anomismia

In bataia vantului fiecarei zile (continuare)…

Regina Maria a Romaniei: masca mortuara si mulajul mainii drepte

on August 13, 2015

Informatiile de mai jos sunt preluate pe aceasta pagina si apar pentru prima oara in Romania – traduse in romaneste, dintr-o scriere a fiului Principesei Ileana a Romaniei (fiica mezina a Reginei Maria si a Regelui Ferdinand), Stefan Habsburg, scriere cu titlul “My Mama, Three Recollections: Ileana the Princess · The New World Lecturer · The Nun: Mother Alexandra”, publicata la moartea Principesei Ileana (devenita Maica Alexandra), in 1991 (scrierea originala, aici).

In 1936, de Craciun, Regina Maria facea o vizita in Austria la fiica sa iubita, Principesa Ileana, casatorita acolo cu arhiducele Anton de Habsburg. Din amintirile nepotului Stefan – pe atunci de 6 ani, nepot care este autorul scrierii mentionate, reiese ca inca de atunci Regina Maria se simtea foarte slabita. Boala al carui diagnostic nu fusese inca pus, probabil era instalata. Stfean Habsburg aduce urmatoarele lamuriri: “Mai intai ea (n.m. Regina Maria)  a fost sfătuita să meargă la Meran, in Italia, iar in următoarea primăvară la Dresda, in Germania. Pana in anul 1938 ea avusese deja mai multe hemoragii cu cauze inexplicabile. Printr-o gafă medicala, pentru care este dificil sa se atribuie caracteristica de simplă eroare, i s-a facut o transfuzie cu un tip de sânge incompatibil și astfel situația a devenit critică. Dr. Stomer (n.m. unul din medicii regali), aflandu-se la hotelul Weiser Hirsch a vizitat-o pe Regina și apoi a telefonat mamei (n.m. Principesei Ileana)  să-i spună că el crede ca mama ei era pe moarte și ca ar trebui dusa în România.

Tata (n.m. Anton de Habsburg, sotul Principesei Ileana) a propus sa scoata scaunele pentru pasageri din avionul său bimotor și să el avion, asezata pe o targă de aluminiu. Când autoritățile germane au verificat permisiunea de a zbura cu avionul său austriac, tata a fost refuzat (n.m. Germania tocmai anexase Austria in 1938) . Dar in același timp, si cu toate acestea, el a primit o ofertă generoasă si surprinzătoare. Herr Hitler a oferit utilizarea unuia dintre avioane sale personale pentru a o transporta pe regina acasă in Romania. Dar guvernul român (in speta Regele Carol al II-lea – n.m. fiul Reginei Maria si fratele Principesei Ileana) nu a aprobat aterizarea unei aeronave germane în Romania. Mama trebuie să se fi simțit disperată, nefiind capabila sa-si ajute pe mama.

La 15 iulie 1938, trenul (n.m. cu Regina Maria imbarcata) a pornit de la Dresda pentru o calatorie chinuitoare de trei zile. Mama a primit un apel telefonic cu întrerupere din România, cum că mama ei era pe moarte. Părinții mei au pornit deci cu masina pentru un drum lung spre Sinaia (n.m. porneau de la Sonnberg, Austria). Masina avea numere de inmatriculare din România, astfel că a trecut granița, insa toate celelalte documente nu mai erau valabile. Calatoria le-a luat 19 de ore cu totul. Când au ajuns la granița română în zorii zilei de 20 iulie, mama a văzut steagurile in bernă. Aceasta însemna doar un singur lucru! Era prea târziu. Mama ei murise la ora cinci in dupa amiaza de dinainte. Ambasada de la Budapesta a cunoscut  acest fapt, dar nu a avut curajul să-i spuna mamei.

După înmormântare părinții mei a revenit la Sonnberg. Din perspectiva unui copil de șase ani, eram prea putin constient de ceea ce trebuie să fi fost o durere ca aceasta, pentru mama. Am constientizat insa mulți ani mai târziu, cand am citit în cartea lui Terence Elsberry “Marie of Romania”, ca întârzierile in călătoria parintilor mei ar fi putut fi cauzate de Regele Carol II insusi, fratele mamei mele…

800px-Dresden_Dr-Lahmanns-Sanatorium_1899

Sanatoriul doctorului Lahmann de langa Dresda, unde s-a tratat in ultimul an de viata Regina Maria a Romaniei

In vara anului 1938 Regina Maria a Romaniei se afla deci la tratament la Sanatoriul doctorului Heinrich Lahmann de la Weisser Hirsch de langa Dresda (Germania) – foto mai sus.  Fusese diagnosticata probabil inca de la finele anului 1937 cu ciroza hepatica si avea varice esofagiene care din cand in cand provocau hemoragii. La inceputul lunii iulie 1938 boala s-a agravat puternic. Simtindu-si sfarsitul, Regina Maria a vrut  sa se intoarca acasa in Romania. In scrierile istorice aparute pana in prezent in Romania se sustine faptul ca Regina Maria a decis revenirea in tara din Germania, cu trenul, trecand peste decizia consilierilor regali (G.G. Mironescu, C. Argetoianu, Generalul Baliff si medicii Palatului)  – intruniti la 8 iulie 1938 si a familiei sale de a o opri de la o asemenea calatorie grea, lunga si pe o canicula puternica. Revenirea este descrisa si in cartea lui Eugeniu Arthur Buhman, “Patru decenii in serviciul Casei Regale a Romaniei“, pp. 438-439, Ed. Sigma, Bucuresti, 2006, astfel:

“16/7: Astazi a sosit in tara prin punctul de frontiera Cernauti Regina Maria, insotita de profesor Dr. Stormer, profesor Dr. Hortolomei si General Balif. La Sinaia a sosit la 17 iulie, primita in gara de Regele (n.m. Carol al II-lea, fiul ei), M.V. Mihai (n.m. Mihai al Romaniei, regele de mai tarziu, nepotul sau) si Printesa Elisabeta (n.m. fiica cea mare a reginei). Starea Reginei este foarte serioasa. Ea insasi a cerut sa fie adusa acasa, presimtindu-si sfarsitul. De la gara a fost dusa cu mare grija la Castel Pelisor. Dupa un consult medical intrunit imediat, s-a dat urmatorul buletin, de data asta cel mai conform cu adevarul care nu mai poate ascunde trista realitate: ‘M.S. Regina continua a suferi de ficat si splina, Cyrhosa Hipato-Splinica, care provoaca hemoragii periodice. Dupa tratamentul din sanatoriul Dr. Lahmann din Dresda, M. Sa simtindu-se mai bine a decis inapoierea in tara. Voiajul a provocat o noua hemoragie care a determinat o oprire de 12 ore la Cernauti. Din cauza acestei resute este nevoie de un tratament la Sinaia cu un repaos lung si absolut. Dr. Stormer, Dr. Hortolomeu, Dr. Lascar.’

18/7: Comunicat: ‘Starea a devenit foarte grava. Astazi a survenit o noua si abundenta pierdere de sange. Maiestatea Sa este foarte anemiata.’ (Iscaliti cei de mai sus). Alt comunicat: “Starea este din ce in ce mai grava. Hemoragia continua.’ Patriarhul a plecat la Sinaia.

19/7: Comunicat: M.S. Regina Maria a decedat la Pelisor astazi 18 iulie la orele 17 si 30. La patul ei se aflau: M.S. Regele, M.V. Mihai, Printesa Elisabeta. Prezenti: Dr. Stormer, Dr. Hortolomeu, Dr. Lascar. Dr. Iliescu. Pe cand era inca in sanatoriul Lahmann, Regina a spus: ‘Vreau sa mor in tara mea!’ “

 

Fotografiile de mai jos au fost realizate la expozitia organizata la Muzeul National de Istorie a Romaniei din Bucuresti in perioada iulie-august 2015. Sunt facute dupa masca mortuara si mulajul mainii drepte a suveranei, decedata la 18 iulie 1938 la Castelul Pelisor din Sinaia. Autorul mulajelor din ipsos este sculptorul Emil W. Becker, iar Muzeul National de Istorie a Romaniei le-a achizitionat in anul 1980 (!) de la sotia autorului, Emilia Becker.

DSC09231

Regina Maria la varsta de aproape 63 de ani, decedata de ciroza hepatica, la 18 iulie 1938


One response to “Regina Maria a Romaniei: masca mortuara si mulajul mainii drepte

  1. […] Anul 1938 a fost pentru viata Reginei Maria a Romaniei, ultimul. La 8 februarie 1938, Regina Maria, insotita de nepotul sau, Marele Voievod Mihai (viitorul Rege Mihai al Romaniei), de fiica sa cea mare – Principesa Elisabeta si de medicul Dumitrescu-Mante, pleca la Meran, in Tirolul italian, “pentru a-si completa convalescenta”(conform datelor din cartea lui Eugeniu Arthur Buhman, “Patru decenii in serviciul Casei Regale a Romaniei“,  Ed. Sigma, Bucuresti, 2006). Pana la 15 aprilie 1938, MV Mihai va ramane alaturi de bunica sa, dupa care el va pleca la Florenta, la mama sa, Regina Elena. La 14 mai 1938, Regina Maria parasea Meranul si se interna la Sanatoriul de la Weisser Hirsch, din Germania, starea sanatatii sale inrautatindu-se; de la sanatoriul de langa Dresda, Regina Maria va reveni in tara cu 2 zile inainte de decesul sau, survenit in dupa amiaza zilei de 18 iulie 1938 (vedeti aici). […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: