anomismia

In bataia vantului fiecarei zile (continuare)…

Capela Stella Maris de pe domeniul regal al Reginei Maria, azi: fostul loc al inimii reginei romanilor…

on August 13, 2015

MOTO:
… Si in fundal ‘Stella Maris’ se ridica precum un giuvaer alb, o mica constructie misterioasa, cu usile deschise pentru ca Dumnezeu sa intre si sa o ia in grija. Micuta ‘Stella Maris’! Deci eu, Regina Maria, am fost cea care a construit o biserica si, ca un simbol al sortii mele ciudate, al mentalitatii deosebite, am construit-o intr-o credinta care nu este a mea. In strafundul inimii mele am construit-o in credinta care este dincolo de conceptiile religioase, cu convingerea ca totul este bine chiar si atunci cand este cat se poate de rau, ca totul are o motivatie, atat durerea, cat si bucuria, pasiunea si tristetea, dragostea si regretul, si ca doar sufletul omenesc, ca parte a lui Dumnezeu, se poate salva. Iubesc atat de mult acest mic sanctuar pentru ca iubesc frumosul, iar frumusetea il aduce pe om la picioarele Domnului. Asadar, ‘Stella Maris’ este o mica biserica ortodoxa ridicata de inima unei femei care a cunoscut bucuria si tristetea, dragostea si renuntarea, infrangerea si victoria, dar a carei inima este astazi la fel de tanara ca atunci cand cutreiera prin parcul plin de frunze moarte din Eastwell sau galopa ca o mica salbatica de-a lungul drumurilor dificile din Malta si pentru ca frumusetea a fost intotdeauna cea mai puternica realitate.” (Regina Maria a Romaniei, la data de 29 septembrie 1928, in “Insemnari Zilnice” – vol. al X-lea, Ed. Polirom, Iasi, 2013).

bal1

Regina Maria, pe aleea cu crini din fata capelei Stella Maris, cca. 1930 (sursa imaginii: aici)

DSC09083

Capela Stella Maris si imprejurimile, in vremea Reginei Maria – fotografie dupa imagini de prezentare de la domeniul regal din Balcic (foto din august 2015)

Am revizitat zilele trecute ceea ce este astazi fostul domeniu regal al Reginei Maria a Romaniei de la Balcic (azi apartinator Bulgariei). Fotografii de epoca si date complete despre domeniul de la Balcic se gasesc in albumul recent pubicat de istoricul Diana Mandache, “Balcicul Reginei Maria“, Ed. Curtea Veche, Bucuresti, octombrie 2014.

Unul dintre obiectivele mele a fost de a vedea cum arata azi capela de piatra “Stella Maris”, construita pe domeniul regal in 1927-1928 (desi in documentul bulgaresc de la fata locului – vedeti mai jos, se stipuleaza ca anul constructiei capelei ar fi fost 1932…).

DSC09087

Aflata la capatul vestic al domeniului, cladita ca loc de rugaciune si reculegere a reginei, micuta capela a fost ceva mai tarziu nominalizata, prin dorinta sa testamentara, ca loc de odihna a inimii sale (separata de corp, care este inmormantat alaturi de al sotului sau, Regele Ferdinand, la Manastirea Curtea de Arges). Asa incat, dupa moartea Reginei Maria, survenita la 18 iulie 1938, inima i-a fost extrasa din corp si tinuta vreme de 3 luni de zile la Biserica din incinta Palatului Cotroceni iar ulterior, la 29 octombrie (de ziua de nastere a reginei) 1938  a fost depusa la Capela Stella Maris din Balcic. A ramas acolo insa numai pana in primele zile ale anului 1940, chiar inainte de semnarea Trataului de la Craiova, prin care Cadrilaterul, incluzand oraselul Balcic, a fost cedat de Romania Bulgariei.  Inima Reginei Maria s-a aflat depusa in firida din peretele din dreapta al bisericutei Stella Maris, imediat langa intrare (foto mai jos). Periplul inimii a fost, din nefericire, foarte sinuos (cititi si aici sau aici) dar in curand (probabil septembrie 2015) ea va fi in final depusa la Castelul Pelisor din Sinaia, conform deciziei Regelui Mihai al Romaniei.

DSC09246

Foto afis expozitional, Muzeul National de Istorie a Romaniei, Bucuresti, august 2015

 

Imagini din exteriorul capelei Stella Maris azi:

Cele doua fondatoare ale capelei /tablourile votive ce incadreaza usa: Regina Maria a Romaniei, cu bisericuta in mana si fiica sa mezina, Domnita Ileana (devenita ulterior Maica Alexandra) cu o corabie in mana:

DSC09089

DSC09090

Firida din capela Stela Maris unde a stat inima si de unde a fost luata in 1940…

DSC09094 DSC09088

Imagini din interiroul capelei Stella Maris, azi:


One response to “Capela Stella Maris de pe domeniul regal al Reginei Maria, azi: fostul loc al inimii reginei romanilor…

  1. […] si depus inima indepartata din corpul mamei sale, la Capela Castelului de la Balcic al reginei (vedeti aici). E. A. Buhman nota la 29 octombrie 1938: “Sambata. Pentru a implini dorinta testamentara a […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: