anomismia

In bataia vantului fiecarei zile (continuare)…

Dupa 77 de ani de la moartea sa, inima Reginei Maria a Romaniei va fi depusa in Castelul Pelisor

on July 20, 2015

Despre periplul inimii Reginei tuturor romanilor, Maria,  cititi aici. Aflam ca in cursul toamnei 2015, Casa Regala a Romaniei a hotarat mutarea inimii Reginei Maria a Romaniei din subsolul Muzeului National de Istorie al Romaniei din Bucuresti la Sinaia, in Castelul Pelisor – locul unde, in camera de aur, a incetat din viata regina, in vara anului 1938.

Intr-un comunicat al Casei Regale a Romaniei din 18 iulie 2015, se anunta: “Majestatea Sa Regele Mihai s-a aflat, timp de mulți ani, într-o puternică dilemă, între obligația morală de a respecta întocmai dorința bunicii sale și obligația patriotică de a nu lăsa ca inima să odihnească altundeva decât în România. După o lungă și dificilă chibzuire, Majestatea Sa a decis.

Așadar, începând din această toamnă, inima Reginei Maria va fi așezată în Camera de aur a Castelului Pelișor, acolo unde ea a încetat să bată în ziua de luni, 18 iulie 1938.” (vedeti aici)

Cititi si articolul istoricului Diana Mandache (care apare si in filmul de mai jos), specialist in istoria regalitatii romanesti si a biografiei Reginei Maria a Romaniei, articol aparut la 17 iulie 2015 in ziarul “Adevarul”, cu titlul: “Inima Reginei Maria si identitatea nationala: ‘Tara mea – Inima mea‘”.

Vedeti aici: masca mortuara a Reginei Maria si anuntul expozitiei “Masti mortuare regale” de la Muzeul National de Istorie a Romaniei, deschisa in perioada 16 iulie – 16 august 2015, de miercuri până duminică între orele 10:00-18:00


One response to “Dupa 77 de ani de la moartea sa, inima Reginei Maria a Romaniei va fi depusa in Castelul Pelisor

  1. […] Aflata la capatul vestic al domeniului, cladita ca loc de rugaciune si reculegere a reginei, micuta capela a fost ceva mai tarziu nominalizata, prin dorinta sa testamentara, ca loc de odihna a inimii sale (separata de corp, care este inmormantat alaturi de al sotului sau, Regele Ferdinand, la Manastirea Curtea de Arges). Asa incat, dupa moartea Reginei Maria, survenita la 18 iulie 1938, inima i-a fost extrasa din corp si tinuta vreme de 3 luni de zile la Biserica din incinta Palatului Cotroceni iar ulterior, la 29 octombrie (de ziua de nastere a reginei) 1938  a fost depusa la Capela Stella Maris din Balcic. A ramas acolo insa numai pana in primele zile ale anului 1940, chiar inainte de semnarea Trataului de la Craiova, prin care Cadrilaterul, incluzand oraselul Balcic, a fost cedat de Romania Bulgariei.  Inima Reginei Maria s-a aflat depusa in firida din peretele din dreapta al bisericutei Stella Maris, imediat langa intrare (foto mai jos). Periplul inimii a fost, din nefericire, foarte sinuos (cititi si aici sau aici) dar in curand (probabil septembrie 2015) ea va fi in final depusa la Castelul Pelisor din Sinaia, conform deciziei Regelui Mihai al Romaniei. […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: