anomismia

In bataia vantului fiecarei zile (continuare)…

Recuperari: “Lucian Blaga, tatal meu” – film documentar lansat la 6 mai 2015

on May 21, 2015

Filmul documentar ”Lucian Blaga, tatal meu” (65 min.) a fost realizat de foarte curand, la initiativa si cu sustinerea Consiliului Judetean Alba si al Bibliotecii judetene Alba, in regia lui Iulian Manuel Ghervas si al Adinei Popescu si a fost produs de Piripiri Film (2015). Premiera “mica” s-a desfasurat la pe 6 mai 2015, cand filmul a rulat pentru intaia data la Sala Unirii din Alba Iulia.

A doua premiera a filmului va avea loc la Madrid, pe 26 mai 2015, cand Institutul Cultural Roman de acolo va organiza o aniversare  Lucian Blaga (120 de ani de la nastere), sub titlul „În marea trecere”.

Sinopsis:La sfârşitul celui de al Doilea Război Mondial, în România, odată cu instaurarerea comunismului, începe o lungă perioadă de disoluţie socială, politică şi culturală. Lucian Blaga, considerat „exponent al regalităţii şi burgheziei”, cade în dizgraţia noului regim. Este exclus de la catedră, îndepărtat de la Academie, iar multe din cărţile lui sunt trecute în Index librorum prohibitiorum. Angajat în funcţia de bibliotecar, îşi trăieşte ultimii doisprezece ani din viaţă lucrând la un roman cu tentă autobiografică care avea să fie tipărit însă abia în 1990, la treizeci de ani de la moartea sa.

În prezent, Dorli Blaga (84 de ani), fiica poetului, pregătește reeditarea unui volum de memorii dedicat tatălui său care cuprinde scene din viața de familie. Pe parcursul filmului, o vom însoţi pe Dorli într-un ultim efort de recuperare a memoriei lui Lucian Blaga și a propriei sale identităţi.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: