anomismia

In bataia vantului fiecarei zile (continuare)…

Domnita Ileana a Romaniei – Maica Alexandra si Parintele Roman Braga: lucrari spirituale ortodoxe in SUA

on August 3, 2015

In 1967, Principesa Ileana a Romaniei (fiica Reginei Maria si a Regelui Ferdinand, nascuta la 5 ianuarie 1909), calugarita sub numele de Maica Alexandra in acelasi an, incepea ridicarea primei manastiri ortodoxe cu vorbire in limba engleza din America de Nord: Manastirea “Schimbarea la Fata” de langa Ellwood City, Pennsylvania, SUA. Legaturile sale cu preotul monah Roman Braga, s-au intarit mai ales in perioada anilor 1983-1988, cand Parintele Braga a fost numit preotul manastirii (intregul sau profil biografic poate fi citit, in limba engleza, aici). Nascut la 02 Aprilie 1922, la Condrița – Lăpușna, in Basarabia, a devenit monah inca de la prima tinerete si a trecut prin temnitele comuniste timp de 11 ani, efectuand pe rand detentii la Piteşti, Jilava, Canal, Balta Brăilei, Salcia, Ostrov.

Deoarece a continuat sa reprezinte un “element periculos” si pentru guvernele comuniste de dupa eliberarile din 1964, a fost in final trimis in misiune in Brazilia, la Sao Paolo, in 1968, la 4 ani dupa eliberarea din inchisoare. De acolo, dupa alti patru ani, in 1972, va fi invitat in SUA si va vietui  acolo pana la trecerea la Domnul, savarsita de foarte curand, la 29 aprilie 2015.

La sfarsitul verii anului 1990, Principesa Ileana – Maica Alexandra, efectua o vizita de dor in Romania (cititi aici interviul realizat cu ea in septembrie 1990). Parintele Roman Braga reusea o vizita similara abia 2 ani mai tarziu, in 1992. Acea vizita a cuprins si trecerea pe la Manastirea Varatec, destul de inopinata dealtfel, si despre care rememora scriptic intr-o speciala aducere aminte academicianul Zoe Dumitrescu Busulenga (ea insasi devenita monahie la Varatec). Amintirea de atunci a fost cuprinsa in carticica “Amintiri dintr-o viață de om III. Arhimandritul Roman Braga”, Editura Doxologia, Iași, 2013 si redata in articolul electronic “Roman Braga, un om al lui Dumnezeu“, din care extrag aici un mic fragment: “[…] Dar deodată, în vara anului 1992, au început a umbla prin Văratec vorbe despre o neașteptată venire a părintelui Braga în România și chiar la casa sa (și a măicuței Benedicta) din mănăstirea nemțeană. Zvonurile veneau, se duceau, noi nu îndrăzneam să sperăm. Maica Eufrosina, ucenica maicii Benedicta, se afla într-o stare de așteptare necontenită, dar nu spunea nimic. Oricum, fierberea era mare. Și într-o bună zi, după ce o ucenică fusese trimisă de Maica Superioară Nazaria să ne spună ca părintele Braga prânzise la stăreție și că va petrece noaptea tot acolo, dar că, oricum, va trece și pe “acasă”, iată că “minunea” s-a produs.

***

R. Braga & Maica Alexandra

Parintele arhimandrit Roman Braga, Maica Alexandra (fosta Pricipesa Ileana a Romaniei) si un grup de pelerini la Manastirea “Schimbarea la fata” de la Ellwood City, Penssylvania, SUA, in 1984 (Sursa fotografiei: aici)

In numarul recent al revistei “Life Transfigured” – a journal of orthodox nuns, vol. 47, no.2,  summer 2015, jurnalul Manastirii de la Ellwood City, a fost publicata o talamcire privind metoda rugaciunii, “The method of prayer” – by Fr. Roman Braga dar si un mic memento dintr-o convorbire inregistrata cu ocazia unei restranse reuninuni de la Manastirea din Ellwood City, din anul 1984 a Parintelui Roman Braga (cu foto mai sus), a carei traducere o redau mai jos (originala se gaseste pe pagina finala a numarului de jurnal mentionat mai sus):

Am fost în închisorile comuniste timp de 11 ani, dintre care in recluziune solitară timp de 3 ani. Am aflat în închisoare că nu știam nimic. Ideea mea despre Dumnezeu a dispărut. Dar ceea ce am aflat atunci este că Dumnezeul cărților diferă de Dumnezeul experienței. Când simți ca Dumnezeu este viu, “eu trăiesc fiindca Hristos trăiește în mine.” Când Hristos este viata ta nu mai ai nevoie de cărți, nu mai ai nevoie de tratate de teologie, nu mai ai nevoie de predici, nu mai ai nevoie de nimic. L-am găsit pe adevăratul Dumnezeu în închisoare, după atâția ani de seminar, și teologie, și cărți, și scripturi, și tot felul de studii. Inveti prin experiența pentru că El este ceva ce se experimenteaza. Dumnezeu este viu. Suntem sclavii cărților. Uneori nu gasesti timpul pentru a fi tu insuti – esti alcatuit din citate, Kant a spus acest lucru, Platon a spus că…, Sfinții Părinți spun acest lucru. Tu esti diferit. Nu trebuie să imiti pe nimeni pentru că noi suntem noi înșine. Luam principii de ici, de acolo. Nu avem insa nevoie decat de Scriptura, nu este necesara nici o altă carte, pentru că Dumnezeu iti vorbește prin Scripturi. Și începi să vorbești cu Dumnezeu și spui, “Uite, Doamne, m-ai creat. Cine sunt eu? Ai vrut să fiu în această lume.” Abia aici începi să înveți – Dumnezeu Însuși te învață cine ești. Fiecare bărbat și femeie este un  individ specific, nu seamana cu altcineva. Dumnezeu nu Se repeta atunci când El creează ceva. Deci, ai propria ta metoda  în rugăciune, care este doar a ta; este zadarnic să-ți spun metoda mea. Trebuie doar sa începi sa practici și Dumnezeu îți dă propria ta metodă, care este foarte personala. Viața noastră în Dumnezeu este foarte personala – nu este ca viața altcuiva, dar ceea ce este important este sa o faci –  sa ai o viață în Dumnezeu. Vorbeste cu El – simte-I prezența și El te va învăța cine ești.” (Parintele Roman Braga, Manastirea Ellwood City, SUA, 1984).


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: