anomismia

In bataia vantului fiecarei zile (continuare)…

Din spusele Parintelui Arsenie Boca – culese si pastrate la Manastirea Brancoveanu de la Sambata, de Parintele Serafim Popescu, in anii 1940

on May 3, 2015

DSC01922

“In om e sadita de la obarsie foamea desavarsirii, precum si putinta de a o ajunge.”

DSC02427

“Daca viata noastra nu a fost ca o lumina cat am avut sufletul in trup, apoi chiar de ne vor arde si un vagon de lumanari la cap, cu nimic nu ne va ajuta; nici chiar lumanarea de la iesirea sufletului.”

DSC04542

“Grijeste-te de ceea ce atarna de tine. Iar o grija care a facut-o Dumnezeu atarnatoare de om, e a atarnarii sale de El. Grija omului de Dumnezeu simplifica grija omului de om: asa va avea de toate, pe cand daca omul Il va exclude pe Dumnezeu de la conducerea lumii si vietii, va avea si atunci, dar ca un hot, nu ca un fiu, pana va ajunge sa nu mai aiba nimic.”

DSC09172

“Fiecare din aceste patimi se ntaresc unele pe altele, desfigurandu-l pe om. O caracteristica a patimior e ca toate prind sufletul si trupul de lumea aceasta desarta. A trai dupa lume e a trai dupa patimi, adica nu numai in neascultare de Dumnezeu ci si in razvratire cu El. Bietul om amagit de patimi isi pierde proportiile. Patimile prind omul intr-un hatis de contraziceri, il duc intr-un intuneric de minte si sfarsesc prin a-l destrama sufleteste. Sub tirania lor omul se destrama, iar unii se si dementeaza. Patimile reprezinta cel mai coborat nivel la care poate cadea fiinta omeneasca.”

DSC02414

“A invatat ca pe alta cale isi astampara omul setea dupa desavarsire decat lasandu-se prin in amagirile fara masura ale patimilor. De pe un munte al Legii celei noi, Iisus a afirmat de noua ori posibilitatea fericirii si in aceasta vale a plangerii, care este firea omeneasca. Fericirile au in ele vraja unei dumnezeiesti smerenii, care prinde sufletul mai din adancuri si de acolo il inclina spre Dumnezeu.”

DSC04540

“Credinta relativa si credinta absoluta in Dumnezeu; Una o avem in noi, oamenii de rand, cealalta o avea Iisus. A crede in limitele “ratiunii”… e o viclenie, nu o sinceritate a neputintei. Ratiunea, cat e fire, traieste cu 5 barbati nelegitimi: simturile. Cand cauta cu adevarat adevarul – Il gaseste pe Iisus, Care o elibereaza de amagire. Abia cu o ratiune luminata de har, mai presus de fire, putem ajunge Adevarul – Calea – Viata. Angajarea totala in “credinta” pare un risc al ratiunii, in realitate e un avant, un extaz din cele ale amagirii.”

DSC05131

(Paragrafele de mai sus sunt extrase din cartea “Din invataturile Parintelui Arsenie Boca. Despre indumnezeirea omului prin har.” vol. I, Ed. Credinta Stramoseasca, 2005).

Fotografiile ce insotesc textele sunt originale si facute in ultimii doi-trei ani la Manastirea Brancoveanu de la Sambata, cu diverse prilejuri.

 


One response to “Din spusele Parintelui Arsenie Boca – culese si pastrate la Manastirea Brancoveanu de la Sambata, de Parintele Serafim Popescu, in anii 1940

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: