Teologul Florin DUŢU a adus foarte recent la lumina o noua carte biografica, extragand al treilea varf din triunghiul ortodoxiei romanesti: “Viaţa Părintelui Dumitru STĂNILOAE 1903-1993” (Ed. Floare Albă de Colţ, 2015, 80 pagini), caci s-a ocupat pana acum de Parintele Arsenie Boca si de profesorul Nichifor Crainic.
Coperta cartii este o fotografie inedita in care pe o banca se gasesc asezati alaturi Parintele Dumitru Staniloae si Parintele Arsenie Boca, ambii in vesminte albe/deschise la culoare, probabil datand din perioada 1943-1946 (fotografia respectiva este posibil a fi fost facuta in curtea Facultatii de Teologie din Sibiu).
Din prezentarea cartii, realizata de autor:
„Profesorul Stăniloae, aflaţi de la mine, că altfel n-aveţi de unde să aflaţi, este cel mai profund cugetător în materie spirituală, ca să nu vorbesc altfel, pe care l-a avut ţara noastră până acuma şi pe care în momentul de faţă îl are întreaga religie ortodoxă.” (Nichifor CRAINIC la 80 de ani, 23 dec. 1969)
„De aci înainte în bucătăriile fără lumina soarelui ale unor gazde mizere din Scheii Braşovului, am învăţat carte pe colţul mesei de gătit sau într-un ungheţ întunecos pe cufărul care cuprindea, printre firimituri de pâine mucegăită, câteva ouă, o oală de varză fiartă, o bucată de slănină, bogăţia mea alimentară, la care renunţam adeseori din pricina monotoniei şi pe care mi-o căra biata mama din două în două săptămâni sau mi-o aduceam eu, povârnit şi tras încoace şi încolo de braţele desagilor, pe drumul care mi se părea infinit de la gară până în fundul Scheilor unde ajungeam cu spatele şiroaie de laptele ce se vărsa dintr-o sticlă spartă în desagă. Într-o vreme am făcut serviciu de chelner la internatul liceului, spălând paharele şi ducând de la bucătărie în sufragerie tăvile cu mâncare elevilor ce puteau plăti costul internatului, asigurându-mi în felul acesta o mâncare caldă. Dar sentimentele de umilinţă ce le încercam la auzul poruncilor ce mi le adresau elevii, uneori din clase inferioare, m-au făcut să renunţ repede la avantajul ce-l aveam în schimbul acestui serviciu.” (Pr. Dumitru STĂNILOAE, Declaraţie din 14 iulie 1962, în: ACNSAS, fond Informativ, dosar 203672, vol. 1, f. 92-94.)
CUPRINSUL cartii poate fi urmarit pe contul de Facebook al autorului Florin Dutu.
Leave a Reply