anomismia

In bataia vantului fiecarei zile (continuare)…

Azi, la ziua de comemorare a Sfintilor Romani / Sfinții Închisorilor – Marturisitorii din temnitele comuniste: MOSTENIREA MARTIRILOR ROMANI = “documente pentru o lume noua!”

on May 14, 2015

“Frânturi de mărturisiri”

(Extras din prefata cartii “Întoarcerea la Hristos – document pentru o lume nouă, Editura Christiana, București, 2006, autor: Ioan Ianolide. Autorul, alături de Valeriu Gafencu, a luptat pentru apărarea credinței ortodoxe, făcând parte din “grupul misticilor” in perioada detentiilor politice pentru anti-bolsevism si anti-comunism. A fost  întemnițat timp de 23 de ani in inchisorile cele mai grele din tara: Aiud, Gherla, Pitești, Tîrgu Ocna. In perioada 1981-1984, la ani dupa eliberare, s-a ocupat de scrierea memoriilor si a realizat analize de sistem dintre cele mai relevante, complexe si desavarsite din cate s-au scris la noi, privind fenomenul carceral si opresiv-ateu privit si trait din interior):

image-9

Ioan Ianolide (1919-1986) – portret in tehnica pix de Gabriela Mihaita David

Timp de trei ani am scris aceste pagini tensionat, urmărit, singur. Nu le pot reciti. Nu le pot sistematiza. Sunt bătrân şi bolnav. Nu mai pot lupta, nu mai pot rezista dar nu pot muri fără a mărturisi tuturor oamenilor, cinstit şi obiectiv, cele ce am trăit, am văzut şi am suferit. Sunt 16 ani de când ne-am eliberat plângând, sufocaţi, trişti din Aiud şi de când ne simţim întemniţaţi de statul ateist. Nu avem libertate, nu avem mulţumire sufletească, nu avem dreptul de a ne exprima, de a mărturisi public. Îmi fac o datorie sfântă faţă de lumea întreagă în a comunica cele petrecute aici şi sunt conştient că nu îmi risc viaţa, ci sufletul. Căci dacă m-ar ucide pentru această mărturisire de adevăr aş fi fericit dar ei ucid sufleteşte, ei distrug omul, ei ne vor unelte ale iadului lor şi asta mă înspăimântă. Am mărturisit adevărul şi numai adevărul. Cred că dincolo de neputinţa mea se săvârşeşte lucrarea lui Dumnezeu. Sunt în deplină pace sufletească, lucid mintal, lipsit de orgolii, încât am putut mărturisi aici fără nici o umbră de modificare a realităţii. Încercăm să-L vestim pe Hristos cel răstignit în secolul XX. Aici s-au petrecut minuni, aici au renăscut sfinţenia şi martiriul, aici mărturisitorii şi-au dăruit viaţa pentru credinţă. Aici holdele sunt coapte dar culegătorii sunt ucişi. Aici se vrea uciderea sufletească a oamenilor!

Aceste rânduri le scrie un nimeni, un anonim, un bătrân, un proscris şi el, ca şi Calciu, Soljeniţîn, Iacunin cu tot neamul lor. Omenirea trebuie să opteze şi să îndrăznească. Nu ştiu ce se va întâmpla cu aceste mărturisiri şi nici cu mine, dar am fost dator să le scriu. Dacă voi fi arestat şi chinuit, nu voi mai fi eu răspunzător de ce se va petrece cu mine. Eu sunt cel cuprins în aceste rânduri – testament şi cu groază gândesc că aş putea fi mutilat sufleteşte, mental şi volitiv – dar pe acela să nu-l ascultaţi, ci să faceţi responsabili pe torţionarii mei de mutilarea mea. Mă rog fierbinte să fiu păzit, să nu cad, să mor fără pată, creştineşte iar aceste mărturisiri să găsească suflete curate şi credincioase care să le primească şi prin care să rodească. De aceea această carte se va numi “Document pentru o lume nouă”. Atâta vreme cât eu voi mai trăi aceste documente să nu se publice, ele pot fi însă folosite ca material documentar, scris aşa încât să nu conducă vigilenţa securităţii până la mine.  Repet, este o mărturisire – o dedic oamenilor. E o modalitate ultimă de dragoste şi de slujire!

Amin

Ioan Ianolide – Ianuarie 1982

 

…Noi am vorbit din plinul vieţii în Hristos, din adâncul celei mai cumplite prigonori, din dăruirea pînă la jertfă. Noi am văzut între noi strălucind sfinţi şi martiri şi de aceea îndrăznim cu contribuţia noastră. Fenomenul religios a fost general dar s-a manifestat deplin în Valeriu, şi noi despre el mărturisim. Deci pe Hristos cel Viu în Valeriu, pe Hristos din secolul XX, pe Acesta Îl mărturisim! Am avut şansa unor confruntări dramatice pentru credinţă… am cunoscut oameni care au realizat plinul uman, sfinţenia, mucenicia, dar printr-o cernere cruntă… Am tăria să mărturisesc că sunt un om fericit întrucât am văzut un om în care via, gândea, zâmbea, trăia şi biruia Hristos: Valeriu Gafencu .

Ioan Ianolide 


6 responses to “Azi, la ziua de comemorare a Sfintilor Romani / Sfinții Închisorilor – Marturisitorii din temnitele comuniste: MOSTENIREA MARTIRILOR ROMANI = “documente pentru o lume noua!”

  1. Impresionant ! Vesnica pomenire , Sfintilor inchisorilor !

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: