – editia de Hunedoara: Vatra lui Arsenie Boca a fost invadată de pelerini. Au urcat trei kilometri prin noroi pentru a se ruga în biserica ridicată pe dealul unde a copilărit călugărul

Evenimentul si inca alte date si imagini a fost semnalat astazi de jurnalistul Victor Roncea (initiatorul si coordonatorul transmiterii catre forurile decidente a PETITIEI PENTRU CANONIZAREA PARINTELUI ARSENIE BOCA – care are stranse pana in prezent 12.334 de semnaturi) in portalul ZiaristiOnline:  FOTO-REPORTAJ impresionant: Părintele Arsenie Boca celebrat de pelerini la casa sa natală de la Vaţa de Jos, Hunedoara. 24 de FOTOGRAFII


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: