anomismia

In bataia vantului fiecarei zile (continuare)…

“Dreptul la memorie”…

on May 15, 2015

Vinerea trecuta, la 8 mai 2015, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) in colaborate cu  Televiziunea Română prin TVR2, au lansat o noua campanie (dupa cea in colaborare cu Adevarul Live din 2014):  “Dreptul la memorie. Argumente pentru un Muzeu al Comunismului la Bucureşti”

Campania se deruleaza pe durata a 8 saptamani, in fiecare seara de vineri, de la ora 19, pe postul TVR 2 fiind transmis cate un film documentar, iar in ultima vineri, pe 26 iunie 2015,  echipa TVR & IICCMER va organiza o dezbatere publica.

In nordul tarii, practic la granita cu Ucraina, in orasul Sighetu Marmatiei, fiinteaza din prima jumatate a anilor 1990 Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei.  Este realizat şi administrat de Fundaţia Academia Civică, proiectul lui fiind gandit şi iniţiat încă din 1992, lucrarile demarand in 1993. Muzeul Memorial de la Sighet (fiind clasat, in 1998, de Consiliul Europei, intre principalele locuri de păstrare a memoriei continentului, alaturi de Memorialul de la Auschwitz si de Memorialul Pacii din Normandia) are ca scop “reconstituirea şi păstrarea memoriei unor popoare, în particular a celui român, cărora timp de jumătate de secol li s-a indus în conştiinţă o istorie falsă”.

La peste 20 de ani de la ctitorirea Muzeului Memorial de la Sighet, aflat la o distanta considerabila de capitala Bucuresti, IICCCMER propune si sustine realizarea unui Muzeu al Comunismului la Bucuresti. Argumentarea se face si prin seria de episoade documentare aflata in derulare in lunile mai-iunie 2015 pe TVR 2.

Episodul I, 8 mai 2015 : ISTORII LA RĂSCRUCE – poate fi vizionat dand click pe imaginea de mai jos:

dr_la-Mem
Episoadele ulterioare sunt (si pot fi vizualizate in inregistrare pe site-ul TVR 2):

Episodul II, 15 mai 2015:     GULAGUL ROMÂNESC – poate fi vizionat dand click pe imaginea de mai jos:

dr_la-Mem2

Episodul III, 22 mai 2015:   GÂNDIREA ARESTATĂ

Episodul IV, 29 mai 2015:    FUGA DIN INFERN

Episodul V, 5 iunie 2015:   LIBERTATE?

Episodul VI, 12 iunie 2015:   ŞASE POVEŞTI DIN COMUNISM

Episodul VII, 19 iunie 2015:  MINCIUNA

Episodul VIII, 26 iunie 2015:  DEZBATERE-CONCLUZII

“Campania Dreptul la memorie. Argumente pentru un Muzeu al Comunismului la Bucureşti face parte dintr-o serie mai amplă de acţiuni întreprinse de IICCMER în vederea aducerii în atenţia publică a necesităţii înfiinţării Muzeului Comunismului din Romania – MCR. Printre obiectivele majore ale creării unui astfel de muzeu se numără asigurarea cunoaşterii trecutului recent de către publicul larg, precum şi încurajarea noilor generaţii de a construi acestei ţări îndelung încercate un viitor mai bun. Bucureştiul este una dintre puţinele capitale ale fostelor ţări comuniste care nu are încă un muzeu dedicat perioadei totalitare, iar IICCMER, alături de Parlament, alte instituţii guvernamentale şi societatea civilă, şi-a propus să schimbe acest lucru. În acelaşi timp, deţinătoare a unei vaste arhive video, Televiziunea Română deţine un rol indispensabil în concretizarea acestui deziderat.”

 


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: